Kučevo i okolina

Autor
Kučevo i okolina

Kučevo je grad smešten u oblasti zvanoj Zvižd, na prostoru severoistočne Srbije. Nalazi se na nadmorskoj visini od 164 m i u njemu živi oko 6.000 stanovnika. Kroz oblast Zvižda protiče zlatonosna reka Pek, koja odvaja prostor naslonjen na masiv Severnog Kučaja od obronaka Homoljskih planina.

 Homolje predstavlja predeo očuvanih prirodnih lepota, kome dodatnu autentičnost daju mnogobrojni vlaški običaji i druge etnološke vrednosti. Neke od njih i dan danas, kao u prastara vremena, neguju tradiciju ispiranja zlatonosnih nanosa Peka. I ne samo to – lepoti ovog starog rudarskog kraja, u kome su još rimski carevi i srpski kraljevi tragali za zlatom, doprinose i čari bistrih planinskih potoka, veličanstvenih klisura i velelepnih zviških pećina: Ceremošnje i Ravništarke. Okolina Kučeva poznata je i po mnogobrojnim vodopadima, od kojih su neki: vodopad na Kučajnskoj reci i istoimenom jezeru, na reci Dajši i vodopad kod Dubočke pećine. U samom gradu se nalazi fabrika mineralne vode Duboka, vila kralja Aleksandra Karađorđevića, a svake godine ljubitelji narodnog stvaralaštva mogu posetiti i manifestaciju Homoljski motivi. U Kučevu se može odsesti u hotelu Rudnik.


Pećine u Zviždu
 
Pećina Ceremošnja predstavlja jednu od naših najlepših pećina. Za potrebe turizma je istražena, uređena i stavljena u funkciju 1980. godine. Ova pećina se nalazi u samom podnožju Homolja, na 15 km od Kučeva. Pejzaž okoline pećine takođe poseduje izražene prirodne atraktivnosti. U blizini Ceremošnje nalazi se istoimeno selo, pa je smeštaj moguće potražiti i u ovom autentičnom ambijentu. Ukupna dužina pećine iznosi 775,5 m, a za potrebe turističkih obilazaka uređena je staza dužine 441 m. Doživljaj posetilaca može se upotpuniti posetom botaničkom i etno parku, kao i menijem obližnjeg restorana sa tradicionalnom kuhinjom. Pećina Ravništarka je za posetioce uređena 2006. godine. Locirana je u blizini sela Ravnište, na 12 km od Kučeva. Za turističke posete uređeno je 560 m pećinskih kanala. Dok Ceremošnju krase tri dvorane, kuriozitet Ravništarke sastoji se u jednom predivno formiranom kanalu, sa bezbroj stalaktita i stalagmita. Dubočka pećina je jedna od najdužih u ovom kraju, a nalazi se kod sela Duboka na oko 20 km od Kučeva. Ova pećina još uvek nije turistički uređena, pa je dostupna samo speleolozima.

Manifestacija Homoljski motivi
 
Homoljski motivi su već tradicionalna smotra izvornog narodnog stvaralaštva. Održava se u Kučevu, a višednevni program obuhvata koncerte, takmičenje trubača, Braničevsku paletu – likovnu izložbu i koloniju slikara kučevačkog kraja, Zlatne ruke, druge prateće manifestacije i vremenski izdvojen program – Festival televizijskog etnološkog filma (FESTEF). Ova manifestacija od zaborava čuvanarodne običaje i verovanja, predanja i druge tvorevine narodnog duha, vlaški jezik, muziku, igru... Još jedna od atraktivnosti je i prodajna izložba homoljskog sira, kao i manifestacija Zlatne ruke na kojoj se hrana priprema na otvorenoj vatri i po starim receptima. Veliko interesovanje izaziva i demonstracija ručnog ispiranja zlata iz voda reke Pek. Veruje se da su još Argonauti dolazili na ove prostore u potrazi za zlatom, a da su ga ispirali na ovčijim runima.

4. Kraku lu Jordan
 
Kraku lu Jordan je arheološko nalazište iz trećeg veka nove ere. Ovo nalazište je bilo centar za proizvodnju i topljenje zlata, u nekada moćnom Rimskom carstvu. Takođe, pored ovog lokaliteta prolazio je čuveni rimski rudarski put. Kraku lu Jordan se nalazi na ušću Brodničke reke u Pek u ataru sela Brodica, na 14 km od Kučeva. Otkriven je početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Spoljni zidovi ovog utvrđenja debljine su i do jednog metra, a u unutrašnjosti se raspoznaju ostaci prostorija koje su služile za skladištenje, preradu i topljenje zlata. Pronađeni su i zlatni odlivci, koji takođe svedoče o davnom postojanju veoma razvijenog zlatarskog zanata. U blizini ovog lokaliteta nalazi se i doskora aktivan rudnik zlata i volframa „Blagojev kamen“. U blizini se nalazi i istoimeni motel, u kome će boravak upotpuniti pejzaž pitomih šuma, proplanaka i brzih planinskih rečica.
Mladenka Prvulović

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Istocna Srbija, pećina, Homolje

Oceni članak

0

Newsletter