Istočna Srbija

Autor
Istočna Srbija - Soko planina Istočna Srbija - Soko planina

Priča o ovom delu Srbije počinje jako davno sa Lepenskim virom gde su praistorijski ljudi sagradili svoje domove. A upravo su arheološka nalazišta Istočne Srbije poput ovog, najznačajnija nalazišta u našoj zemlji: Lepenski vir, Trajanova tabla i Trajanov most, Diana, Felix Romuliana, Viminacijum, Soko grad, Fetislam.

Za vreme Rimljana Viminacium je bio glavni grad provincije Gornje Mezije od 2-4 veka, a Felix Romuliana (UNESCO) rezidencija rimskog cara Galerija. Duž Dunava je prolazio Trajanov put (od Beograda kroz Đerdap), a ovaj rimski car je izgradio i kameni most preko Dunava, čiji se ostaci kao i Trajanova tabla nalaze kod Kladova.

Na teritoriji današnje Srbije je rođeno ili živelo čak 17 rimskih careva! Među njima je bio i slavni car Konstantin koji je pre tačno 1700 godina (313.g.n.e) Milanskim ediktom zaustavio progon hrišćana i uspostavio hrišćanstvo kao zvaničnu religiju Rimskog carstva.

Rajačke pimniceRimljani su počeli uzgajati vinovu lozu ali tek u XVIII veku na brdima iznad reke Timok se počinju graditi jedinstvena naselja za čuvanje vina - kako bi ovo božansko piće bilo bliže bogovima. Pivnice, posebna sela za čuvanje vina, arhitektonski su veoma interesantna. Zidane su od kamena, a neke od njih su veoma dobro očuvane kao npr. Rajačke pimnice.

Rimljani su na ovim prostorima otkrili i bogatstvo izvora mineralnih voda pa su počeli sa gradnjom bazena, bunara i lečilišta za svoje legionare. Lekoviti izvori i lekovite trave, zajedno sa prirodom koja ih okružuje omogućili su lečenje bolesnima pa su tako nastale Soko Banja (uz Vrnjačku banju, najveća banja u Srbiji), kao i manja banja Ždrelo.

Iz srednjovekovnog perioda na Dunavu ostale su tvrđave Ram, Smederevska tvrđava (u XV veku prestonica Srbije), Golubačka (na samom ulazu u Đerdap) i FetislamGolubačka tvrđava

Na Dunavu su i hidrocentrala Đerdap a u zaleđu NP Đerdap se organizuju džip ture do vrhova koje nadvisuju Dunav ili drugih prirodnih atrakcija. Ipak posebna atrakcija ovog kraja su sela u kojima su se očuvali neki od paganskih običaja. Vlaška kuhinja kao i muzika ostavljaju bez daha a jedinstven je doživljaj su upravo zvuci ovakve muzike u pećini Ceremošnja. Ovaj deo Srbije krasi više od 100 pećina te su interesantne i speleo ture. Ipak najviše pažnje izaziva ispiranje zlata na reci Pek a sve su češće i posete rudniku zlata Majdanpek (samo kao foto stop iznad kopa) kao i rudniku bakra u Boru (moguće silaženje u rudnik 400 m ispod površine - samo za organizovane grupe).

Na planinama nema mnogo naselja, priroda je očuvana i idealna za pešačke ture. Ski centri postoje na Staroj Planini i kod Borskog jezera. Osim Borskog, jedno od najpoznatijih i najvećih jezera u Srbiji je Srebrno jezero - Silver lake, koje od Dunava odvaja samo tanki nasip (pogodno za bicikliste). Sa Srebrnog jezera moguće je krstariti Dunavom do Viminaciuma ili okoline, dok se iz Donjeg Milanovca brodom mogu obići Lepenski vir i Trajanova tabla. Iz Kladova se organizuju krstarenja samo za veće, organizovane grupe.

Kapetan Mišin breg  Vodopad Ripaljka  Soko Banja

Niste bili u ovo delu Srbije ako se niste: provozali u rimskim dvokolicama u Viminaciumu, krstarili Đerdapom, uživali u najlepšem zalasku sunca na Đerdapu, probali belmuž, pili vina u pimnicama i poneli sa sobom homoljskog meda za lek (najčistiji i najzdraviji med u Evropi). Ako su vam usput prorekli sudbinu, ako ste se vozili se džipom do vrhova Đerdapa, prošli ispod Vratnjanskih kapija, spustili se u Borski rudnik, ispirali zlato na Peku, obišli groblje u Žagubici, e možda onda možete reći: Da, bili ste i doživeli Istočnu Srbiju!

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Istocna Srbija

Oceni članak

4.00

Newsletter