Kremna

Autor
Kremna Kremna

Kremna - selo smešteno u kotlini koja razdvaja dve najlepše planine zapadne Srbije, Zlatibor i Taru, sa livadama i planinskim vrhovima obraslim gustim četinarskim šumama, planinskim izvorima pitke vode i proročkom tradicijom i reputacijom, jedno je od najpopularnijih seosko-turističkih destinacija Užičkog kraja.

Kremna su najpoznatija kao rodnom mestu proročke porodice Tarabića. Tarabići su živeli u 19. veku i za njih se tvrdi da su imali sposobnost da predviđaju događaje. Navodno su predvideli dolazak televizije, telefona i telegrafa u Srbiju, smene na prestolu, propast Karađorđevića, dolazak Josipa Broza Tita na vlast itd. Ni prvi Tarabić za koga se tvrdilo da ima proročke sposobnosti, Miloš, kao ni njegovi preci nisu vezivali svoja predviđanja za tačne datume, već su uvek govorili u neodređenim vremenskim odrednicama. Kremansko proročanstvo jeste zbornik proročanstava ove porodice.

   

U blizini Kremana, na putu za Taru, nalazi se Dom proroka jednosobna brvnara kao neka vrsta muzeja. U njoj se čuva tzv. Kosmička kugla, kao jedan od više miliona takvog kamenja koje je nekad davno Zemlju zasulo iz svemira. Kamen bi navodno trebalo da zrači energijom koja kod ljudi izaziva vidovitost.

U blizini je i jedna od najstarijih kuća u Srbiji, koja datira još iz turskog doba -Moljkovića han.

Kremna se nalaze nedaleko od Mokre Gore i Šarganske osmice, pruge građevinskog čuda i jednog od remek dela među prugama uskog koloseka u svetu. Blizu je Drvengrada, novog-starog grada koji je lepotu prirode samo naglasio.

Krenite u istraživanje ovog kraja, upoznajte sami mitove ali i ono što je stvarnost – neverovatno bogatstvo prirode i pejzaža.

Pogledajte naše predloge za smeštaj na Zlatiboru.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Zapadna Srbija, Kremna

Oceni članak

0

Newsletter