Manastir Gradac

Autor
Manastir Gradac Manastir Gradac

Na obodu šumovitih planina Golije, na zaravni iznad Gradačke reke, na 21 km od Raške, ugnjezdio se manastir Gradac. Posvećen je Blagoveštenju Presvete Bogorodice i zadužbina je Jelene Anžujske.

Tačna godina gradnje manastira nije poznata, ali se smatra da je završen krajem XIII veka. Glavna manastirska crkva najranija je građevina u Srbiji u kojoj je gotika izražena u većoj meri. Klasična arhitektura raške škole sa vizantijskim i romaničkim uticajima umnogome je prisutna i ovde, ali je obogaćena novim rešenjima koja nalikuju na graditeljstvo Zapada i na gotski stil. Ovi arhitektonski ukrasi najupečatljiviji su na stubovima glavnog portala, na mermernim prozorima.

Freske u gradačkoj crkvi, dovršene su oko 1275. godine, a danas su samo delimično očuvane.

Manastir je podignut oko 1275. godine na ostacima nekadašnje crkve, kao zadužbina Jelene Anžujske, žene srpskog kralja Uroša. Jelena je osnovala prvu žensku školu u Srbiji, brinula za siromašne, podizala i obnavljala crkve. Kraljica Jelena se zamonašila, a njene mošti su monasi sakrili prilikom napada Turaka i kasnije doneli u Gradac ali se danas ne zna mesto gde one počivaju.

U manastiru Gradac se nalazi deo moštiju Kralja Dragutina, koje su prenete iz manastira Dečana.

U manastiru se nalazi ikonopisačka radionica a monahinje se bave zlatovezom i tkanjem.

Za vreme turske vladavine manastir je bio bez monaha, a zatim i bez krovnog pokrivaca. Obnovljen je dosta godina kasnije i danas je to ženski manastir.

Manastir Gradac se nalazi u blizini Kopaonika i predstavlja njegovu dopunu turističke ponude. Takođe se nalazi i na 30 km od Jošaničke banje.

 


Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Raska i Dolina Ibra, manastir, Manastir Gradac

Oceni članak

0

Newsletter