Polazna | Srpski | Destinacije | Regije i gradovi | Vojvodina | Zrenjanin - grad piva, mostova i istorije

Zrenjanin - grad piva, mostova i istorije

Autor
Zrenjanin Zrenjanin

U najvećem gradu Banata, u gradu čiji se naziv kroz istoriju više puta menjao, nalazi se osam velikih parkova, pet trgova i deset mostova. Područje opštine Zrenjanin najgušće je rečno čvorište u Evropi gde protiče više vodenih tokova: Begej, Tamiš, Tisa, Karaš, i kanalska mreža Dunav-Tisa-Dunav.

Zrenjanin, Bečkerek ili Petrograd, kako su mu sve bili nazivi, nalazi se u centralnom delu Banata, na čvorištu puteva prema Mađarskoj i Rumuniji. Sadašnje ime grad dobija 1946. godine po narodnom heroju iz Drugog svetskog rata Žarku Zrenjaninu.

Zrenjanin je grad u kojem se oseća snažan spoj prošlih vremena i sadašnjosti, u kojem pored Srba žive i pripadnici 20-tak nacionalnih manjina i grad koji se ponosi svojim građevinama koje pričaju istoriju.

Na centralnom trgu, Trgu Slobode nalazi se Gradska kuća, delo Josipa Fišera, jedno od obeležja grada. Najreprezentativniji je hol zgrade koji čine vitraži koji personifikuju Moć, Pravdu i Mudrost. U okviru Gradske kuće nalazi se i Gradska bašta - prostor za odmor i opuštanje, sa fontanama, statuama i paviljonima. Pored Gradske kuće smeštena je i rimokatolička katedrala zaštitnika Svetog Ivana Nepomuka (sa čuvenim orguljama). U blizini su i palata Narodnog muzeja koji  poseduje značajnu zbirku slikarskih dela iz perioda XVII-XX veka i zgrada Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ koja ima najstariju pozorišnu salu u Srbiji, a jednu od najlepših na Balkanu. Treba spomenuti i hotel „Vojvodina“, jedan od turističkih simbola grada.

Sa Trga Slobode ulazi se u ulicu Kralja Aleksandra I u kojoj se nalazi većina zrenjaninskih restorana i kafića.  Ovo staro jezgro grada čini skup sačuvanih građevina podignutih u XIX i početkom XX veka. Zgrade su građene u duhu secesije ili istoricizma sa elementima neobaroka.

Njih su uglavnom gradili bogati trgovci, a neke od njih su Bukovčeva palata, kuća trgovca Stevana Bukovca iz 1905. godine, Šeherezada izgrađena u mavarskom stilu. Čitava ulica je projektovana tako da se sa trga do kraja ulice vidi svaka kuća.

Zrenjanin je i grad mostova jer je reku premostilo čak 10 mostova, u svim delovima grada, a najprepoznatljiviji je Mali most iz 1904. godine. Njegovo okruženje čini najzanimljiviju celinu starog gradskog jezgra.

Interesantna je i Svetosavska ulica (do početka XX veka Kujundžijska, jer su tu svoje radnje imali zlatari i kujundžije), Karađorđev park sa bistama zaslužnih građana grada - glumac Toša Jovanović, fizičar Mihajlo Pupin, slikar Uroš Predić, a ono što morate uraditi jeste da probate pivo u pivnici „Četr' konja debela“. Svake godine u poslednjoj nedelji avgusta u Zrenjaninu se održavaju dani piva - jedna od najznačajnijih turističkih manifestacija Srbije.

U neposrednoj blizini grada nalazi se i Banja Rusanda u Melencima, prelepo selo Ečka - sa starim kućama, najstarijom pravoslavnom crkvom (pravoslavna crkva Sveti Nikola) u Vojvodini koja ima drveni toranj, kaštelom Ečka sa autentičnim ambijentom, kao sportskim aerodromom koji je jedan od najstarijih aerodroma C kategorije u Evropi. Ne treba zaboraviti i na specijalni rezervat prirode Carska bara koji se nalazi 15-tak kilometara od Zrenjanina i samo par kilometara od Ečke, a pravo je carstvo biljnog i životinjskog sveta. Jedna je od najvećih ornitoloških stanica u Evropi. 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Zrenjanin, Carska Bara, Vojvodina, Tisa, Begej, Tamiš

Oceni članak

0

Newsletter