Polazna | Srpski | Destinacije | Regije i gradovi | Zapadna Srbija | Ovčarsko-Kablarska klisura

Ovčarsko-Kablarska klisura

Autor
Manastir Nikolje Manastir Nikolje

Ovčarsko-Kablarska klisura se nalazi u zapadnom delu Srbije. Predstavlja prirodno dobro izuzetnih odlika, I kategorije i pod zaštitom je države. Prirodne lepote ovog predela i bogatstvo kulturno-istorijskih spomenika čine je izuzetno atraktivnom za posetioce.

Meandri reke Zapadne Morave, beskrajno zelenilo okolnih šuma, manastiri, lekovita voda Ovčar Banje, flora i fauna, dva veštačka jezera sa mogućnošću bavljenja rekreativnim turizmom predstavljaju turističku ponudu ovog kraja. Planine Ovčar i Kablar pogodne su za planinarenje, na njima postoji 8 obeleženih planinarskih staza, tako da privlače brojne ljubitelje ovog sporta. Ovde inspiraciju za svoj rad nalaze brojni umetnici, a borave svi koji žele da priušte sebi odmor i oporavak.

Ovčarsko-Kablarska klisura je prepoznatljiva po prirodnim lepotama ali i po svojim kulturno-istorijskim spomenicima. U istoriji Srbije i naroda koji je živeo vekovima na ovim prostorima manastiri su imali značajnu ulogu, ne samo u duhovnom smislu, već i u razvoju nacionalne svesti, sticanju znanja i opismenjavanju. Manastiri Ovčarsko-Kablarske klisure (Srpska Sveta Gora), predstavljaju trag jednog vremena i svaki od tih manastira (a ima ih 10) ima svoju priču vezanu za period njihovog nastajanja i postojanja na ovim prostorima. Od arhitekture, ikonostasa, sačuvanih knjiga i crkvenih predmeta može se sagledati život jednog naroda, njegovi običaji i istorijski događaji.

Manastir Nikolje je u prošlosti imalo veliku pisarnicu. Najstarija, ovde sačuvana knjiga je Psaltir iz 1534. godine. Manastir Vavedenje poseduje retke stare knjige među kojima je Beogradsko četvorojevanđelje iz 1552. Štampao ga je Trajan Gundulić. Manastir Uspenije, koji se nalazi na Jovanjskom brdu, na levoj obali Zapadne Morave imao je na svom posedu kulu. Služila je za odbranu od neprijatelja, imala je nekoliko spratova i podrum. U prostorijama kule pisane su i prepisivane bogoslužbene knjige. Na vrhu je bilo zvono koje je ostalim manastirima davalo znak za početak bogosluženja, ali i druga obaveštenja, posebno u slučaju opasnosti.
Manastir Sretenje ima zidani ikonostas kakav nema ni jedna crkva u klisuri.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Ovčarsko - Kablarska klisura, Zapadna Srbija, banje, manastir, Ovčar Banja

Oceni članak

0

Newsletter