Polazna | Srpski | Destinacije | Kultura Srbije | Manastiri | Manastiri Srbije, svojevrsna istorija srpskog naroda

Manastiri Srbije, svojevrsna istorija srpskog naroda

Autor
Manastiri Srbije, svojevrsna istorija srpskog naroda

Vredan deo evropske kulturne baštine, remek dela srednjovekovne umetnosti i kulture, spomenici kulture koji su među listom UNESCO-a, manastiri Srbije su umnogome posebnost naše kulturne istorije.

Preko 200 manastira u Srbiji, od kojih je 54 proglašeno za spomenike kulture, a nekoliko njih postalo deo UNESCO kulturne baštine (manastiri Stare Raške - Sopoćani i Studenica, srednjovekovni manastiri na Kosovu - Dečani, Gračanica, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška), posetiocima prikazuju svoje stilske različitosti, arhitektonske osobenosti i svojim posebnim položajem pričaju priču o tradicionalnom manastirskom životu i duhovnosti.

Građeni su  u srednjem veku, kada se i sveukupna Evropska kultura razvijala pod vođstvom crkve, tako da su manastiri pored mesta za molitvu i hodočašće postali i centri kulture i obrazovanja. Podizani su najčešće na teže pristupačnim mestima da bi se omogućila usamljenost monaške zajednice, kao zaštita od napadača.

Krajem XII i početkom XIII veka grade se manastiri Stare Raške:  manastir Studenica u kojem je Sveti Sava napisao Studenički tipih, prvo književno delo u Srba, manastir Žiča – simbol srpskog nacionalnog identiteta i osnivanja države. Manastiri Kosova i Metohije građeni su uglavnom u XIV veku, i najveći broj srpskih svetinja se nalazi tamo (Gračanica, Bogorodica Ljeviška, Dečani...). Nažalost, mnogi su spaljeni i srušeni tokom incidenata 2004. Godine. Moravske manastire odlikuje ponovo ustanovljena umetnost gde se razvija Moravska graditeljska škola, kao poslednja velika stilska epoha srpske srednjovekovne umetnosti. U Manasiji Despot Stefan piše svoje čuveno „Slovo ljubve“. Ljubostinja je jedan od najznačajnijih spomenika moravske škole. Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure spominju se u XV i XV veku, a danas poznati kao Srpska Sveta Gora, nalaze se na predivnim predelima ovog dela Srbije kao trajni spomenici srpskog neimarstva, duhovnosti i kulture. Sedamnaest Fruškogorskih manastira govore o začecima baroknog stila u slikatstvu i grafičkoj umetnosti. I veliki pisci: Dositej Obradović, Lukijan Mušicki, Laza Kostić, Đura Jakšić, svoje vreme su tu provodili.  

Srpski manastiri, danas su molitvena mesta, važan deo naše istorije i baštine i nezaoblilazna mesta za upoznavanje sa počecima i razvojem srpske države. 

Svake subote, VisitSerbia.org vodi vas na jednodnevni izlet do Fruškogorskih manastira.


View Manastiri Srbije in a larger map

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

manastiri

Oceni članak

0

Newsletter