Bela Crkva

Autor
Bela Crkva

Bela Crkva, gradić na krajnjem jugu Banata udaljen je 96 km od Beograda ka istoku. Predivna priroda, stare ulice i fasade baroknog stila, parkovi i jezera, čine je jedinstvenom oazom za turiste. Tihim i umerenim ritmom života čini posetioce opuštenim i osveženim.

 

Planinski vazduh koji dolazi sa obronka Karpata, veliki broj sunčanih dana u godini, domaća kuhinja i ostale pogodnosti pružaju mogućnost istinske relaksacije i nezaboravnog odmora. Posetioce posebno oduševe predivna, kristalno čista jezera od kojih je šest pogodno za kupanje. Posetilac može odabrati jezero sa divljim plažama, totalno okruženo nedodirnutom prirodom ili se odlučiti za jezero sa svim mogućnostima koje jedna urbana plaža pruža - tuševi, restorani, poslastičarnice, sportski tereni, vodeni sportovi, jedrilice za rentiranje.

Turistički kompleks Jezero lociran je na Gradskom jezeru. Čine ga pet bungalova kapaciteta 55 ležaja u 1/2, 1/3 i APT (2/2). Sve sobe i apartmani imaju posebni ulaz, kupatilo i terasu. U okviru kompleksa je i restoran u kojem se možete pretplatiti na pansionsku ishranu. U sto godina starom parku, 200 metara udaljen od Gradskog jezera, nalazi se hotel Turist kapaciteta 80 ležaja. U okviru hotela nalazi se restoran, kuglana, teniska igrališta i teren za košarku koji ga čine pogodnim za pripremu sportista. Za ljubitelje kampovanja nude se dva dobro opremljena auto-kampa. Živopisnom okolinom, predivnim jezerima, fasadama baroknog stila, parkovima, čuvenim Karnevalom Cveća, kvalitetnim vinima i voćem privlači mnogobrojne turiste. U samom gradu i okolini ne postoji "zagadjivačka" industrija te se može svrstati u ekološki čisto područje.
Ako odlučite da posetite Belu Crkvu obavezno posetite muzej osnovan 1877. god. Osim arheološke kolekcije sadrži dela belocrkvanskih slikara iz XIX veka.

Okolina Bele Crkve je riznica sama za sebe. Brežuljci prekriveni voćnjacima i vinogradima u sred ravnice Vojvodine, iznenađenje su za sve. U blizini su i sledeći vodotokovi: Dunav, Nera, Karaš, kanal Dunav-Tisa-Dunav koji sa spomenutim jezerima čine savršeno mesto za ribolovce. "Izlov BESIJA, soma - kapitalca" je širom poznata manifestacija koja se održava leti a u čast 200 kg teškog primerka soma (kojeg je više osoba videlo ali ga nikada niko nije mogao upecati). Preporučujemo da probate riblju čorbu u jednom od restorana u Staroj Palanci, selu na ušću kanala Dunav-Tisa-Dunav u Dunav, udaljenom 10 km od Bele Crkve. Ako želite da posetite staro rimsko utvrdjenje Ram možete se provozati skelom preko Dunava. Deliblatska peščara, jedinstvena je u Evropi, svega je na 15 km od Bele Crkve. Tu se nalazi Nacionalni Park, izletište i poznato lovište na krupnu divljač. Ekološki predeli Rumunije u najbližem su nam okruženju a granični prelaz "Kaluđerovo" je na samo 12 km od grada. Takodje preporučujemo jednodnevnu posetu Vršcu koji je u blizini.

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Bela Crkva, Vojvodina, Deliblatska peščara

Oceni članak

0

Newsletter