Negotin

Autor
Kapije reke Vratne Kapije reke Vratne

Negotin je najveći grad Negotinske krajine, te se na neki način i poistovećuje s njom. Centar grada čini staro jezgro sa starom i novom čaršijom, kao i gradski park. Staro jezgro krasi crkva Sv. Trojice, sagrađena u stilu neoklasicizma.

Ovde se takođe nalazi i crkva Presvete Bogorodice, u kojoj su sahranjeni hajduk Veljko Petrović i njegov brat Miljko. Muzej Krajine predstavlja svojevrsnu riznicu istorijskog blaga, a sačinjavaju ga tri izuzetno arhitektonski uklopljena objekta: Arheološki muzej, Rodna kuća Stevana Mokranjca i Muzej Hajduk Veljka. U fondu muzeja nalazi se oko 15.000 različitih predmeta. Muzej svoje delatnosti obavlja i na dva arheološka nalazišta: na kompleksu Vrelo – Šarkamen i kompleksu manastira Koroglaš. Još jedna od bitnih građevina je i najstarija sačuvana kuća s ovog područja iz XIX veka, čiji je naziv Todorčev konak. Ovaj konak je urađen u stilu profane arhitekture, pod uticajem stilova iz susedne Rumunije. Od manifestacija, najznačajniji su Mokranjčevi dani, koji se održavaju svake godine u septembru, a koga posete najvažniji domaći i strani izvođači.. Okolina grada obiluje prirodnim lepotama, kao što su one na lokalitetima Vratna, Alija i planini-lovištu Deli Jovan. Postoje organizovane ture do čuvenih Krajinskih pimnica i manastira Vratna, Bukovo i Koroglaš. Negotin raspolaže sa više smeštajnih kapaciteta, kao što su hotel Krajina, motel Stojković i razni vidovi privatnog smeštaja.


Kapije reke Vratne
Reka Vratna ima jednu od najlepših klisura u Srbiji, i predstavlja malo čudo prirode.
Na ulazu u klisuru nalaze se vekžlike kamene kapije koje po lokalnim predanjima sprečavaju demone da potope Srbiju. Prva kapija je najviša, ali najkraća, a Druga kapija se nastavlja na Prvu, a njenom položaju i dimenzijam može se zaključiti da je to nekada bila pećina kojoj se uružio svod. Preko druge kapije prelaze koze i odvažniji planinari. Stotinak metara uzvodno od ovih kapija, Vratna protiče kroz uzan i dubok kanjon, kuda se provlači divljač i spretniji šumari, ali i po koji turista željan autentične avanture po prirodi. Treća po redu kapija je znatno niža od prethodne dve, ali je dugačka pedesetak metara i izuzetno je akustična. Selo Vratna se nalazi u dolini reke, i do istoimenog lovišta vodi makadamski put dug dva kilometra. Na samom ulazu u lovište nalazi se mala šumarska kuća, a tik uz nju je lovačka kuća. U njoj borave turisti, planinari i lovci. nekoliko stotina metara uzvodno nalazi se prostran pašnjak na koji predveče dolazi divlajč iz klisure.

Pimnice
U Negotinu postoji duga tradicija gajenja vinove loze i spravljanja vina. Gajila se još i u rimsko doba, a na značaju dobija tokom XIX veka, kada većinu vinograda u Evropi zahvata filoksera. Krajinska vinova loza je bila zaštićena, zato što je bila gajena na živom pesku. Od tada se intenzivira izvoz ovog vina u sve evropske države, te je tako 1921. godine u Londonu ovo vino dobilo zlatnu medalju. Pimnice, kao specifična naselja u kojima jedino obitava vino, nastaju od XVII veka pa sve do prvih decenija XX veka, mada ima nagoveštaja da su nastajale i ranije. Ovakva naselja građena su od prirodnog tesanog kamena i drveta, odnosno brvana i posedovala su sve putne prilaze, kao i uske ulice između kuća. Ranije su sva naselja imala ovakve pimnice, ali su danas najbolje očuvane Rajačke pimnice, Rogljevske pimnice i Smedovačke pimnice. Manje očuvane su one u Štubiku i u Bratujevcu. U samim pimnicama postoji podrum ukopando dubine od 1 m, da bi se mogla održavati konstantna temperatura vazduha. U njima se skladišti od 5-6.000 l vina. Takođe, ovde postoje i delovi za odlaganje alata, vinskih sudova i sl. Tokom poseta turista ovim veoma interesantnim lokalitetima, moguća je degustacija i kupovina vina.

Arheološki lokalitet Šarkamen
Šarkamen je smešten na 25 km od Negotina. Ovaj arheološki lokalitet pripada kasnoantičkom periodu s kraja III i početka IV veka. Prvi istražni radovi započeti su 1994. godine, a poznato je da Šarkamen pripada rimskom periodu Tetrahija (vladavina četvorice). Ukupna površina koja se istražuje i konzervira iznosi 25 hektara i na tom mestu nalazi se jedna od retkih palata, sagrađenih van Rima. Zlatni carski nakit, koji je otkriven prilikom iskopavanja, danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu. Jedan od pet vidljivih objekata, a koji je najviše istražen jeste Mauzolej carice majke.

 

Manastiri u okolini Negotina
Okolina Negotina ima tri zadužbine, manastire Vratna, Bukovo i Koroglaš. Manastir Vratna je smešten na oko 40 km od Negotina, pored reke Jabuče. Manastir je osnovao Arhiepiskop Nikodim. Crkva je više puta rušena i obnavljana, a potiče iz XIV veka. Pored samog manastira, nastavlja se predivan kanjon sa visokim liticama. Na kraju kanjona nalaze se džinovske kamene kapije – prerasti. Ono što predstavlja pravi kuriozitet i stvara idiličnu sliku, jesu krda muflona i jelena. U blizini Vratnjanskih prerasta nalaze se i tri nedovoljno istražene pećine. Manastir Bukovo je lociran oko 3 km zapadno od Negotina. Kao i prethodni manastir, i ovaj je osnovao Arhiepiskop Nikodim za vreme kralja Milutina u XIV veku. Po tipu gradnje delimično podseća na moravsku školu. Za manastir Koroglaš iz XIV veka vezuje se narodno predanje da je na njegovom mestu prethodno bio grob Marka Kraljevića.

Mladenka Prvulović

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Rajačke Pimnice, Istocna Srbija, reka Vratna, manastir, Negotin

Oceni članak

0

Newsletter