Rajačke pimnice

Autor
Rajačke pimnice

Na krajnjem istoku Srbije, dvadesetak kilometara južno od Negotina nalaze se nadaleko čuvene Rajačke pivnice (ili odomaćeniji lokalni izraz: pimnice). Pimnice su skup vinskih podruma, u selu Rajac, koje čini 270 kamenih zdanja starih duže od dva veka.

Centralna fontana i trg posvećen Svetom Trfunu, uzane uličice koje vode do sledećeg reda kamenih vinskih podruma, svaka kuća koja je jedinstven vinski podrum, čitavo selo okruženo vinogradima i vinogorjem, arhitektonska je i vinarska tradicija uistinu vredna posete!

Ovo pravo malo selo kod Negotina sa kućama sa kućama koje služe isključivo za proizvodnju i čuvanje vina, nastajalo je od polovine XVIII veka do tridesetih godina XX veka, građeno je od tesanog kamena i od brvnara, pokriveno ćeramidom. U podrumima koji su delimično ukopani u zemlju se čuva vino, a na spratu su prostorije za boravak u doba berbe.

Crno i belo vino iz buradi ovih kamenih podruma ima jedinstven ukus, miris i boju. Od crnih vina trebalo bi izdvojiti: Kabernet Sovinjon, Game, Burgundac, Vranac, a od belih: Rajanski rizling, Semion, Šardone. Rajčani pričaju da su tokom 19. veka njihova vina brodovima Dunavom stizala do francuskih i evropskih dvorova. A činjenica je i da su početkom 20. veka rajačka vina bila nadaleko poznata u Evropi jer su osvajala vrhunske medalje na sajmovima vina.  

    

Pimnice se više ne grade i u mnogim selima Negotinske krajine su kompleksi „posebnih sela za čuvanje vina“nestali, a pored Rajačkih sačuvane su ostale Rogljevske, Smedovačke, Štubičke i Bratujevačke pimnice – vinska sela sa najmirisnijim crvenim vinima i pravi muzeji vina na otvorenom!

Ukoliko želite da posetite ovo nestvarno mesto i upoznate se sa arheologijom i čarima Istočne Srbije, pridružite nam se u posebnoj dvodnevnoj turi.  

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Rajačke Pimnice, Istocna Srbija, dvodnevni izleti, vinska tura

Oceni članak

0

Newsletter