Polazna | Srpski | Destinacije | Regije i gradovi | Zapadna Srbija | Kraljevo, međurečje Ibra i Zapadne Morave, duhovnost i tradicija

Kraljevo, međurečje Ibra i Zapadne Morave, duhovnost i tradicija

Autor
Kraljevo, Zapadna Srbija Kraljevo, Zapadna Srbija

Dve reke, nekoliko planinskih venaca, jedna kotlina, 15 naselja u gradskom području, banjske lekovite vode, blizina jedinstvenih manastira, srednjovekovna tvrđava, isprepleteno je u dolini koju su i kraljevi voleli!

 

Kotlinske ravni i najniži dolinski delovi, pobrđe na stranama rečnih dolina, šumsko bogatstvo na planama, a u samom gradu jedinstven urbanistički plan – kružni trg do kojeg vode svi putevi. Trg srpskih ratnika središte je kraljevačko, sve ulice od njega polaze i  pravilno se ukrštaju i šire u četiri pravca.

Kraljevo, grad čiji je prvi urbanistički plan nacrtao kralj Milan Obrenović „prstom na dnu tepsije sa peskom“ a potom ga urbanisti početkom 19. veka pretočili u „pravi“ plan, prepoznatljiv je i po Spomeniku srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine, od 1912- 1918 godine. Bronzani vojnik, sa puškom i barjakom, ili ako pitate Kraljevčane -  „Milutin“, istorijski je znamen Kraljeva i nalazi se u središtu zbivanja. Vrh barjaka baca senku na već iscrtane brojeve i smernice na pločniku trga i pokazuje koliko ima sati.

Trg uokviruju zgrade polukružnog oblika – Kraljevačko pozorište, hotel Turist, Narodna biblioteka.

U blizini je Omladinska ulica gde staro i novo teku uporedo, zlatari, poslastičari, kujundžije i sajdžije na jednoj, naspram modernih butika i prodavnica na drugoj strani ulice. Stižemo i do Trga Svetog Save, mesta predviđenog za istoriju. Fontana u središtu prati trouglasti oblik trga kojeg oivičavaju zgrade Istorijskog arhiva, Okružnog suda, Narodnog muzeja, Doma vojske. Iza muzeja nalazi se najstarija crkva u Kraljevu – crkva Svete Trojice, sa početka 19. veka.

U parku u blizini je Gospodar Vasin konak, sagrađen u stilu konaka iz Miloševog vremena, nekadašnji vladičin konak. Posle rata konak je pretvoren u vojni muzej, potom muzej revolucije da bi ponovo bio vraćen manastiru Žiča. Danas se tu nalazi Pravoslavni duhovni centar „Vladika Nikolaj Velimirović“.

Gospodar Vasin konak (1830), Okružno načelstvo (1870), Gimnazija (1873), Adžića kuća, Švapčića kuća – u kojoj je jednom prenoćio i kralj Aleksandar Karađorđević, zgrade su prepoznatljive arhitekture sa odlikama srpske čaršije iz 19. i početka 20. veka.

Starija i novija istorija ispisana je tako u objektima kraljevačkim, a posebnu priču kazuju i manastir Žiča (osam vekova istorije i tradicije), manastir Studenica (veličanstveno zdanje vizantijsko-raške škole) i srednjovekovni grad Maglič (monumentalan spomenik graditeljstva).

Goran Petrović - književnik, na svoj neverovatno dopadljiv način ispisuje kraljevačke priče šireći ih i dalje od svoje rodne varoši, koja mu je kao centar srpske duhovnosti često polazište i inspiracija.

Lepote Studenice, Žiče i njihovog bližeg okruženja, prelepi pejzaži planine Goč, viseći most nad Ibrom kao prilaz tvrđavi Maglič, lekovitost vode Mataruške banje, kulturno nasleđe iz perioda srpskog srednjovekovnog doba, gradsko jezgro nekadašnjeg Karanovca, blage šumadijske planine i oštri kopaonički masivi, toliko toga, a opet samo jedan deo kraljevačke priče. Treba još da okusiti kraljevački kajmak, uzeti gutljaj domaće šljivovice, čuti priče iz davnina, skrenuti u pogrešnu ulicu i osetiti grad na sopstveni način.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Kraljevo, Zapadna Srbija, Spomenik srpskim ratnicima, kruzni trg

Oceni članak

0

Newsletter