Takovo

Autor
Takovo Takovo

Takovo je kroz istoriju Srba bilo sedište važnih istorijskih dešavanja. Tu je, pod vođstvom Miloša Obrenovića, podignut Drugi srpski ustanak protiv Turaka. Takovo je malo šumadijsko naselje udaljeno 9 km od Gornjeg Milanovca.

Današnjem posetiocu Takova mnogi spomenici dočaravaju ovaj istorijski događaj. Spomen-muzej takovskog ustanka obiluje eksponatima od kojih treba istaći ulje na platnu slikara Paje Jovanovića na kom je predstavljen Drugi srpski ustanak, kao i odora kneza Miloša Obrenovića. Crkva brvnara potiče iz 1795. godine i poznata je kao mesto na kom su se ustanici zakleli na vernost i objavili početak borbe. Spomenik ustanku iz 1887. godine prikazuje kneza Miloša i arhimandrita Milentija Pavlovića. U neposrednoj blizini stajao je i legendarni „Takovski grm“ pod kojim su se ustaničke vođe poslednji put sastale. Stablo se sasušilo 1901. godine pa je za naslednika proglašeno susedno drvo.

Turisti imaju priliku da posete i Savinac, malo selo na samo 3 km od Takova. U ovom mestu je knez Miloš 1818. godine podigao crkvu Sveti Sava koja je predstavljala prvu crkvu izgrađenu od kamena u oslobođenoj Srbiji. Ovo je grobna, porodice Miloševe žene, kao i Mine Vukomanović, ćerke Vuka Karadžića. Dođite u Takovo, osetite duh prošlosti Srpskog naroda i draž starih vajata. Uživajte u beskrajnim šetnjama, poljoprivrednim radovima, u prikupljanju lekovitog bilja.

Preporučujemo vam smeštaj u Gornjem Milanovcu. Tokom boravka u nekom od domaćinstava, imate mogućnost da uživate u tradicionalnim specijalitetima Šumadije.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Sumadija, Takovo

Oceni članak

0

Newsletter