Polazna | Srpski | Ture | Po aktivnostima | Off-road | Sopstvenim vozilom - Deliblatska peščara - Bela Crkva i Vršac

Sopstvenim vozilom - Deliblatska peščara - Bela Crkva i Vršac

Autor
Deliblatska peščara - Bela Crkva i Vršac Deliblatska peščara - Bela Crkva i Vršac

Za one koji će tojom letnje sezone definitivno ostati u Srbiji, u saradnji sa turističkim portalom VisitSerbia.org predlažemo vam vikend program koji možete sami realizovati a koji takodje možete i kombinovati i napraviti program od 3 do čak 7 dana. Jedna opcija programa je namenjena više porodicama sa decom i ljudima koji žele više odmor, a druga opcija je za hedoniste, zaljubljene, i vinopije.

Predlažemo da na put krenete u jutranjim satima i krenete prema Kovinu. Na samo 65 km od Beograda, u selu Gaj, skrenućete desno i uskoro stići do jedne od najlepših plaža na Dunavu. Domaćini kažu „Doživite raj, dodjite na plažu Gaj“. Mi možemo potvrditi da je plaža zaista rajska.

Plaža raj Plaža raj Plaža raj specijaliteti

Na plaži postoji restoran u kojem služe odlične specijalitete od ribe ali i roštilj, mogu se iznajmiti pedaline, sandoline i čamci za pecaroše a uz minimalnu cenu domaćini će vas provozati rukavcem dugim 7 km i dovesti do jedne male skrivene plaže - za one koji traže Kopakabanu na Dunavu. Ovde će je zaista pronaći. Ovde se možete zadržati dva tri sata, ali možete i ceo dan, jer domaćini nude i vožnju splavovima do Viminacijuma kao i vožnju gliserom do Srebrnog jezera.


Vožnja po Dunavu Viminacijum
Srebrno jezero plaža

U zavisnosti od doba dana kada ovde stignete možete krenuti i na vožnju čamcem po Dunavu, ili se prepustiti rendžerima koji će vas povesti džipovima kroz peščaru i lovište. Ne zaboravan doživljaj kako za nas odrasle ali mlade u srcu ali i još veći za naše klince i klinceze koji na samo nekoliko metara udaljenosti, na pojilištima mogu videti jelene, srne, divlje svinje... Ako naši rendžeri budu raspoloženi možda ih nauče i nekim indijanskim veštinama, kao što je čitanje tragova, pa možda otkriju i tragove vuka kojih još uvek ima u peščari. Ako se odlučite za vožnju čamcem, naučićete da prepoznate kormorane, orlove beloprepane, naučićete nešto o pčelaricama i znaćete zašto više nema orlova krstaša na Deliblatskoj peščari. Edukativno kako za decu tako i za odrasle.

srne Vožnja čamcem Mali vranci - kormorani

Na salašu postoji smeštaj za najviše 4 osobe i to u kući Đorđa, glavnog junaka filma Sveti Georgije ubiva aždahu.

Ukoliko ipak želite konforniji smeštaj, u zavisnosti od interesovanja možete birati dve opcije:

Ukoliko ste sa decom ili jednostavno ne želite više obilazaka onda preporučujemo da krenete još nekoliko km do Bele Crkve. Na sajtu www.visitserbia.org možete naći veći izbor smeštaja u privatnim pansionima. Sutradan se možete kupati na jezerima. Naša preporuka je dan provedete na Vračajskom jezeru gde se nalazi i kamp, koji je fenomenalan, čist, uredan. Voda je čista jer nema zagađivača, hrana u restoranu na ostvu jezera je odlična. Na istom ostvu na raspolaganju su ležaljke za konfornije sunčanje, tu je i mogućnost najma pedalina... Obzirom na veoma povoljne cene smeštaja u Beloj Crkvi, ovde se možete zadržati i na više dana sa porodicom te vam boravak na ovim jezerima može zamenuti odlazak na more.

Vila Breg Vršac Vila Breg - wellness Vila Breg - bazen

Za one koji žele malo više hedonizma, preporučujemo odlazak do Ville Breg u Vršcu. Ovaj odličan hotel ima otvoreni i zatvoreni bazen i odličan wellnes, kvalitetnu uslugu i smeštaj koji opravdava svaku od 4 zvezdice koliko ih ima. Još jedan kuriozitet: ako bismo birali bazen sa najboljim pogledom onda bi to sigurno bio bazen hotela Ville Breg! Za pravi wellnes odvojite dovoljno vremena, a mi predlažemo da posle podne krenete put vina.

Vršački vinogradi su naše najveće vinogradarsko područje. Čuveno po vinima. Vino je ovde ne samo deo tradicije, vino je ovde i istorija, vino je deo života. U hotelu ćete dobiti instrukcije kako da odete do sela Gudurica i Veliko Središte. Nekoliko manjih i većih podruma otvoriće vam svoja vrata sa velikim zadovoljstvom.

Vršac vinarija Vršac vinarija Vršac vinarija

Mi vam preporučujemo da posetite: vinariju Vršačih vinograda, najvećeg proizvodjača vina u našoj zemlji – pored ostalog ovde ćete videti i najveće vinske bačve u zemlji; vinariju Hajnal (zbog dobrog vina i divnih ljudi), vinariju Nedić vinariju Selekta takodje zbog odličnog vina koje je već pobralo neke značajne nagrade ali i prostora za degustaciju. Ovaj objekat ima i smeštaj tako da ako popijete malo više, možete ovde i zanoćiti. Ako pak idete sa malo većim društom i hteli biste i tamburaše onda je mesto za vas vinska kuća Gudurička priča.

Smeštaj u vinariji nudi i vinar Djordje Krstov iz Velikog Središta, doajen vršačkog vinogradarstva, koji će vam ako odslušate njegovu priču o vinima dodeliti i certifikat kojim ćete se moći pohvaliti da znate ponešto o vinima.

Na putu do ovih mesta nalaze se i manastir Mesić i novi manastir Malo Središte. Predlažemo da ih posetite na početku obilaska, dok ste još uvek potpuno trezni. I da, ako planirate piti, obavezno povedite i nekoga ko ne podnosi alkohol. Nekoga ko će preuzeti vaš volan.

Manastir Mesic Manastir Malo Središte Restoran Salas

Za dalje imate najmanje dve opcije: jedna je da odsednete još jednu noć. U tom slučaju nemojte sutradan propustiti ručak u restoranu Salaš, obilazak muzeja Apoteke na Stepenicama u kojoj ćete videti sjajnu izložbu slika Paje Jovanovića, posetite i Sabornu Crkvu i Katoličku katedralu. Ako ponovo želite probati vino onda nadjite (nije daleko od centra) i vinariju Vinik gospodina Cuculja. Ako mu se najavite unapred, ovde možete i ručati, samo se posle više nećete sećati da li je bilo bolje vino il’ štrudle s makom i orasima. Ako vam je dosta vina i popili biste dobru kriglu piva, onda predlažemo odlazak do čuvene Vršačke pivnice koja čuva tradiciju dugu skoro 300 godina.

Posle ovih banatskih avantura, možete otići do Banatske Palanke, ukrcati se na skelu (dok čekate skelu ne propustite odlične riblje specijalitete u obližnjoj čardi) a zatim posle ove neobične vožnje podjite ka Srebrnom jezeru. Tamo takodje imate veći izbor smeštaja u privatnim pansionima ali ima i prilično dobar kamp. Vožnje brodom po Dunavu, pedalinama ili sandolinama po jezeru, kupanje, sunčanje, tenis, najam biciklova samo su neke od aktivnosti koje su vam na raspolaganju.

Stara (Banatska) Palanka Viminacijum Smederevska tvrdjava

Mi podsećamo da je nedaleko odavde i Viminacijum, arheološko nalazište iz doba rimljana. Ovde je nedavno nadjen i mamut Vika star milion godina, ali on još uvek ne može da se vidi. U povratku za Beograd posetite i grandioznu Smederevsku tvrdjavu koju podiže Djuradj Branković za srpsku prestonicu posle smrti Stefana Lazarevića.

Za sve koji smeštaj rezervišu preko www.visitserbia.org dobiće i detaljnu maršutu za ove programe, sa kontaktima svih pružalaca usluga koji su ovde pomenuti.

Rezervisanje smeštaja preko VisitSerbia.org je besplatno. Plaćanje usluge je najčešće na recepciji. Cene su garantovano iste ili niže nego na recepciji. U ponudi je preko 90 online hotela za koje se momentalno dobija potvrda rezervacije i oko 150 objekata manjeg kapaciteta za koje se rezervacije rade na upit.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Vrsac, Bela Crkva, Deliblatska peščara, Off-road

Oceni članak

3.00

Newsletter