Petrovac na Mlavi

Autor
Petrovac na Mlavi

Etno selo Bistrica nalazi se na 10 km od Petrovca na Mlavi. Kroz selo protiče istoimena reka, na kojoj je smešteno 12 vodenica. U njima se, još uvek, na tradicionalan i prirodan način melje žito i kukuruz, a ima i starih valjavica za valjanje sukna, koje i danas beleže „na raboš“.

Ambijent ulepšavaju vrhovi Homolja, koji privlače veliki broj planinara, biciklista, šetača i sve ostale ljubitelje nedirnute prirode. Ono što nam domaćini iz sela Bistrica mogu ponuditi su: već tradicionalno gostoprimstvo, etno–specijaliteti, rakija, sir, orasi, med i ostala jela domaće kuhinje. U okolini se mogu obići brojni kulturno-istorijski spomenici, može se sakupljati lekovito bilje, a ima i mesta pogodnih za ribolov.


Banja Ždrelo

Mesto Ždrelo nalazi se 11 km jugoistočno od Petrovca na Mlavi, okruženo Gornjačkom klisurom i obroncima Homolja. Selo je na nadmorskoj visini od 160-240 m, a ispod jedne od homoljskih padina nalazi se i banja Ždrelo. U ovoj banji mogu se lečiti kožne bolesti, bolesti lokomotornog aparata, a moguće su i raznovrsne sportsko-rekreativne aktivnosti. Banja raspolaže rekreativno-ugostiteljskim centrom „Ždrelo“, izgrađenim 2006. godine. Svi kupališni kapaciteti koriste lekovitu termalnu vodu i otvoreni su tokom cele godine. Restoraterski objekti nude domaću kuhinju i tradicionalna jela.

Bike fest
Bike show je već tradicionalni festival motociklizma i muzike, koji se svake godine održava u Gornjačkoj klisuri na Ladnim vodama, nadomak Petrovca na Mlavi. Okuplja sve ljubitelje motora, kampovanja, muzike i provoda. Na ovom mestu, kraj reke Mlave, okuplja se oko 5.000 posetilaca iz ovog dela Evrope. Festival traje tri dana, ispunjenih rok svirkama, raznim takmičenjima, nagradama i iznenađenjima. Besplatni obroci i piće obezbeđeni su za putnike iz daleka, a svi posetioci mogu uživati u ambijentu izvora Tople vode i još jednog lekovitog izvora u blizini.
Mladenka Prvulović

 

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Istocna Srbija, banje, Homolje

Oceni članak

3.00

Newsletter