Sombor

Autor
Sombor

Na severozapadu Bačke smešten je Sombor - stari ravničarski grad i grad zelenila. Somborci se ponose sa svoja četiri parka koji zauzimaju 10 ha gradske površine. Sombor je i grad tamburaša. Fijaker je takođe poznat simbol ovog grada u kojem su rođeni neki od najvećih velikana Srbije.

Istorija beleži da je Sombor postojao još iz perioda XIII veka. Nalazi se nedaleko od Dunava i hrvatske granice.

Sombor nazivaju i Zelengradom - dosta zelenila ima ne samo u 4 velika parka, već ono postoji i uz saobraćajnice, u stambenim četvrtima, na travnjacima. Drvoredi u dužini od 121 km su za jedan kilometar duži nego sve varoške ulice i sokaci zajedno. U gradu ima 18.000 stabala, od kojih je dosta njih starije od jednog stoleća.

Sombor je i grad bicikala i jedna od prvih stvari koje ćete ovde primetiti jeste da ovde svi voze bicikl, nebitno koliko godina imaju. Grad je poznat i po tamburašima - Somborski tamburaši su nadaleko poznati i otkada grad postoji ovde su se čule tambure i prepričavale priče o starim tamburašima.

Sombor, u kojem teče miran, ravničarski život, je i grad osobenih kulturnih vrednosti. Gradska kuća zauzima srednje mesto varoškog jezgra, a svojim izgledom, u stilu neoklasicizma, prepoznatljiva je odrednica Sombora. U njenim prostorijama 1944. izvršena je primopredaja grada. Najveća slika u Srbiji od 28 kvadratnih metara -  Bitka kod Sente (F. Ajzenhut), čuva se u prelepoj zgradi Županije iz 19. veka. Ova impozantna građevina ima toliko soba, koliko godina ima dana. Županija je okružena najvećim somborskim parkom, koji je zasađen krajem XIX veka. Crkva Sv. Đorđa poseduje jako vredan ikonostas Pavla Simića, sa 77 ikona različite veličine. Poseta galeriji Milan Konjović u kojoj se nalazi legat umetnika od 500 radova, u Somboru je nezaobilazna. Narodno pozorište Sombor jedno je od najuspešnijih i najuglednijih u zemlji. Posebnu vrednost pozorišta čini unutrašnjost tipičnog pozorišta kamernog stila i moderna pokretna pozornica. Pašina kula je najstarije sačuvano gradsko zdanje koje potiče sa kraja XVI ili s početka XVII veka. Danas je sedište Istorijskog arhiva Sombora.

U Somboru su rođeni brojni velikani: slikar Milan Konjović, Jovan Hadžić osnivač i prvi predsednik Matice srpske, književnik i akademik Veljko Petrović, Radivoj Korać jedan od najboljih košarkaša Evrope...

Pogledajte naše predloge za smeštaj u Somboru, gradu poznatom po gostoljubivosti i veselom duhu koji ovde vlada. 

U okolini Sombora se nalazi 16 salaških naselja koja i danas izgledaju kao da je vreme stalo.

Jedno od 15 sela koje okružuju Sombor je Bezdan. Postojanje lekovite, jodom obogaćene vode, otkriveno je početkom 20. veka. Bezdan prožima sedam kanala isprepletenih mostovima i mostićima, povezanih sa Dunavom. Selo je poznato po tkanju svilenog damasta gde se i dalje koriste stari, ručni razboji.

13 kilometara južno od Sombora nalazi se selo Stapar. Ovo selo ima jedinu priznatu rasu goluba u Srbiji – staparskog letača. Stapar je dugo slovio za najlepše vojvođansko selo, a za njega se nadaleko čulo zbog čuvenih tkalja i harmonikaša. Pogledajte zašto je to tako, u našem jednodnevnom izletu u Stapar.  

Severozapadno od Sombora, na 15-tom kilometru, nalazi se još jedno selo vredno posete: Bački Monoštor. Monoštor je ostrvce okruženo dunavskim rukavcima i kanalima na koje se stiže jedino prelaskom preko mostova. Selo je danas raj za ribolovce. Monoštorci čuvaju svoju specifičnu nošnju, muziku i kulturno nasleđe. Svake subote vodimo vas na izlet u ovo zanimljivo selo!

Ostale zanimljive izlete ka vojvođanskim selima, pogledajte u VisitSerbia kalendaru izleta

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Sombor, Vojvodina

Oceni članak

0

Newsletter