Manastir Žiča

Autor
Manastir Žiča Manastir Žiča

Manastir Žiča, između Kraljeva i Mataruške Banje, zadužbina je Stefana Prvovenčanog, simbol je osnivanja srpske države, sedište je prve srpske arhiepiskopije i mesto krunisanja srpskih kraljeva.

Posle sticanja crkvene nezavisnosti 1219. godine crkva je bila sedište samostalne srpske arhiepiskopije, i u njoj je Sveti Sava ustoličavao svoje episkope i krunisao brata Stefana za kralja. Freske u crkvi su veoma oštećene i uništene, pa se samo preko fragmenata naslućuju tačne proporcije, rafinirani kolorit, odmerenost pokreta i mirni ritam kompozicija.

Žiča se naziva „sedmovratna Žiča“, jer je u njoj krunisano sedam srpskih kraljeva, a za svako krunisanje otvarana su nova vrata. Manastir je građen u Raškom stilu i prepoznatljiv je po crvenoj boji fasade, koja označava da je to bilo glavno manastirsko zdanje i simbol kraljevstva.

           

U veoma oštećenom zidnom slikarstvu raspoznaju se tri hronološko-stilske celine. Prvu čine freske nastale posle sticanja crkvene nezavisnosti, drugu celinu čine slabo očuvane freske u kapeli kule. Najznačajnija celina jesu freske nastale između 1309. i 1316. godine, koje se nalaze u glavnom delu crkve, a čine ih tematske celine: Veliki praznici, Scene iz života Hrista, stojeće svetiteljske figure i njihova poprsja.

Žiču je podigao kralj Stefan Prvovenčani sa svojim bratom Svetim Savom početkom XIII veka. Posle niza rušenja i ponovnog podizanja danas Žiča malo liči na onu koja je prvobitno sagrađena.

Danas ovo sveto mesto predstavlja najveći ženski manastir u Srbiji.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Manastir Žiča, Raska i Dolina Ibra, manastir

Oceni članak

1.00

Newsletter