Polazna | Srpski | Destinacije | Kultura Srbije | Arheološka nalazišta | Nasleđe rimskog carstva na tlu Srbije

Nasleđe rimskog carstva na tlu Srbije

Autor
Nasleđe rimskog carstva na tlu Srbije

Da je rimsko nasleđe na tlu Srbije izuzetno bogato, govori činjenica da je na našem tlu rođeno ili živelo 17 rimskih imperatora, što čini petinu njihovog ukupnog broja. Car Konstantin, jedna od najvažnijih ličnosti za hrišćanstvo, rođen je u Nišu. Stvarani su gradovi, hramovi, građeni su putevi, koji nam danas govore o veličini i značaju Rimskog carstva.

Koliki je značaj Đerdapa za Rimsku imperiju, pokazuje izgradnja rimskog vojnog puta koji se prostirao uz Dunav, a koji je izgradio Trajan u okviru priprema za rat protiv Dačana. Gradio je put od Beograda kroz Đerdapsku klisuru, sve do mesta gde je podigao most na Dunavu, 103. godine. Posao je ovekovečen Trajanovom tablom (Tabula Traiana oko 100 g.n.e). Tabla sa nalazi na prirodnoj, gotovo vertikalnoj steni, visoko iznad nivoa Dunava. Trajanov most (104 - 105 g.n.e) u blizini današnjeg Kladova preko Dunava podigao je car Trajan kako bi osvojio Dakiju, današnju Rumuniju, te spada u red najznačajnijih dela rimskog građevinastva. Nakon rušenja mosta za vreme Trajanovog naslednika Hadrijana ostali su samo ostavi obilnog stuba na našoj obali.

Diana (kraj I veka) je još jedno utvrđenje izgrađeno za vreme cara Trajana. Nalazi se u blizini Kladova, podignuto je na stenovitoj litici obale Dunava i jedno je od najvećih i najočuvanijih rimskih utvrđenja (kastruma) na Dunavu. 

Sirmium (današnja Sremska Mitrovica) je bio predstonica Istočnog Rimskog Carstva. U nekada raskošnom i moćnom rimskom gradu Sirmiumu rođeno je tri rimska cara (Decius, Probus i Maximinus), dok je znatan broj u njemu duže ili kraće boravio. Grad je često korišćen kao vojna baza za pohode protiv varvara. Sirmium je bio poznat i kao grad cezara i mučenika. Arheološka istraživanja otkrila su veliki deo starog naselja, a do sada je istraženo 74 lokaliteta. Mozaici, a posebno freske i skulpture otkrivene na području današnje Sremske Mitrovice imaju visoke umetničke kvalitete i pokazuju da su u Sirmiumu radili prvorazredni dekorateri i umetnici. 

Viminacium (rimski grad i vojni logor: I do XIX vek n.e.) je bio jedno od prvih vojnih utvrđenja na Dunavu, kod Požarevca. U vreme procvata bio je jedan od najvećih rimskih gradova na Balkanu. Imao je između 35 i 48 hiljada stanovnika, prostirao se na 450 hektara i za trećinu je bio veći od Pompeje. Gotovo da nije bilo rimskog imperatora koji nije boravio u Viminaciumu. Danas, zahvaljujući atraktivno osmišljenoj prezentaciji ovog lokaliteta omogućena je spoznaja drevnog rimskog grada, glavnog polisa nekadašnje rimske provincije Gornje Mezije. 

Poseban spomenik rimske dvorske arhitekture koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a jeste Felix Romuliana (III i IV vek n.e.), carska palata kraj današnjeg Zaječara koju je podigao rimski imperator Galerije Maksimilijan sebi i svojoj majci Romuli. Felix Romuliana je kruna rimske dvorske arhitekture, po umetničkim dometima mozaika i celokupne arhitekture predstavlja vrhunsko dostignuće kasne antike. Značajan deo mozaika se nalazi u muzeju u Zaječaru koji takođe treba posetiti da bi se dobila kompletna slika ovog rimskog lokaliteta. 

Za arheološki lokalitet Mediana (IV vek n.e.) u blizini Niša se veruje da je letnja rezidencija rimskog cara Konstantina Velikog (koji je rođen u Nišu). Danas su vidljivi ostaci temelja, mozaika i mermernih figura. Car Konstantin je tvorac jednog od najvažnjih dokumenata za hrišćanstvo - Milanskog edikta, akta kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak gonjenja hrišćana. 2013. se u našoj zemlji obeležava 17 vekova od donošenja Milanskog edikta. U našoj posebnoj turi, vodimo vas na centralni događaj proslave, 6. oktobra u Nišu i upoznajemo vas sa rimskim nasleđem Srbije.

Iustiniana Prima (VI i VII v.n.e), Caričin grad, u blizini Leskovca, zaostavština je Justinijana I, rimskog cara koji je potekao iz južne Srbije a odlučio da u rodnom kraju podigne grad koji će veličati njegovo ime. Život u Caričinom gradu trajao je tokom 6. i početkom 7. veka, kada je prekinut slovensko-avarskim razaranjima. Ranija arheološka iskopavanja, otkrila su strukturu utvrđenja, koji je bio sastavljen od akropole, gornjeg i donjeg dela grada, kao i nekoliko javnih objekata uključujući i osam crkava.

 


View Arheološka nalazišta, ostaci Rimskog carstva u Srbiji in a larger map

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

arheološka nalazišta

Oceni članak

3.71

Newsletter