Polazna | Srpski | Destinacije | Kultura Srbije | Praistorija na tlu Srbije | Praistorija Srbije, nalazišta i pisma

Praistorija Srbije, nalazišta i pisma

Autor
Praistorija Srbije, nalazišta i pisma

Priča koja traje više od 40.000 godina. Prvi stanovnici Srbije birali su pećine na obroncima nižih brda, kraj rečnih dolina i skrivene od otvorenih predela. Ove primitivne ljudske zajednice brojale su 10 do 15 članova, izrađivali su oruđe i oružje od kamena i kostiju i bavili se lovom i sakupljanjem plodova.

Dunav, na čijim obalama prvi doseljenici našli utočište i čiji je tok povezao te zajednice, imao je ključnu ulogu. Reka im je bila polazna tačka, predstavljala je prvi trgovački put i brz način za komunikaciju i transport.

Pećina Risovača kod Aranđelovca jedno je od najpoznatijih nalazišta praistorijske kulture u kome su sačuvani tragovi najstarijeg staništa paleolitskog čoveka na Balkanu. U pećini se nalaze brojni predmeti (alatke od kamena i kostiju) i ukrasi kojima se služio pračovek, kao i izuzetno velika količina kostiju životinja iz ledenog doba.

Otkrića na Lepenskom viru govore o zajednici koja je prva u Evropi urbanistički organizovala prostor i umetnički obrađivala kultne predmete, u vreme kada su druge zajednice još uvek živele nomadskim načinom života i selili se u potrazi za hranom. Ovde su pronađene brojne skulpture na kojima se najčešće nalaze modelovane ribolike ljudske glave.

Na kulturu Lepenskog vira, nastavlja se Vinčanska kultura, civilizacija koja je postojala između između 5500. i 4000. godine pre naše ere. Vinča je prvo naselje naselje koje je bilo sedište prve urbane evropske civilizacije. Smatra se da je Vinčansko pismo, koje je koristilo poljoprivredno stanovništvo vinčanske civilizacije u religiozne svrhe, najranija forma pisma ikad nađena. Stanovnici tadašnje Vinče poznavali su obradu keremike i metala.

Lokalitet Pločnik pripada mlađoj fazi vinčanske kulture, a na osnovu pronađenih bakarnih alatki smatra se da je posredi najstariji lokalitet te vrste na svetu.

Starčevačka kultura u svojoj najranijoj fazi tekla je uporedo sa vinčanskom kulturom. U Starčevu su ljudi živeli u zemunicama i nadzemnim kućama, pravili su keramiku tankih zidova koja je slikana belom, crnom i crvenom bojom. 

 


View Praistorija na tlu Srbije in a larger map

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

praistorija Srbije, arheološki lokaliteti

Oceni članak

2.50

Newsletter