Polazna | Srpski | Ture | Programi sa temom I svetski rat | Solunski front - Grčka, Makedonija, Srbija - PROGRAM U PRIPREMI

Solunski front - Grčka, Makedonija, Srbija - PROGRAM U PRIPREMI

Autor
Programi Solunski front Programi Solunski front

Solun – (Kajmačkalan – Bitolj – Skoplje) – Prokuplje – Niš – Beograd, 4 dana / 2 noćenja. Naš program je kombinacija možda nespojivog. Sa jedne strane idemo da se poklonimo senima junacima Solunskog fronta koji su svojim životima platili slobodu i nezavisnost od velikih sila (Zejtinlik, Kajmakčalan, Prokuplje).

Sa druge strane vodimo vas kroz još neka, manje poznata mesta, kao što su skriveni sokaci i pijace Soluna, arheološka nalazišta Herkulanum kod Bitolja ili Pločnik kod Prokuplja. I u Nišu su predvidjeni sadržaji koji nisu svi u vezi sa temom putovanja ali koji će nam upotpuniti doživljaj.

1.dan 
Polazak iz Beograda u posle podnevnim satima.

2.dan 
Dolazak u Grčku u ranim jutarnjim satima. Odlazak u mesto Polikastro uz grčko makedonsku granicu gde ćemo posetiti spomenik Nikoli Pašiću, videti groblje britanskih vojnika iz Prvog svetskog rata i posetiti spomenik na uzvišenju na kojem su svoje živote u Prvom svetskom ratu ostavili vojnici iz Britanije, Grčke, Srbije, Francuske i Italije.

Po dolasku u Solun smeštaj u hotel i zatim odlazak na panoramsko razgledanje grada a zatim i groblju na Zejtinliku. Nadamo se da će nas ovde dočekati vremešni i legendarni čika Đorđe Mihajlović , čuvar groblja na Zejtinliku, i sam potomak solunskog borca.

Po povratku u grad pešačka tura kroz uličice Soluna i otkrivanje interesatnih skrivenih mesta ovog grada. Otkrićemo male lokalne pijace i delove grada u kojima lokalne zanatlije i danas izrađuju nakit, kožne, bakarne i bronzane proizvode na tradicionalan način. Bićete iznenađeni koliko zanimanja iz prošlosti se još uvek čuvaju u ovom facinantnom gradu.

Naše istraživanje Soluna završićemo u delu grada koje je nekada bilo poznato po trgovini ulja i nafte a danas je mesto gde ćete naći neke od najboljih gradskih kafića, resotrana i barova. Za one koji su gladni biće to idealno mesto za duže zadržavanje i upoznavanje sa ritmom ovog grada, a za one koji su željni i šopinga odavde se takođe može krenuti u obilizak čuvenih solunskih prodavnica. (Za one koji žele baš jeftino, otkrićemo i deo grada u blizini, gde su stacionirane kineske prodavnice). Slobodno vreme i noćenje.

3.dan 

Polazak iz hotela u 8.30 h. Putovanje do Edesse, grada koji je na ovom mestu  osnovao car Dušan! Dolazak putem koji su delimično gradili i srpski vojnici tokom njihovog oporavka i priprema za bitku na Kajmakčalanu. Kratka šetnja kroz grad uz obilazak crkve koja je podignuta u vreme cara Dušana, koja ima čudnu kombinaciju vizantijskog freskoslikarstva i stubova iz prehrišćanskog perioda,  kuće u kojoj je nekada boravio kralj Petar, priči o tri srpske bolnice koje su se ovde nalazile u blizini i odlazak do vodopada, zaštitnog znaka ovog grada.

Slikanje ispred i iza vodopada, a zatim i nastavak puta ka planini Nidža, treće po veličini Grčke planine sa svojim vrhom Kajmakčalan na 2524 m. nadmorske visine, mesta proboja Solunskog fronta tokom Prvog svetskog rata. Na Grčkoj strani danas je ovde najpoznatiji grčki ski centar. Granica sa Makedonijom prolazi samim vrhom te je ovo tako i peti najviši vrh Makedonije. Odlazak do ski centra i zatim lagana šetnja do kote 2524 m do koje ćemo stići za oko sat i po šetnje. Verujemo da se se mnogi osećati kao na hodošasničkom putu kada se budu popeli do crkve Svetog Ilije koja je sazidana od cementa i kostiju naših junaka koji su ovde poginuli u borbama prsa u prsa sa neprijateljima od septembra do novembra 1916.godine ili se spustili u grobnicu u kojoj su pohranjene sve kosti prikupljene na ovoj strani fronta.

Povratak polako do autobusa, a zatim odlazak do turističkog mestašca Stari Athanasio u kojem ćemo imati slobodno vreme za ručak i predah .

Nastavak putovanja do Makedonije a zatim odlazak do sela Skočivir koje se nalazi podno Kajmačkalana. Zahvaljujući akciji Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918, njihovih potomaka i poštovalaca i planinarsko smučarskog društva Kopaonik iz Beograda koji pored svojih drugih aktivnosti rade i na očuvanju srpskih svetinja u Makedoniji, oni su u jesen 2011.g. očistili dva groblja u ovom selu kao i još dva u selu Dobroveni. Pre njih, ova mesta niko iz Srbije nije posetio od 1918.g. niti je groblja održavao! Na ovom mestu je sahranjeno oko 500 srpskih vojnika. Prema njihovom kazivanju ovo je samo jedno od 44 srpska vojnička groblja u okolini Bitolja.

Nastavak puta nas vodi do Bitolja, prvog oslobođenog grada od strane srpske vojske posle proboja Solunskog fronta i Albanske golgote, a danas drugi po veličini grad u Makedoniji. Kratki obilazak grada i poseta Srpskom groblju u ovom gradu. Kratka šetnja Širokim sokakom ili Bitolskim korzoom kako ga još zovu, istinsko srce ovog grada. Ovde se susreću najstarija arhitektonska dela i građevine na Balkanu, koje grad krase još od turskog doba.

Iskoristićemo priliku da posetimo i arheološki lokalitet Heralkeu Lyncestis, antički grad sa čuvenim mozaicima koji je dobio ime po grčkom mitološkom junaku Heraklu. Iako još mnogo stariji, značajan pečat gradu daje rimski car Hadrijan a kada početkom 4. veka počinje hriščanstvo Heraklea je bila važno episkopsko sedište. Polovinom 4. veka grad je podignut za Filipa II Makedonskog.

Nastavak puta prema Skoplju, smeštaj u hotel. Šetnja kroz grad i slobodno vreme.

4.dan 
Panoramski obilazak Skoplja. 

Na putu do Prokuplja čućemo uzbudljive priče o heroinama ovog rata: Milunki Savić, engleskinji Florin Sandens i drugim ženama i njihovoj ulozi u ovom ratu. 
Nastavak putovanja prema srpsko makedonskoj granici. Dolazak u Prokuplje oko 12 h. Upoznavanje sa istorijom čuvenog Gvozdenog puka iz ovog mesta. Ovde ćemo saznati zašto je pešadijski puk “Knez Mihajlo” tokom Balkanskih ratova dobio epitet Gvozdeni puk, a prisetićemo se njihovog učešća u Cerskoj bitci i njegovom trećem komandantu, pukovniku Milivoju Stojanoviću kojem je kompozitor Stanislav Binički posvetio kompoziciju "Marš na Drinu". Zastava Gvozdenog puka koju ćemo videti u muzeju je najodlikovanija zastava srpske vojske a posebna čast joj je ukazana i time što je kovčeg sa posmrtnim ostacima Kralja Petra, od 100 pukovskih zastava bio prekriven upravo ovom. Poseta muzeju i spomeniku palim borcima u centru grada.

Prokuplje je grad kosovskih junaka, tačnije Jug Bogdanov grad (tast kneza Lazara, otac kneginje Milice i devet Jugovića). Odavde je i Lazarev kum Milan Toplica po kojem i ceo okrug i reka koja ovde protiče nose ime.

Jug Bogdanova crkva, podignuta na temeljima hrama posvećenog Herkulu u 16. I 17. veku služila je za dubrovačkim trgovcima kolonistima koji su se ovde nastanili jer je u to vreme  Prokuplje bilo značajna raskrsnica važnih puteva (Dubrovnik – Carigrad). Pauzu za ručak napravićemo na brdu Hisar, odakle se pruža najlepši pogled na grad a ovde ćemo iskoristiti i priliku da posetimo iskopine rimskog grada Hameum. Danas se ovde održavaju značajne svečanosti.

Na putu prema Nišu posetićemo i arheološko nalazište Pločnik o kojem se u poslednje vreme sve više piše zbog značajnih otkrića (poslednje je prsten star 7.000 godina). Ovaj lokalitet svoje mesto među arheološkim nalazištima Evrope i sveta pronalazi kao kolevka evropske metalurgije bakra. To je period mlađe vaze vinčanske kulture. 
Dolazak u Niš u posle podnevnim satima. 25. Jula Niš postaje sedište srpske vlade – ratna prestonica. Ovde se iz Beograda premeštaju i Narodna skupština i druga politička i administrativna tela Kraljevine, diplomatski i vojni predstavnici savezničkih i neutralnih država, dopisnici inostranih listova i dr. Već sutradan Austro-Ugarska objavljuje rat Srbiji kojim i počinje Prvi svetski rat. Od 1915. do 1918. godine Niš je pod nemačko-bugarskom okupacijom. Tokom rata ga posećuje i nemački car Vilhelm II. Poseta muzeju, ….

Večera u restoranu. Posle večere polazak za Beograd. Dolazak posle ponoći.

 

Za sve putnike ovog programa obezbedjujemo i besplatnu pešačku turu Beograda sa temom I sv. rat. Posle obilaska, zainteresovani mogu zajedno ručati, evocirati uspomene sa putovanja, razmenuti fotografije i sl.

 

 

PRIJAVITE SE NA MAILING LISTU

 

Pogledajte ostale programe sa temom Prvi svetski rat: 

Pešačka tura, razgledanje Beograda - I sv. Rat.

Tragovima Prvog svetskog rata u Beogradu

Putevima Cerske i Drinske bitke

Uskoro: 

Velika tura - Sarajevo, Albanija, Krf - Solunski front


Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Grčka, Makedonija, Prvi svetski rat

Oceni članak

0

Newsletter