Polazna | Srpski | Destinacije | Regije i gradovi | Vojvodina | Bački Petrovac, mesto kulturne baštine i modernih tekovina

Bački Petrovac, mesto kulturne baštine i modernih tekovina

Autor
Bački Petrovac, mesto kulturne baštine i modernih tekovina

Staro jezgro, uzane, zbijene i krivudave uličice, a plodna i bogata bolja sa oazama voćnjaka i vinograda i mrežu kanala uz Dunav, slika je koja dominira Bačkim Petrovcem.

Bački Petrovac je etnički, kulturni i religijski centar Slovaka u Vojvodini. Slovačka gimnazija - odeljenje Učiteljskog fakulteta na slovačkom jeziku i Slovačko vojvođansko pozorište su najviše nastavne i kulturne institucije za sve Slovake u našoj zemlji.

Staro jezgro, centar naselja najkarakterističniji je deo Bačkog Petrovca. Male, zbijene i ulaze ulice nekada su bile naselje kmetova. Nove ulice, izgrađene od ovog jezgra su duže, šire i pravilnije. Pažnju privlače šarene pločice koje se gotovo na svakoj kući nalaze.

Interesantna je stara, dobro očuvana kuća iz 18. veka koja je, kao kulturno dobro od posebnog značaja narodnog graditeljstva, zaštićena zakonom.

Vredan posete je i etno-centar Ahoj gde postoje: „škola zanata“ gde se možete isprobati u izradi suvenira, „škola ukusa“ gde možete iskusiti spravljanje tradicionalnih jela.

Petrovčani su, inače, najveći izvoznici metli u Evropi.

Ali njihov svakako najpoznatiji proizvod jeste Petrovački kulen, izrazito ljut, tajne recepture. Ovde će vam ga najverovatnije ponuditi uz kompot od višanja.

Aqua park na teritoriji opštine Bački Petrovac, u letnjim mesecima, atrakcija je koju ne treba zaobići.

Na 10 km od Bačkog Petrovca, nalazi se i Čelarevo u kome je otkrivena najveća nekropola u Vojvodini. Zlatni nakit, oružje, oruđe i ostale predmete svetski stručnjaci smatraju izvanrednim. Razni „stručnjaci“ hvale i pivo, čelarevsko, u jedinoj pivari kod nas koja ima Muzej piva.

Mešavinom kultura i običaja koji su se na ovim prostorima vekovima susretali odišu i izložbe i arhitektura u dvorcu Dunđerski u Kulpinu. Kulpinski dvorac jedan je od dvoraca Vojvodine u kojima su zapisane mnoge legende porodice Dunđerski, i koji budi radoznalost i poziva na putovanje.

VisitSerbia.org za vas organizuje jednodnevne izlete u kojima vas vodimo ka dvorcima Vojvodine i živopisnom selu Bačkom Petrovcu.

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Vojvodina, dvorci Vojvodine

Oceni članak

0

Newsletter