Kopaonik

Autor
Kopaonik Kopaonik

Nacionalni park Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji, pruža se razgranatim grebenom u dužini od 82 kilometra, pravcem od podbrđa iznad Kosovske Mitrovice, na severozapad preko niza vrhova viših od 1600 metara, do najvišeg dela masiva tzv. Ravnog Kopaonika.

 Klima Kopaonika obeležena je sa blizu 200 sunčanih dana godišnje zbog čega sa pravom nosi naziv „planina sunca". Istorijski značaj Kopaoničke oblasti kao središta Srpske srednjovekovne države (Nemanjića, Lazarevića i Brankovića) jasno obeležavaju utvrđeni gradovi čiji su ostaci smešteni na istaknutim visovima u predgorju centralnog masiva. Gradovi Zvečan (XI - XIV vek), Maglič (XIV vek), Brvenik (XIV vek), Vrh Lab (XIV vek), Koznik (XV vek) čuvali su plodno podgorje vinorodnih župa, rudno i šumsko blago Kopaonika i bogate zadužbine srpskih vladara. Kopaonička rudna oblast doživljava procvat u XIV i XV veku za vreme despotovine kada se razvija trgovina sa Dubrovačkom republikom, Vizantijom i zapadnom Evropom. Rudarstvo ovih krajeva propada pohodima Turaka u XV veku i obnavlja se krajem XIX i u XXveku.

Najviše delove planine obuhvata Nacionalni park Kopaonik koji je osnovan i proglašen 1981. godine, na površini od 11.800 ha, od kojih je 698 ha pod posebnom zaštitom. Prema zakonima Republike Srbije o zaštiti prirode, na području Nacionalnog parka Kopaonik izdvojen je niz objekata prirode, prirodnih i stvorenih vrednosti koji su svrstani prema različitim stepenima zaštite.

Hoteli i apartmani na Kopaoniku nude kvalitetan smestaj i ugodan boravak sa vrhunskom uslugom. Family hotel Angella 4* nalazi se nadomak ski staze i zapravo je renoviran apartmanski kompleks Konaci - Sunčani vrhovi. Unutrašnjost je potpuno novog ruha, a svi sadržaji su okrenuti ka porodičnom odmoru. Apart Spa Zoned  nudi razlličite vrste odmora, aktivan u sali za fitnes ili relaksaciju u wellness&spa centru. Apartmani Kopaonik nalaze se iznad sela Brzeće i predstavljaju, pored odmora, idealno mesto za lečenje jer pruža sva lekovita dejstva čistog vazduha i konstantnost vremenskih prilika samim tim jer se nalaze na 1100 m nadmorske visine.U popularnom Brzeću, na 1100 m nadmorske visine nalazi se Vila Ranković, stvorena za porodično uživanje. Ušuškana u borovu šumu, smeštena u neposrednoj blizini žičare „Bela reka”. Oaza je mira i omogućava da se u svakom od 10 apartmana osećate kao u svojoj kući, da uživate sa svojom porodicom i prijateljima i da, u okolini – leti osvežavajućoj, a zimi beloj i bajkovitoj – provedete lepe trenutke. Apartmani Marko i Milica nalaze se u vikend naselju Čajetinska česma, na udaljenosti 3 km od centra Kopaonika i predstavljaju idealno mesto za romantični vikend i porodični odmor. 


Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Kopaonik, ski centar, Raska i Dolina Ibra

Oceni članak

0

Newsletter