Polazna | Srpski | Ture | Po aktivnostima | Srbija extreme | Rafting Drinom

Rafting Drinom

Autor
Rafting Drinom Rafting Drinom

Reka Drina nastaje spajanjem reka Tare i Pive i tece 346 km, uglavnom predomisljajuci se na koju ce stranu ili mozda pokusavajuci da izbegne susret sa rekom Savom na severu. Kao i covek, u mladosti snazna i brza kroz kanjone i klisure, a u starosti mirna i spora u nizinama, kao da joj se vise ne zuri tamo gde stici mora.

Drina je poznata po svojim atraktivnim kanjonskim predelima, vestackim jezerima, bogatstvom recne ribe (mladica, pastrmka, saran, klen, lipljan, skobalj...). Oko njenih obala prostiru se kotlinska prosirenja sa obradivim i naseljenim poljima, ali i strme obale klisurastog i kanjonskog tipa, obrasle vrbama, topolama i niskim zbunjem. Drina pleni svojom bojom koja je zeleno-plavo-tirkizna ali uvek razlicita u zavisnosti od doba dana i godine. Njen vijugavi recni tok od davnina do danas u narodnom predanju zabelezen je recima "ko ce krivu da ispravi Drinu". Drina je mitska, istorijska i stvarna slika covekovog trajanja na ovim prostorima.

Splavarenje Drinom se obavlja u camcima predvidenim za rafting, nosivosti camaca do 10 osoba, koji dobijaju pojaseve za spasavanje. Drina je nesto toplija od Tare pa je prijatnija i za kupanje. Drina nema toliko bukova kao Tara, ima vise prostora za uzivanje, pogodnija je za porodice cak i sa malom decom. Drina je cista reka, jedna od najcistijih u Srbiji i idealna da se uz njenu obalu provede kraci ili duzi odmor. Tokom raftinga camci se cesto zaustavljaju radi kupanja, fotografisanja ili, prosto, uzivanja u okolini. Posebno je interesantno kada se niz reku spusta vise camaca i kada je dobro drustvo.

Svake godine, druge subote u julu odrzava se tradicionalna manifestacija Drinska regata koja okuplja nekoliko hiljada ljubitelja Drine a splavari se od Rogacice do Ljubovije (oko 40 km) sa odmorom u Gornjoj Tresnjici i etno-selu Vrhpolje.

Program putovanja:

1. dan: Polazak grupe sa dogovorenog mesta. Dolazak u kamp u poslepodnevnim casovima. Smestaj u satore. Po zelji smestaj je moguce organizovati i u vilama koje se nalaze 500 m od kampa na samoj obali ili u Bajinoj Basti. Vecera uz logorsku vatru. Nocenje.

2. dan: Dorucak (kacamak). Odlazak u Perucac (25 km od kampa), ukrcavanje na camce, rafting. Tokom 28 km raftinga, nekoliko puta cemo zaustaviti camac radi fotografisanja nekih atrakcija. Jedna od njih je kod vrela reke Godina, koja se sliva u Drinu posle samo 365 m od svog izvora, a u Drinu se uliva prelepim vodopadom visine od oko 12 - 15 m. Nastavak raftinga uz zaustavljanje na nekoliko  lepih plaza radi kupanja i fotografisanja. Dolazak u kamp posle 4 – 4,5 sata raftinga. Po zelji u kampu se moze organizovati pecanje na Drini, koja je jedna od najcistijih reka u Srbiji i staniste plemenite ribe kao sto su mladica, lipljan, pastrmka, skobalj,…

Druzenje u kampu uz neogranicene kolicine hrane (onoliko koliko mozete da pojedete): drinska riba ili neki drugi specijaliteti sa rostilja ili kuvani kupus sa rebarcima u zemljanom loncu. Osvezenje uz sokove i domaca pica. Nocenje.

3. dan: Dorucak (kajmak, pita i drugi lokalni specijaliteti). Splavarenje od kampa nizvodno do Bacevaca, oko 20 km, u delu reke Drine koji ima mnogo vise brzaka i virova. Ovaj deo je malo opasniji za rafting, pa zahteva vecu opreznost. Usputna pauza i poseta Etno selu u Vrhpolju. Rucak. Po zavrsetku raftinga odlazak u Ljuboviju u posetu etno selu ili nekom od domacinstava koje se bave seoskim turizmom na rucak i druzenje sa domacinima u lepom seoskom ambijentu. Povratak. Nocenje.

 U cenu aranzmana je ukljuceno:

  • prevoz na navedenoj relaciji
  •  smestaj u Bajinoj Basti (motel Bellevue – privatan motel, 11 km od kampa, sa dvokrevetnim sobama, svaka soba ima kupatilo), ili u kucama u Rogacici, 500 m od kampa, sa kapacitetom za smestaj oko 12 osoba.

U prizemlju jedne kuce moze se smestiti sest osoba, a sadrzi dnevni boravak, kuhinju, kupatilo i dve sobe. Opremljena je parnim grejanjem, TV sa kablovskim prijemom, a sadrzi i kamin, bilijar salu, rostilj, bastu, terasu na samoj obali Drine.

  • usluge u kampu (hranu, sokove, pivo) po programu
  • rafting i izlet po programu
  • troskove organizacije putovanja

 


Kombinacije za povratak:

Soko Grad / Mačkov Kamen / Tršić / Cer 

4. dan: Dorucak. Poseta manastiru Soko, najstarije gradevine u zapadnoj Srbiji, koja je visoka nekoliko stotina metara, a stara preko 1000 godina. U krugu manastira se nalazi i spomenik Nikolaju Velimirovicu. Setnja do Soko Grada. Putovanje preko Krupnja do Mackovog kamena sa fantasticnim vidikovcem i pogledom na Drinu. Nastavak voznje do Trsica, rodnog mesta Vuka Karadzica, razgledanje i nastavak putovanja do manastira Tronosa. U toku puta obilazak Dobrootacka crkva, Banja Badanja. Rucak u tipicnom ambijentu i nastavak putovanja preko planine Cer do spomenika na brdu Tekeris. Razgledanje i kraci odmor i voznja preko Sapca do Beograda.

Valjevo sa okolinom – Lelić / Celije / Brankovina / Valjevo    

4. dan: Dorucak. Polazak prema Valjevu. Poseta manastirima Lelic i Celije. Poseta selu Brankovina, u kome se nalazi kompleks ugledne porodice Nenadovic, brankovacka crkva u cijoj porti je, po sopstvenoj zelji, sahranjena jedna od najvecih srpskih pesnikinja, Desanka Maksimovic. Rucak u restoranu «Tadica mlin» na obali reke Gradac, u ambijentu vodenice u kojoj jos uvek melju kukuruzno brasno od koga se pravi domaca proja i drugi specijaliteti. Mogucnost kupovine prirodnih proizvoda u tradicionalnom stilu. Po dolasku u Valjevo. Kratka setnja starim centrom grada i rucak u zanatskoj cetvrti Tresnjar. Degustacija karakteristicnog srbijanskog proizvoda ovog kraja  - duvan cvarci. Nastavak putovanja do Beograda, uz posetu Manastiru Kaona. Razgledanje velicanstveno uredenog zdanja iz 16.veka sa kracom setnjom, uzivanjem u pitomom prirodnom ambijentu i osvezenjem lekovitom izvorskom vodom. Povratak u Beograd.

Fakultativni izleti u toku boravka u kampu:  

1. Poseta srednjevekovnom manastiru Raca, koji se nalazi  u neposrednoj blizini Bajine Baste, pored recice Race. Ovaj manastir je najverovatnije zaduzbina kralja Dragutina Nemanjica i potice iz XIII veka. Tokom Drugog svetskog rata u manastiru Raci je u periodu april 1941.– jul 1943.god. cuvana najdragocenija knjiga srpske knjizevnosti – Miroslavljevo jevandelje, koje predstavlja najstariju sacuvanu knjigu pisanu na srpskom knjizevnom jeziku. – pesacka tura od Bajine Baste ili organizovanim prevozom od kampa, po dogovoru. Pesacenje je predvideno od Bajine Baste, u duzini od 8 km (ukoliko je smestaj u Rogatici, organizovan je prevoz do Bajine Baste i pesacenje do manastira). Povratak u vecernjim satima.  

2. Odlazak do Bobije i kanjona reke Tresnjice, koji poznat kao naseobina beloglavog supa. Beloglavi sup je poslednja vrsta orlova, cistaca prirode, koja se odrzala kod nas. U kanjonu reke Tresnjice trenutno zivi 14 parova. Preti im istrebljenje, i ekolozi cine sve da ih spasu. Pored ovog stanista, oni zive jos samo u klisuri Uvac. Restoran za beloglavog supa otvoren je u kanjonu reke Gornje Tresnjice jos 1989. godine. Zenka tokom godine polozi samo jedno jaje, i iz tog razloga ih je izuzetno tesko zastititi i sacuvati od nestajanja. Inace, beloglavi supovi su cistaci prirode, hrane se lesevima i sprecavaju sirenje zaraza u prirodi. Pesacka tura. Povratak u kamp.

3. Odlazak na Taru  - pesacka tura. Obilazak lokaliteta Mitrovac i Zaovine. Mitrovac se nalazi na oko 1080 m nadmorske visine i posebno se izdvaja po povoljnim klimatskim uslovima. Lokalitet Zaovine obuhvata naselje Zaovine sa 28 zaseoka, jezero Zaovine i kanjon Belog Rzava „Sklopovi“. Nalazi se u juznom delu planine Tare u prostornoj predeonoj celini poznatoj kao „Ravna Tara“. Obilazak lokaliteta Predov krst, na 1075 m n.v. Na ovim prostorima nalazi se veliki broj netaknutih delova prirode.

4. Kremna / Šargan / Zlakusa / Potpecka pecina. Polazak za selo KremnuMokru Goru, pocetnu stanicu Šarganske osmice. Voznja cuvenom prugom uskog koloseka u obliku broja osam. Pruga prolazi kroz interesantne krajolike i premoscava visinsku razliku od 300 metara kroz splet tunela, mostova, vijadukata i propusta. Poseta selu Zlakusa, nedaleko od Uzica, koje je poznato po svojoj tradiciji (svetski poznata zlakuska grncarija) i ocuvanoj prirodi, sa etno parkom "Terzica Avlija" i etno udruzenjem "Zavicaj". Odlazak u Potpećku pećinu, koja poseduje najveci pecinski ulaz na Balkanu, visine od 50m.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

rafting, extreme tura

Oceni članak

1.00

Newsletter