Polazna | Srpski | Destinacije | Regije i gradovi | Istočna Srbija | Zaječar - Felix Romuliana

Zaječar - Felix Romuliana

Autor
Felix Rouliana Felix Rouliana

Zaječar je grad otvorenog srca, dobrih ljudi i bogate tradicije, koji sve ljude koji ga posete doživljava kao svoje. Administrativno i kulturno je središte Timočke krajine. Nalazi se u Zaječarskoj kotlini, blizu ušća Crnog u Beli Timok, na raskrsnici puteva, a članica je evroregiona Dunav 21.

Zaječar je atraktivna turistička destinacija zbog mnogobrojnih prirodnih lepota, dragocenih kulturno-istorijskih spomenika, lekovitih voda, reka, pećina, terena pogodnih za izlete, sport, lov i ribolov. Posebno je poznat po preradi mleka, proizvodnji dečije hrane i kvalitetnog piva. Od brojnih kulturnih ustanova, tu su pre svega: Narodni muzej, u čijem je sastavu memorijal Nikole Pašića, galerija Radul-begov konak i pozorište Zoran Radmilović. Zaječar je i grad plemenitih voda. U samom gradu one teku iz 40 arterskih česama i izuzetnog su kvaliteta, pa ih mnogi građani rado piju. Slava grada je Mala Gospojina, koja pada 21. septembra. Od ostalih gradskih manifestacija tu je i 7.septembar – dan pivare Zaječar, kada je i gradski vašar. Zaječarska gitarijada je najstariji muzički rok festival u Evropi. Već 40 godina traje i nema poznatije rok grupe koja nije na ovom festivalu učestvovala. Vreme održavanja je u drugoj polovini avgusta. Tada okuplja veliki broj mladih, ali ne samo iz zemlje, već i iz svih okolnih zemalja, pa se tada grad potpuno podmladi i oživi. Južno od grada nalazi se park šuma Kraljevica, četinarska i listopadna. Tu su brojni sportski kompleksi: gradski stadion sa dva pomoćna, olimpijski bazen sa još terena za male sportove, teniski tereni, kao i hipodrom sa galopskom stazom od 1350 m. Ima i uređene trim staze, ski stazu sa ski liftom, teren paintball kluba i poligone za decu. Od receptive tu su: hotel Srbija u samom centru grada, Hotel Grinka M, a poznati restorani su: Hajduk Veljkov konak, Vodenica, Boem, Irish pub, Galerija itd.


2. Gamzigradska banja
 
Gamzigradska banja je na 11 km zapadno od Zaječara. Okružena je šumovitim brežuljcima, u dolini Crnog Timoka i predstavlja izuzetno mesto za lečenje, odmor, rekreaciju, lov i ribolov. To je banja sa termalnim izvorima i njihova temperatura se kreće od 32-42 °C, a zahvaljujući prisustvu radijuma i urana ima visoku terapijsku vrednost. Zbog toga je i izgrađen Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju, koji najbolje rezultate postiže u lečenju oboljenja perifernih krvnih sudova, vibracionih bolesti, bolesti vezivnog tkiva itd. Od objekata za smeštaj i ishranu posebno je atraktivan hotel Kastrum, pre svega sa aspekta organizovanja seminara i savetovanja, prihvata ekskurzija koje obilaze carsku palatu Felix Romuliana, i raspolaže mogućnostima i kapacitetima za pripreme sportskih ekipa. Tu se takođe nalazi i jedna od prvih hidrocentrala u Srbiji, koja je proglašena za muzej elektrifikacije, a njena turbina i danas radi. U ovoj opštini se nalazi još jedan lokalitet sa termalnim izvorima – Nikoličevska banja u istoimenom selu, koji je atraktivan za razvoj seoskog i banjskog turizma.
Interesantno je obići i hidrocentralu "Gamzigrad", jednu od pet starih hidrocentrala u našoj zemlji koje neprekidno rade preko stotinu godina, a istovremeno su prilagođene turističkim grupama.  
3. Arheološki lokalitet Felix Romuliana
 
Arheološki lokalitet Felix Romuliana nalazi se 11 km od Zaječara, levo od puta ka Paraćinu. Lokalitet je izgrađen na mestu rođenja Gaja Galerija Valerija Maksimilijana, rimskog imperatora, i to je zapravo njegova rezidencija. Prostire se na 6,5 hektara i opasana je odbrambenim bedemima sa 20 kula. One čuvaju gradsku palatu u okviru koje su vestibilimi, atrijumi, terme, podni mozaici, mermerna oplata, skulpture i predmeti od granita roze boje i zelenog porfira sa Peloponeza. Nedaleko od palate, na brdu Magura, otkriven je sakralni kompleks, koji čine dve grobnice i dva tumula. Na tom mestu su na lomačama spaljeni imperator Galerije i njegova majka Romula, i tako su uzneseni među bogove. Najpoznatiji eksponati su: mozaici Dionis, lavirint, Venatori, kao i arhivolta sa natpisom Felix Romulijana, a nalaze se u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Zaječaru.
 
5. Manastir Suvodol
 
Ubraja se u najstarije zadužbine u Srbiji i vezuje se za Kneza Lazara. Vreme nastanka crkve nije poznato, a prve podatke o manastiru nalazimo kod Feliksa Kanica koji je ovde boravio 1860. godine. Plan crkve podseća na Žiču. Freske su novijeg datuma.Prema narodnom verovanju prilikom osvećenja crkve episkop Evgenije stavio je u oltar delić moštiju Svetog Velikomučenika Pantelejmona, najpoznatijeg iscelitelja. Time bi se mogao objasniti dolazak bolesnika iz svih krajeva Srbije u ovaj manastir. Suvodol se nalazi u prekrasnom prirodnom ambijentu na krajnjem jugoistočnom delu opštine, u ataru sela Selačka. Sagrađen je na zaravni usečenoj u planini Manastirska Glama i posvećen je Rođenju Presvete Bogorodice. Sadašnja crkva je jednokupolna građevina pravougaone osnove i predstavlja skladnu i po dimenzijama reprezentativnu arhitektonsku celinu. Unutrašnjost crkve ukrašavaju freske novijeg datuma. Danas je Suvodol ženski manastir. U njemu žive iguman Justin, pet monahinja i jedna iskušenica.

6. Jezera

U opštini Zaječar se nalaze i četiri veštačka jezera: Grliško, Sovinac, Rgotsko i Glogovičko jezero. Njihova voda je kvalitetna i pogodna za kupanje i sportove na vodi, dok se iz Grliškog jezera stanovništvo Zaječara snabdeva vodom. Sva su veoma bogata ribom. Jezero Sovinac smešteno je na pola puta Zaječar – Negotin. Poseduje uređenu plažu, autokamp, sportske terene i nacionalni restoran. Jezero je posebna meka za ribolovce (šaran, amur, smuđ, som i štuka). Rgotsko jezero je 11 km od Zaječara, pored sela Rgotina. Nastalo je na mestu vađenja kvarcnog peska za potrebe lokalnog rudnika. Nema pritoka, ali dobija vodu iz podzemnih izvora. Dno mu je peskovito, a dubina dostiže i do 40 m. Jedno je od najposećenijih prirodnih kupališta ovog kraja, zbog bistre i čiste vode. Grliško jezero se nalazi između sela Leskovac i Grlište. Površine je oko 100 hektara, a dubine do 28 m. Jezero je poribljeno,a apreovlađuju deverika, šaran, smuđ, karaš, skobalj, klen i som.

Predrag Pavlović

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Felix Romuliana, Istocna Srbija, Gamzigrad, Zaječar, banje, jezero, manastir

Oceni članak

0

Newsletter