Polazna | Srpski | Ture | Programi sa temom I svetski rat | Pešačka tura, razgledanje Beograda - I sv. Rat

Pešačka tura, razgledanje Beograda - I sv. Rat

Autor
Crkva Ružice u Beogradu Crkva Ružice u Beogradu

Sto godina nakon početka I svetskog rata sećamo se događaja i razgovaramo o njegovim posledicama. Kako i gde su se donosile najvažnije odluke, gde je ispaljen pucanj koji je označio početak rata koji će odneti više od 20 miliona žrtava u svetu.

Turu počinjemo sa Slavije odakle hodamo do ugla ulica Krunske i Svetozara Markovića, do zgrade nekadašnjeg konzulata Austro-Ugarske. Ovde ćemo pričati o uzrocima sukoba između velikog i starog carstva i mlade balkanske kraljevine i o tome kako je atentat u Sarajevu iskorišten kao povod za napad na Srbiju, napad koji će oživeti antagonizme između velikih sila koje će dovesti do svetskog rata.  Govorićemo i o događajima u mesecu između atentata u Sarajevu i početka rata tokom kojeg su u Beograd bile uprte oči svetske javnosti, i kako je u konzulatu umro veliki srpski prijatelj, ruski ambasador Hartvig.

Nastavljamo do nekadašnjeg Dvorskog, danas Pionirskog parka na čijem uglu se nalazi kamena osmatračnica vrhovne komande sa Solunskog fronta. Srbija je u Velikom ratu proživela velika stradanja ali se istakla skoro neverovatnim podvizima od kojih su borbe na Solunskom frontu, njegov proboj i oslobođenje domovine važan deo. Stoga je mnogo toga u prestonici povezano sa tim uspomenama.

Prolazimo pored dvorova ka Terazijama gde ćemo prvo videti Krsmanovićevu kuću u kojoj je 1. decembra 1918. proglašeno ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu državu, odluka koja je imala dalekosežne posledice koje se reflektuju i na vreme u kojem živimo. Nedaleko je mesto Viktorovićeve apoteke koja je odigrala važnu ulogu u uličnim borbama 1914. godine ali i bila zle sreće da bude uništena u oba Svetska rata. Tu je i hotel „Moskva“, omiljeno stecište oficira-crnorukaca.

Samo stotinak metara niz padinu nalazi se Zeleni venac oko kojega su bile kafane u kojima su Gavrilo Princip i njegovi mladi drugovi iz organizacije Mlada Bosna kovali planove o ujediljenju Južnih Slovena i atentatu u Sarajevu. Jedna od njih i danas stoji ali u sramotno zapuštenom stanju.

Nastavljamo do Topličinog venca čiji je park nekada bio groblje austro-ugarskih vojnika poginulih u uličnim borbama 1915. Nekada je tu bila spomen-česma okupacionih vlasti a danas spomenik Vojvodi Vuku, komandantu jugoslovenskih dobrovovoljaca iz celog sveta koji je poginuo u najtežim borbama na Kajmakčalanu.

Preko slikovitog Kosančićevog venca dolazimo do vidikovca nad Karađorđevom ulicom i pristaništem gde su ispaljeni prvi hitci i gde su pale prve žrtve rata koji će odneti milione.

Na Kalemegdanu ćemo stati pred spomenikom Zahvalnosti Francuskoj i popričati o tome kako su sve saveznici pomagali Srbiju. Na tom istom mestu do 1915. nalazio se spomenik Karađorđu koji su okupatori uništili kao jednu od mnogih mera pročišćenja okupirane Srbije koja je morala da zaboravi ne samo svoju dinastiju već i mnoge druge stvari počevši od svog pisma – ćirilice.

Prošavši kroz tvrđavu dolazimo do crkve Ružice, negdanje garnizonske crkve. Teško stradala u ratu, obnovljena je tako da čuva mnoge zanimljive detalje iz tog vremena. Nedaleko od crkve nalazi se i jedna od kosturnica srpskih vojnika koji su izginuli braneći prestonicu.

Na kraju programa zainteresovani mogu samostalno posetoti i vojni muzej na Kalegdanu. Detalje o radnom vremenu vojnog muzeja i ceni ulaznice pogledajte ovde.

 

Cena po osobi: 500 dinara

penzioneri: 300 rsd
deca: 250 rsd

 

Cena uključuje:

- Usluge stručnnog turističkog vodiča, istoričar sa posebnim interesovanjem za I svetski rat

- Organizacione troškove

 

Cena ne ukljčuje:

- Transfer od/do mesta polaska

- Individualne trkoškove

- ulaznicu za vojni muzej

 

Polazak: svake prve Nedelje u mesecu, u 10:00 h

Napomena: U početku programi će se realizovati svake prve nedelje u mesecu sa pocetkom u 10 h. Tokom marta ce biti dva polaska mesečno a od aprila svake nedelje.

Za novogodišnje praznike su predvidjeni vanredni polasci: pon - 30.12.2013. i čet - 02.01.2014.

PRIJAVITE SE NA MAILING LISTU

 

Pogledajte ostale programe sa temom Prvi svetski rat: 

Tragovima Prvog svetskog rata u Beogradu

Putevima Cerske i Drinske bitke

Uskoro: 

Solunski front

Velika tura - Sarajevo, Albanija, Krf - Solunski front


Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Prvi svetski rat

Image gallery

Oceni članak

0

Newsletter