Manastir Studenica

Autor
Manastir Studenica Manastir Studenica

Jedan od najlepših srpskih manastira, sa prefinjenom arhitekturom vizantijsko - raške škole, okružen divnim predelom na kome je sagrađen, nedaleko od živopisne klisure Ibra, 39 kilometara od Kraljeva, nalazi se manastir Studenica.

 

Studenica je manastir koji je 1986. godine postao zakonom zaštićeni spomenik upisan u Listu Svetske kulturne i prirodne baštine UNESCO-a. On je jedan od najznačajnih spomenika vizantijske i srpske umetnosti.

Manastir je tokom srednjovekovne Srbije bio kulturni, duhovni i medicinski centar srednjovekovne Srbije. Ovde je Sveti Sava napisao Studenički tipik, u kojem je opisao život Stefana Nemanje a time ostavio izvore o duhovnom i monaškom životu tog vremena. Ovo je ujedno i prvo književno delo kod Srba. Pravoslavni duhovni kanoni su primenjivi i danas, a sve to zajedno doprinosi ugledu i značaju koji manastir Studenica ima.

Nekada se u manastirskom kompleksu nalazilo 14 , a danas ima svega četiri crkve: Bogorodičina, Kraljeva, crkva svetog Jovana i crkva svetog Nikole. Bogorodičina crkva je najstarija i sagradjena je između 1183. i 1196. godine. Nosi odlike Raške škole, a u njoj su sahranjeni Simeon (Stefan Nemanja), Stefan Prvovenčani i kralj Radoslav. Spoljašnji izgled crkve je od poliranog mermera (jedina srpska svetinja takvog spoljnjeg izgleda).

Studenica je danas poznata i po svojim freskama. Natpis u crkvi otkriva da je njeno živopisanje započeto u vreme Nemanje, nastavljeno u vreme Vukana, a pretpostavlja se da je u oštećenom delu natpisa i ime Stefana Prvovenčanog. 

Od postanka Studenice pa do danas, život medu hramovima,kulama i konacima odvija se bez prestanka.


Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Manastir Studenica, Raska i Dolina Ibra, manastir

Oceni članak

0

Newsletter