Potisje

Autor
Senta Senta

Potisje zauzima prostor oko Tise od Mađarske granice pa do opštine Bečej. Najveća lepota i dar prirode ovom delu Vojvodine je Tisa. Mirnim i krivudavim tokom uz veliki broj odsečenih meandara i veoma bogatu floru i faunu dočarava na malom prostoru sve lepote panonske ravnice.

Opštine koje gravitiraju ovoj prelepoj reci su: Čoka, Novi Kneževac, Kanjiža i Senta.

Senta je najznačajniji grad ovok kraja. Prvi podaci o njoj datiraju još od 1216. godine, a u istoriji je poznata po čuvenoj bitci kod Sente kada su Turska vojska žestoko poražena od Ugarske posle čega se nikad nije oporavila. U Senti se danas nalazi muzej, arhiv i u njoj je osnovana najstarija likovna kolonija u Vojvodini (1952).
Prvi pomen Kanjiže je iz 1071. godine. U XVI veku Turci zauzimaju ove krajeve, a posle Karlovačkog mira i formiranja Vojne granice dva veća naselja razdvojena Tisom - Kanjiža i Novi Kneževac, odvojeno se i razvijaju. Kanjiža je dobila status grada 1908. godine. Uz most na Tisi tu je bilo i jedno od najvažnijih pristaništa. Čitavo Potisje karakterišu velika i dobro opremljena lovišta. Na primer lovište Senćanski salaši zauzima prostor koliko gotovo i cela opština Senta. Uz Tisu se nalaze mnogobrojne peskovite plaže pogodne za rekreaciju, a najpoznatija je ona u Kanjiži sa ostalim pratecim objektima. Zauzima prostor oko Tise od Mađarske granice pa do opštine Bečej.

Najveća lepota i dar prirode ovom delu Vojvodine je Tisa. Mirnim i krivudavim tokom uz veliki broj odsečenih meandara i veoma bogatu floru i faunu dočarava na malom prostoru sve lepote panonske ravnice. Opštine koje gravitiraju ovoj prelepoj reci su: Čoka, Novi Kneževac, Kanjiža i Senta. Senta je najznačajniji grad ovog kraja. Prvi podaci o njoj datiraju još od 1216. godine, a u istoriji je poznata po čuvenoj bitci kod Sente kada su Turska vojska žestoko poražena od Ugarske posle čega se nikad nije oporavila. U Senti se danas nalazi muzej, arhiv i u njoj je osnovana najstarija likovna kolonija u Vojvodini (1952).

Prvi pomen Kanjiže je iz 1071. godine. U XVI veku Turci zauzimaju ove krajeve, a posle Karlovačkog mira i formiranja Vojne granice dva veća naselja razdvojena Tisom - Kanjiža i Novi Kneževac, odvojeno se i razvijaju. Kanjiža je dobila status grada 1908. godine. Uz most na Tisi tu je bilo i jedno od najvažnijih pristaništa. Čitavo Potisje karakterišu velika i dobro opremljena lovišta. Na primer lovište Senćanski salaši zauzima prostor koliko gotovo i cela opština Senta. Uz Tisu se nalaze mnogobrojne peskovite plaže pogodne za rekreaciju, a najpoznatija je ona u Kanjiži sa ostalim pratećim objektima.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Kanjiza, Coka, Novi Knezevac, Vojvodina, Senta

Oceni članak

0

Newsletter