Polazna | Srpski | Destinacije | Kultura Srbije | Arheološka nalazišta | Srbija - zavičaj rimskih careva Rimski imperatori

Srbija - zavičaj rimskih careva Rimski imperatori

Autor
 Srbija - zavičaj rimskih careva Rimski imperatori Srbija - zavičaj rimskih careva Rimski imperatori

Srbija, zemlja u kojoj je rođeno 17 rimskih imperatora, predstavlja prostor impresivnih vidljivih tragova slavne Rimske Imperije (27 p.n.e - 476 g.), čiji su vladari uzdigli svoju zavičajnu zemlju do najvišeg nivoa, kako svedoče istorijski izvori i arheološka istraživanja.

Tokom 3. i 4. veka Srbija je bila rimska granica uz Dunav, stoga je dosta rimskih imperatora boravilo ovde. Sirmium (današnja Sremska Mitrovica) koji se nalazio na glavnom rimskom putu koji je povezivao Istočno i Zapadno carstvo je bilo prestonica iz koje je vladalo više careva. 

Rimski imperatori

Kada je Sirmium postao jedna od prestonica Rimskog carstva iz njega je povremeno vladao i najznačajniji od svih rimskih careva sa ovih prostora - Konstantin Veliki (306 - 337). O njegovom mestu rođenja cara postoji samo jedan sačuvan zapis koji kaže da je rođen u Naisu (današnji Niš). Postizao je značajne vojne pobede, ali je njegovo najvažnije delo jeste Milanski edikt, kojim je prestao progon hrišćana, a hrišćanstvo postalo priznata religija. Period mira iskoristio je za podizanje Novog Rima - Konstantinopolisa. Vladao je tridesetak godina što je retko koji njegov prethodnik uspeo. Ubio je suprugu i sina, kojem je kasnije podigao spomenik od zlata, u prirodnoj veličini. U našoj zemlji se tokom 2013. godine obeležava 17 vekova od donošenja Milanskog edikta , na čiju vas proslavu, u posebnoj turi, vodimo u Niš, ali i u sva druga mesta naše zemlje gde su Rimljani ostavili traga.

Pre Milanskog edikta, za hrišćane je bio važan Edikt o toleranciji cara Galerija (Galerius 293 - 311). Mesto rođenja ovog imperatora jeste Felix Romuliana kraj današnjeg Zaječara. Galerije je ostao upamćen po surovom progonu hrišćana, iako mu je supruga bila hrišćanka. Umro je u svojoj palati u Gamzigradu, u teškim ranama i pred smrt se pokajao pišući Edikt o toleranciji, mada akt nije zaživeo. 

U Sirmiumu su rođeni rimski carevi Trajan Decije, Aurelijan, Prob, Mesimijan Herakle, Konstancije Drugi, Gracijan. Svi su živeli kratko, a Aurelijan i Prob su ostavili duboke tragove u svom zavičaju. Prob (Probus, 276 - 282) važi za začetnika vinogradarstva, jer je za vreme njegove vladavine kod nas prvi put zasađena kvalitetna vinova loza (na Fruškoj Gori). Uništio je sve neprijatelje carstva i naterao besposlene vojnike na rad u građevinarstvu i poljoprivredi.

Aurelijan (Aurelian, 270 -275) je imao je blistavu vladavinu, izgradio je bedeme Rima, ali je nastradao u jednoj pobuni koja je dovela za cara njegovog prijatelja Proba. Pamti se po tome što je kovao novac sa simbolima arhitekture Sirmiuma.

Trajan Decije (Trajan Decius, 249 - 251) je slovio za vrsnog vojskovođu, ali je ipak bio prvi rimski car koji je ubijen u nekoj bici. Upamćen je kao veliki progonitelj hrišćana. 

Maksimiljan Herkulije (Maximianus Herculius, 285 - 305, 310) se na prestolu zadržao 20 godina. Na lokalitetu Grac kraj današnje Sremske Mitrovice nalazi se još uvek neiskopana carska palata ovog imperatora. Bio je veoma surov i neobuzdan, i u nekoliko navrata izvršio je stravične pokolje hrišćana.

Konstancije II (Constantius II, 337 – 361) je bio jedan od trojice sinova Konstantina Velikog i njegove druge žene Fauste. Sazvao je četiri crkvena sabora u Sirmiumu na kojima je pokušao da proglasi arijansku jeres za glavnu hrišćansku dogmu.

Gracijan (Flavius Gratianus, 375 - 383) - za Gracijanovo doba hrišćansko „pravoverje“ (katoličanstvo/pravoslavlje) je postalo vodeća vera u Carstvu. Pod Ambrozijevim uticajem, Gracijan je zabranio paganske kultove u Rimu i naredio je da se iz rimskog senata ukloni oltar boginje Pobede.

U Naisusu su pored cara Konstantina rođeni i Klaudije II Gotski, Konstancije III, Flavije Sever.

Klaudije II Gotski (Claudius II Gothicus, 268 -270) pamti se po tome što je naredio odsecanje glave monahu sv. Valentinu, iako je vladao samo dve godine.

 

Konstancije III (Constantius III, 421). Imao je briljantne vojne pobede, ali je umro posle samo godinu dana provedenih na prestolu.

Na istoku današnje Srbije (Šarkamenu kod Negotina) rođen je Maksimin Daja (Maximinus Daia, 305 - 313). Iako je pre njega donet edikt o toleranciji hrišćana, nastavio je sa njihovim progonom, još surovije nego svi pre njega. U svom rodnom mestu podigao je palatu i to je jedna od samo 4 carske palate van Rima. ----------

Jedini rimski car rođen u Singidinumu (današnjem Beogradu) jeste Flavije Jovijan (Flavius Iovianus, 363 -364) koji je za cara izabran greškom i carevao je svega osam meseci.

Još su četiri rimska cara rođena na prostoru naše zemlje:

Gaj Valens Hostilijan Mesije Kvint  (Gaius Valens Hostilianus Messius Quintus Augustus, rođen verovatno posle 230. godine). Umro je od kuge kojom se zarazio u Viminacijumu.

Konstancije Hlor (Constantius Chlorus, 293 – 306), car Zapadnog Rimskog carstva. Rođen je u Dardaniji koja se pružala od Knjaževca do Velesa. Za Dandarce važi da su bili veoma dobri i surovi ratnici.

Licinije (Licinus, 307 – 324) je bio savladar Konstantina Velikog , sa kojim je potpisao Milanski edikt ali je kasnije povukao potpis i nastavio sa progonima hrišćana. Nakon što je pokušao da podigne ustanak protiv Konstantina, ubijen je zajedno sa svojim sinom u Solunu.

Vetranion (Vetranio, 350) koji je vladao vrlo kratko, a bio je iskusni vojnik i oficir.

 

Rimski imperatori rođeni na području današnje Srbije:
 
Konstancije Hlorus
Konstancije Hlor ( Constantius Chlorus) 293 - 306


Licinus
Licinije ( Licinus) 307 - 324


Vetranion
Vetranion (Vetranio)
350


Trajan Decius
Trajan Decije (Trajan Decius)
249 - 251


Aurelian
Aurelijan (Aurelian)
270 - 275


Probus
Prob (Probus)
276 - 282


Maximian Herkulije
Maksimiljan Herkulije (Maximianus Herculius)
285 - 305, 310


Konstancije Hlorus
Konstancije II (Constantius II)
337 - 361


Gracijan
Gracijan (Gratian)
367 - 383


Jovian
Jovijan (Jovian)
363 -364


Hostilijan
Hostilijan
251


Galerije
Galerije (Galerius)
293 - 311


 
Maximiin Daja
 
Maksimin Daja ( Maximinus Daia)
305 - 313

 

  Konstancije
Konstancije III (Constantius III)
421Klaudije
  Klaudije II Gotski (Claudius II Gothicus)
268 - 270
  

 
Flavije Sever
 
Flavije Sever (Flavius Severus)
305 - 307
 

Konstantin Veliki

 Konstantin Veliki (Constantine I the Great)
306 - 337
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

UNESCO, Milanski edikt

Oceni članak

3.27

Newsletter