Raška i dolina Ibra

Autor
Manastir Studenica Manastir Studenica

Vrnjačka banja kao najveći turistički centar u zemlji i Kopaonik, najpoznatija zimska planina u Srbiji su najveće atrakcije ove oblasti. Osim na lečenje, wellness i skijanje, planinarenje i rekreaciju ovaj deo Srbije nas zove u posetu našim manastirima, selima a jednom godišnje i na najmasovniju manifestaciju: Sabor trubača u Guči, i najveseliju manifestaciju u zemlji: Veseli spust niz Ibar.

Ibar je bio inspiracija za još jednu lepu manifestaciju Spust bez granica gornjim tokom Ibra, od Leposavića na kosovskoj strani do Raške koja se već tri godine održava krajem jula.

Pored mnogih drugih još jedna manifestacija polako postaje tradicionalna, a to je Vrnjački karneval.

Novi Pazar je smešten na reci Raškoj, u Raškoj oblasti, predstavlja ekonomski i kulturni centar Sandžaka. Smešten je na deonici starog puta koji preko Ibarske magistrale vodi do Podgorice i Jadranskog primorja. Udaljen je 280 km od Beograda. Nalazi se u dolinama reke Jošanice, Raške, Deževske i Ljudske, u Pešterskoj visoravni, okružen planinama Golijom i Rogoznom. Područje grada bilo je naseljeno u kamenom, gvozdenom i ranoantičkom dobu. Grad datira iz XV veka. Osnivač je turski vojskovođa Isa-beg Ishaković. koji je podigao grad u blizini srednjovekovnog utvrđenja Trgovište, poznat pod imenom Ras. Planine koje se nalaze u blizini, rečne doline, bogata flora i fauna, i brojni termalni i mineralni izvori predstavljaju posebne vrednosti ovog područja. U neposrednoj blizini Novog Pazara nalaze se Novopazarska i Rajčinovića banja kao i Slatinski Deževski kiseljak. Nalazi i veliki broj kulturno-istorijskih spomenika od kojih su najznačajniji: Petrova crkva iz X veka, Đurđevi stupovi (zadužbina Stefana Nemanje iz XII veka), manastir Sopoćani iz XIII veka, Grad tvrđava sa Kulom motriljom iz XV veka (izgrađena po nalogu osnivača grada), Amir-agin han (konak) iz XVII veka, hamam iz XV veka.

PRONAĐITE SMEŠTAJ U RAŠKOJ I DOLINI IBRA >>>

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Raska i Dolina Ibra

Oceni članak

0

Newsletter