Ljiljin listić - gorko slatko zadovoljstvo

Autor
Ljiljin listić - gorko slatko zadovoljstvo Ljiljin listić - gorko slatko zadovoljstvo

Receptura za spravljanje gorkog likera datira iz davne 1953. godine. U to vreme, bio je namenjen pre svega muškarcima, a tržišni udeo ove vrste pića je iznosio svega 2%. Danas, situacija je značajno drugačija.

 

Istraživanja pokazuju da se 80 % ukupnog svetskog kapitala nalazi u rukama malih preduzetnika. Na žalost, u Srbiji i ne postoje slična istraživanja, pa ne možemo precizno utvrditi da li je ovakav slučaj i kod nas. Ipak, izvesno je da se preduzetnici celog sveta dovijaju i snalaze kako znaju i umeju, stalno iznalaze naizgled nemoguća rešenja za probleme sa kojima se suočavaju, udružuju sa drugim preduzetnicima i sl. Ono što je jedna od osnovnih karakteristika preduzetništva je tzv. gerila pristup tržištu. Danas, na ovim stranicama, želim da Vas upoznam sa jednim baš takvim gerilcem.

Vinarija Aleks, osnovana je 1990. godine u Novom Sadu, kumovskim dogovorom između dvojice sremaca. Jedan je imao vinograde i voćnjake, a drugi ideju za biznis. I tako počinje priča o još jednom uspešnom vojvođanskom brendu. Najpre su proizvodili samo vino i rakiju, a kasnije, negde 2002. godine upustili su se i u proizvodnju novog, na tržištu sve traženijeg gorkog likera. Na tržištu prisutan već više od polovine veka, gorki liker je prestao da bude piće rezervisano za muškarce i potpuno preusmerio svoja stremljenja ka sve probirljivijoj ženskoj populaciji. Originalni recept za Ljiljin listić, koji nosi ime po ženi koja im je u sprovođenju ove ideje najviše pomogla, sastojao se iz jabukove rakije, kao baze, šećera i mešavine više od 30 lekovitih trava od kojih je pelin dominirao. Pored pelina, tu se još našli i smreka, rajsko drvo, anis itd. Po stupanju na snagu novog zakona o proizvodnji alkoholnih pića, tačnije onom delu koji se tiče proizvodnje likera, jabukovu rakiju su morali zameniti rastvorom 28 % rafinisanog alkohola. Ostali deo recepta se nije menjao. Ovenčan sa 2 velike zlatne, 5 zlatnih i 3 srebrne medalje za kvalitet Novosadskog sajma, Ljiljin listić je lako našao svoj put do potrošača. Kako tradicija već nalaže, Pelinkovac se preporučuje kao aperitiv, ali i kao digestiv se odlično pokazao. U narodu, ovo piće se koristi i radi bolje probave i lečenja želudačnih smetnji. Servira se dobro rashlađen, uz kocku leda i krišku limuna. Što zbog ukusa, što zbog dekoracije.

Male količine, koje se godišnje proizvedu, ne mogu zadovoljiti tražnju putem prodaje kroz lanac distribucije velikih trgovinskih firmi. Ipak, ukoliko volite ukus ovog sjajnog pića snažnog, veoma privlačnog privlačnog mirisa i fenomenalnog slatko gorkog ukusa, nema Vojvođanske manifestacije na kojoj ga nećete naći. Obično ga uz osmeh na degustaciju nudi i prepoznatljivi simpatični brka u sremačkoj nošnji. Tom prilikom, ako eventualno i odolite ukusu gorkog likera, sremačkim brcima i širokom osmehu sigurno nećete. U Vaše zdravlje ...

Autor: mr Mirjana Maskimović

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

vino, gastronomija

Oceni članak

0