Vršac

Autor
Vršac Vršac

Opština Vršac je smeštena u jugoistočnom Banatu, prema rumunskoj granici. Kroz Vršac prolaze drumski i železnički putevi koji čine najbližu vezu Beograda sa Temišvarom. Osim toga od značaja je put Vršac-Kovin-Smederevo-auto-put E-75. Vršačke planine koje se dižu iz monotone ravnice, zahvaljujući svojim blagim i pitomim padinama pružaju dobre uslove za rekreaciju.

Površ Mise smeštena je na južnoj strani masiva. Tu se nalaze najpoznatija izletišta u vršackoj opštini (Crveni krst i Široko bilo). Arheološka nalazišta Vršac, Vatin, Mesić, Orešac govore da su ova područja bila naseljena još od neolita. Iz XVI veka je monumentalna Vršačka kula koja je više puta bila rušena, a danas je restaurirana i odavde se pruža najlepši pogled na Banat.

U selu Mesić je manastir iz XV veka centar srpske duhovnosti u ovom delu Banata. Najvažnije znamenitosti u samom gradu su:
Gradska kuća - sastoji se iz tri zgrade, od kojih su dve u klasicističkom, odnosno u neogotskom stilu građene 1757.god. Dvor eparhije - iz XVIII veka danas sedište banatskih episkopa. U unutrašnjosti je kapela sa ikonostasom, velika riznica crkvenih predmeta, biblioteka i galerija portreta vršačkih episkopa. Apoteka na stepence - stara apoteka rađena u baroknom stilu, gde je danas zbirka Narodnog muzeja. Konkordija - iz 1847. građena u klasicističkom stilu, a već od 1852. otkupljena je za potrebe Kapele sv. Roka najstarije crkve u gradu. Od ostalih objekata u gradu tu su još Saborna crkva i monumentalna katedrala u pseudogotskom stilu sa impozantnom unutrašnjošću. Od manifestacija koje se održavaju u ovomo gradu izdvajaju se Festival folklorista Vojvodine i Vršačka berba grožda. U Vršcu se nalazi aerodrom u okviru Pilotske škole JAT-a. Moguća je organizovana poseta ovom školskom centru.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Vrsac, Vojvodina, vino

Oceni članak

0

Newsletter