Polazna | Srpski | Ture | Po aktivnostima | Industrijsko nasleđe | Teslino i industrijsko nasleđe u Srbiji - Stogodišnje hidrocentrale

Teslino i industrijsko nasleđe u Srbiji - Stogodišnje hidrocentrale

Autor
Hidrocentrala Vučje Hidrocentrala Vučje

Srbija danas ima pet hiodrocentrala starijih od 100 godina: „Pod gradom”, „Vučje”, „Sveta Petka”, „Gamzigrad” i „Moravica”. Proizvodnja elekrtične energije u ovih pet elektrana zanemarljiva je sa stanovišta potreba savremenih potrošača, ali njihov značaj nije u brojevima, već u tome što predstavljaju početak modernog doba u Srbiji. Pridružite se našoj turi i obiđite ih sve, naučite mnogo korisnih informacija o počecima proizvodnje električne energije i uživajte u prelepim predelima naše zemlje.

Dan 1.: Beograd – Banja Koviljača – Mali Zvornik – Bajina Bašta (večera) (cca 250 km)
Polazak iz Beograda u 7:30. Vožnja preko Šapca i Loznice do Banje Koviljače, gde sledi obilazak banje, sa pauzom za kafu. Nastavak puta uz Drinu do hidroelektrane Zvornik. Posle obilaska i kratkog zadržavanja, put se nastavlja do Perućca (obilazak Perućačkog jezera, reke Godine i hidrocentrale na reci Drini). Nastavljamo put do Bajine Bašte gde ćemo biti smešteni u hotelu u centru grada. Večera u hotelu i noćenje.

Dan 2. : Bajina Bašta – Užice – Ivanjica – Manastir Studenica (doručak, večera) (cca 170 km)
Nakon doručka polazak za Užice, gde ćemo obići hidrocentralu „Pod gradom“ na reci Đetinji, koja danas predstavlja muzej, a počela je sa radom 1900. godine, kada je i počela sa proizvodnjom struje i osvetljavanjem grada. To je bila prva električna centrala podignuta po Teslinim principima polifaznih struja u Evropi i druga u svetu, samo pet godina posle hidrocentrale na Nijagari. Nastavak puta do Ivanjice i poseta jednoj od najstarijih hidrocentrala u Srbiji „Moravica“, gde sledi razgledanje i slobodno vreme za individualne aktivnosti. „Moravica“ je puštena u rad 1911. godine i bila je to peta hidrocentrala u Srbiji, a Ivanjica je tada imala svega 200 kuća. Nastavak puta uz reku Studenicu, sledi usputno zadržavanje i obilazak manastira Studenica, koji je zadužbinu velikog despota Stefana Nemanje, osnivača nezavisne srpske države, a UNESCO ju je uvrstio 1986. u listu Svetske kulturne baštine. U manastirskim konacima ćemo imati smeštaj za ovu noć. Večera u manastiru. Noćenje.

Dan 3.: Manastir Studenica – Đavolja Varoš – Vučje – Niš (doručak, večera) (cca 240)
Nakon doručka polazak za Leskovac i selo Vučje. Na putu do Vučja, poseta Đavoljoj Varoši. Đavolja varoš predstavlja park prirode, a nominovan je za izbor "7 svetskih čuda prirode". Po dolasku u Vučje, poseta hidrocentrali „Vučje“ na reci Vučjanki i uživanje u prelepom okruženju. Ova hidrocentrala je 2005. uvrštena u listu „Milestone“ svetske baštine koju čine objekti, pronalasci i dostignuća od opšteg značaja za razvoj i istoriju elektrotehnike. Sledi vožnja do Niša. Po dolasku u Niš, pešačka tura razgledanja grada i Niške tvrđave. Smeštaj u hotelu , večera i noćenje.

Dan 4.: Niš – Sićevačka klisura – Gamzigrad – Felix Romuliana – Beograd (doručak) (cca 340 km)
Polazak nakon doručka. Ovaj dan ćemo započeti posetom arheološkom lokalitetu Medijana, nekadašnje rimsko naselje i kompleks letnjih rezidencija. Put se nastavlja ka Sićevačkoj klisuri do hidrocentrale „Sveta Petka“ na reci Nišavi. Nakon kraće pauze sledi nastavak puta do Zaječara i hidrocentrale „Gamzigrad“. Ova hidrocentrala ima status mini elektrane - muzeja, a neprekidno je u pogonu preko 100 godina. Obilazak, a potom i poseta arheološkom lokalitetu Felix Romuliana. Nakon obilaska, povratak za Beograd. Dolazak  u Beograd u večernjim satima.

Za grupe koje žele da produže svoj boravak u Beogradu, možemo organizovati smeštaj i noćenje u Beogradu.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Nema tagova za ovaj članak

Oceni članak

5.00

Newsletter