Polazna | Srpski | Smeštaj u Srbiji | Seoski turizam | Salaši | Preporučujemo Vojvođanske Salaše

Preporučujemo Vojvođanske Salaše

Autor
Salaš 84 Salaš 84

Idealan predah od urbanog života možete doživeti na Vojvodjanskim farmama ili “salašima”. Locirani su izvan sela i sadrže kuću i pomoćne zgrade koje su korišćene za održavanje velikog imanja oko njih. Mnogi od salaša danas su preuredjeni i prilagodjeni savremenim potrebama pa imaju bazene, ergele, sportske terene, ribnjake i druge rekreativne sadrzaje predstavljajući prave male resorte u ravnici.

Na nekim salašima porodice i dalje žive kao i nekada kako su njihovi preci. Na salašima Vam se pruza mogućcnost da uživate u domaćim specijalitetima, vinima i nezaboravnom gostoprimstvi Vasih domacina. Ne propustite takav doživljaj! Odmor na svim ovim salašima možete rezervisati preko našeg rezervacionog sistema.

Palićki salaši - salaši na severu Bačke

Nedaleko od Subotice u okolini Palićkog jezera, u ambijentu panonske ravnice nalaze se Subotički salaši. Ambijent tradicionalnih vojvodjanskih farmi preuredjen je u etno stilu i prilagodjen savremenim potrebama. Idealan je za kraći predah na putu iz Budimpešte prema Beogradu i Novom Sadu ili miran odmor uz brojne aktivnosti i dobru vojvodjansku kuhinju

RANČ “Cvetni salaš” ****, Palić

- Lokacija: 1,5 km od Palićkog jezera, pravac Budimpešta - Beograd
- Neposredno okruženje: Palićko jezero - 1.5 km
- Otvoreno – od Maja do Oktobra
- Domaće životinje: konji
- Rekreacija: bazen-plivanje, fitness room, sauna 3 eur, bike 2.5 eur
- Aktivnosti: voznja fijakerom 18 eur, pecanje,skola jahanja, tereni za fudbal, basket odbojku

Somborski salaši
U neposrednoj blizini Sombora nalazi se Dida Hornjakov Salaš. Do njega je najlakše doći fijakerom (a baš je i onako gazdački :)). 1,5 km je udaljen od kružnog puta na salaškom naselju Gradina i 3 km od centra Sombora. Porodica Hornjak je već više od veka vlasnik ovog autentičnog salaša. Domaćini se trude da sačuvaju tradiciju somborskih salaša ali ove jeseni salaš dobija i dodatne turističke smeštajne kapacitete. Na prostoru od 1,5 hektara smešten je salaš, letnja kuhinja, štala, đeram, kokošinjac, čardak. Posetioci imaju prilike da vide bunjevačku sobu sa predmetima starim više stotina godina.

Salaš izgleda isto kao pre 104 godine kada je izgrađen i dočarava duh vojvođanske ravnice s kraja 19. i početka 20. veka.

Da se nekad dobro jelo baš, potvrđuje i kuhinja na salašu, gde gosti imaju prilike da pored jela iz paorske peći probaju i poznati svečani bački ručak. Obed najpre počinje supom sa knedlama zatim slede razni sosovi, kuvano meso, potom pečena jela, pohovano meso, a za kraj pita sa višnjama, makom, orasima ili bundevom.

Boravkom na ovom lokalitetu čije su lepote belodane tokom svih godišnjih doba podjednako,u punoj meri se doživljava punoća multikulturalnosti i multietičnosti vojvodjanske ravnice, koju umetnički, možda i po najviše oplodjuje pesma i stihovi borda starogradske i vojvodjanske pesme somborskih tamburaša.

Čenejski salaši - Salaši u okolini Novog Sada

Na nekoliko kilometara od Novog Sada nalaze se male oaze mira idealne za odmor i predah koje će Vam dočarati duh starih vremena obojen modernim elementima. Ovde možete probati vojvodjansku hranu, uživati u dobrom vinu i zvucima tamburaša, pecati, sakupljati voće, vozati se biciklom po obeleženim stazama. Topla preporuka za miran odmor daleko od svakodnevne gužve posetiocima iz Beograda i Novog Sada.

Salaš 137 - Čenej
- Lokacija: Beograd 80 km, Novi Sad 10 km
- Neposredno okruženje: ravnica, voćnjaci
- Otvoreno: tokom citave godine
* Pansion za pse i konje - Domaće zivotinje: konji, ostale životinje u obližnjem domaćinstvu (ujutro vas budi komšijski petao :))
- Rekreacija: jahanje, vožnja kočijama, mali fudbal, odbojka, badminton, dečije igralište, gađanje lukom, Škola golfa - početni udarac (za organizovane grupe), Gađanje lukom i strelom (za organizovane grupe)
- Aktivnosti: Vožnja Fijakerom / sankama, branje voća, priprema zimnice, rad u ergeli, rekreativno jahanje, škola jahanja, pečenje rakije, svinjokolj decembar

Salaš 84 – Kać - Žabalj

- Lokacija: Beograd 80 km, Novi Sad 10 km
- Neposredno okruženje: ravnica
- Otvoreno: tokom čitave godine
- Domaće životinje: labudovi
- Rekreacija: tereni za odbojku, pecanje, badminton
- Aktivnosti: lov u okolini
- preporučuje se za medeni mesec, svečane ručkove i venčanja
- objekat predstavlja resort za odmor i predah, moderno uređen sa tradicionalnim elementima

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Nema tagova za ovaj članak

Oceni članak

0

Newsletter