Polazna | Srpski | Destinacije | Banje Srbije | Banja Vrdnik

Banja Vrdnik

Autor
Banja Vrdnik Banja Vrdnik

Na 20 kilometara od Novog Sada, na južnim padinama Fruške Gore u sastavu Nacionalnog parka, smeštena je banja Vrdnik. Blagotvorno dejstvo termalne vode ove banje povoljno utiče na koštano zglobni sistem, reumatske tegobe, stanje kože i ubrzava zarastanje rana – odnosno pospešuje epitelizaciju. Vrdnička banja je ekološka oaza bogate vegetacije, čistog vazduha i prijatne klime.

Na idealnoj poziciji od 240m nadmorske visine, banja se odlikuje umerenom kontinentalnom klimom sa 2200 sunčanih časova godišnje, te odsustvom jakih vetrova i hladnih vazdušnih masa. Čist vazduh sa velikim sadržajem ozona, bez ikakvog zagađenja, banju Vrdnik svrstava u red vazdušnih banja. 

U Vrdniku se nalazi i čuveni manastir Ravanica osnovan krajem XV veka, koji je dugo vremena čuvao mošti kneza Lazara Hrebeljanovića, dok Fruška Gora sa ukupno 17 aktivnih manastira sa pravom nosi naziv "Sveta Gora". Vrdnička kula, koja potiče iz Rimskog doba, visine 18 metara jedini je ostatak nekada moćnog vrdničkog grada. Nekada je predstavljala važnu stratešku i odbrambenu tačku, a sa brda na kojem se ona nalazi pruža se veličanstven pogled!

Milica Stojadinović Srpkinja, prva srpska pesnikinja, veći deo svoga života je provela u Vrdniku, a u blizini manastira Vrdnik nalazi se njen spomenik.

Na obroncima Fruške Gore, u neposrednoj blizini Vrdnika, postoje mnoge šumske „staze zdravlja", koje omogućavaju beskrajno uživanje u dugim lepim šetnjama ovom predivnom prirodom u srcu Vojvodine.

Hotel Termal i hotel Premier Aqua smešteni su na izvoru tople termalne vode na temperaturi od 32 stepena.

Preporučujemo vam posetu fruškogorskim manastirima u jednodnevnom izletu gde ćete se upoznati sa najznačajnijim manastirima i videti mnoge prirodne fruškogorske lepote.

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

banje, Banja Vrdnik, hoteli sa 5*

Oceni članak

0

Newsletter