Polazna | Srpski | Destinacije | Regije i gradovi | Zapadna Srbija | Čačak, čuvari uspomena, neverovatni meandri i pejzažna raznolikost

Čačak, čuvari uspomena, neverovatni meandri i pejzažna raznolikost

Autor
Čačak, Zapadna Srbija Čačak, Zapadna Srbija

Kotlina čačanska ušuškana je između šumadijskog pobrđa i planina unutrašnjih Dinarida. Planine Jelica, Ovčar, Kablar i Vujan blago talasaju i spuštaju se ka toku Zapadne Morave i gradu Čačku.

 

Smešten na raskrsnici putnih pravaca za Skoplje, Prištinu, Podgoricu i Sarajevo, ovaj grad na Ibarskoj magistrali privlači pažnju ne samo svojim geografskim položajem, već i očuvanom arhitekturom, spomeničkim nasleđem i prirodnim lepotama koje ga okružuju.

Istorija grada sačuvana je u objektima čačanskim koje ponosno čuvaju svoj nekadašnji izgled. Krenimo, dakle, ulicama Čačka i polako se vratimo u istoriju. Bogorodica Gradačka, hram posvećen Vaznesenju Hristovom, u prošlosti osiromašen čestim promenama namene (Turci su ga za vreme svoje vladavine više puta pretvarali u džamiju, no Srbi su je uporno obnavljali) u svojoj riznici čuva bogoslužbene predmete velike istorijske i umetničke vrednosti. Izgledom je nalik starim raškim hramovima, neobične je prostorne unutrašnjosti i velikih je razmera. Konak Gospodara Jovana Obrenovića, stara je građevina u Čačku na čijoj je fasadi oslikan grb Obrenovića u boji (jedini sačuvani grb u našoj zemlji), a u kojoj se nalazi muzejska postavka Narodnog muzeja sa pričama o Čačanskom kraju od neolita do srednjeg doba, vremenu ustanka i manastirima i crkvama.

Čačanski spomenici, spomen ploče i skulpture privlače pažnju koliko i objekti starine. Spomenik ratnicima Prvog svetskog rata, podignut kao zajednička grobnica srpskih i neprijateljskih vojnika, jedinstven je u svetu jer se na jednoj strani nalazi pravoslavni, na drugoj katolički krst, na trećoj islamski polumesec, a na četvrtoj Davidova zvezda. Spomenik vojvodi Stepi Stepanoviću, bronzana bista vojvode u stojećem stavu, okrenuta je prema kući u kojoj je živeo do smrti. Na putu od spomenika do kuće, po ulici su postavljene ploče sa nazivima bitaka u kojima je učestvovao. Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ ponos je Čačanima i „živi spomenik“ čuvenoj slikarki, začetnici moderne likovne umetnosti u nas. Tako i Gradska biblioteka čuva uspomenu na Vladislava Petkovića Disa, jednog od utemeljivača moderne srpske poezije. Čačani su sačuvali arhitekturu starog gradskog jezgra i stilske odlike vremena u kojem su zgrade građene su i dalje vidljive. U samom centru grada vide se i ostaci rimskih termi – kupatila koji nas vode do III veka kada su sagrađene, i koje su izvanredan, a neprepoznat turistički proizvod grada Čačka.

Čačani su se u kreiranju turističke ponude ponajviše okrenuli prirodnim bogatstvima, koji uistinu ostavljaju traga. Ovčarsko – kablarska klisura kroz koju meandrira Zapadna Morava, kao zaštićeno dobro, svojim visokim i strmim krečnjačkim stranama, pećinama, florom i faunom, termalnim izvorima, divan je predeo neobične pejzažne raznolikosti.

 Manastiri ovog kraja već skoro dva veka privlače pažnju istraživača, umetnika i vernika. Lepota njihovog prirodnog okruženja skoro je isto velika kao i njihove istorijske i umetničke vrednosti. Planine koje okružuju Čačak privlače pažnju svojim slikovitim predelima. Jelica (stari grad i arheološki lokalitet i pronađeni drugi objekti starine na vrhu Gradina), Ovčar (krečnjaci i eruptivne stene i vidikovac sa pogledom na grad), Kablar (na padinama se nalazi pet manastira i mala crkva uklesana u steni, divan pogled na meandre Zapadne Morave), Vujan (gusta listopadna šuma i manastir Vujan).Ovčar banja i Atomska banja – Gornja Trepča, sa terapijskim vrednostima lekovitih voda doprinose raznolikosti turističke ponude.

I u zapadnom i u centralnom delu Srbije (severni deo grada), u ravnici a među planinama, na obali Zapadne Morave, na raskrsnici puteva, grad Čačak je svakako zanimljiv i nezaobilazan.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Čačak, Ovčarsko - Kablarska klisura, Zapadna Srbija

Oceni članak

0

Newsletter