Manastir Sopoćani

Autor
Manastir Sopoćani Manastir Sopoćani

Manastir Sopoćani, čije su freske svojevremeno proglašene za najveće umetničko dostignuće XIII veka, nalazi se 15 km zapadno od Novog Pazara. Ovaj manastir koji je uvršćen u UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine, jedan je od najlepših manastira Srbije, pravi biser srednjovekovne gradnje.

Manastir Sopoćani su zadužbina srpskog kralja Uroša i Nemanjića iz 13. veka. Naziva se još i Sveta Trojica.

Od nekada većeg manastirskog kompleksa, koji je sačinjavalo više građevina (trpezarija, konaci i dr.) do danas je očuvana crkva Sv. Trojice. Manastir je bio okružen velikim kamenim zidom sa dve kapije.

Manstir je najpoznatiji po svojim veličanstvenim freskama. U centralnom delu se nalaze najstarije freske iz perioda od 1273/4. godine, izuzetnih slikarskih ostvarenja toga doba. Najdragocenija freska manastira Sopoćani je veličanstveno Uspenje Bogorodice. Uz Živopis crkve ubraja se u najimpresivnija ostvarenja vizantijskog fresko-slikarstva, koji na monumentalan način dočarava ličnosti i dogadaje iz hrišcanske istorije. Freska je na svetskoj izložbi u Parizu 1961. godine proglašena za najlepšu fresku čitave srednjovekovne umetnosti. Pokriva površinu od 40 kvadratnih metara zapadnog zida manastira Sopoćani.

O veličini i značaju manastira svedoče i crkvine, isposnice i metosi koji se nalaze u okolini manastira. Pored toga, tokom arheoloških iskopavanja u okolini manastira je pronađen i veliki broj grobnica.

Za vreme osmanlijske vlasti, u XVII veku manastir je dosta stradao, da bi u prvim decenijama XX bio ponovo obnovljen. Odmah posle obnove manastir su naselile monahinje, pa su Sopoćani bili ženski manastri sve do 1996. Godine kada u manastir dolaze 10 iskušenika i monaha iz manastira Crna Reka.

Manastir danas broji tridesetak monaha i iskušenika. 


Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Manastir Sopoćani, Raska i Dolina Ibra, manastir

Oceni članak

0

Newsletter