Obedska bara

Autor
Obedska bara Obedska bara

Kažu da je Angelina, majka despota Đurđa Brankovića spas od Turaka našla na skeli koja je prelazila Savu. Skela se nasukala na istočni deo bare i od njenih ostataka je napravljena crkva brvnara. Kasnije je Angelina osnovala ženski manastir Obed po kome je i bara nazvana Obedska bara. Pre 150 godina za baru se zainteresovao Eduard Hodek iz Prirodnjačkog muzeja u Beču i oduševljeno je izjavio da je to pravi ptičiji Eldorado. Dvadeset godina kasnije carska porodica je dekretom zaštitila ovo područije. Tako je Obedska bara postala prvo zaštićeno područije u Evropi odnosno drugo u svetu (posle Jeloustonskog parka).

Obedska bara se nalazi pored reke Save, pedesetak kilometara je udaljena od Beograda. Potkovičastog je oblika i pruža se od Kupinova do Obreža. Na bari boravi preko 200 vrsta ptica od kojih čak 140 vrsta ima status prirodne retkosti. Primećeno je da se posle četri decenije odsustvovanja ponovo pojavljuje ibis, sveta ptica egipatskih faraona. Na bari se gnezdila i crna čaplja ali je definitivno istrebljena zbog neobično lepog perja. Bele, sive i čaplje kašikare su pored crnih i belih roda najčešće ptice na bari a tu je i raznovrstan pačiji rod, mali gnjurac, gak, eja močvarica, orlovi belorepan i krstaš . Bogatstvo bare dopunjuje dvadesetak vrsta riba i desetak vrsta vodozemaca. Scenografija bare je izvedena sa petstotina vrsta bilja. Nivo vode u bari varira sa vodostajem Save tako da se tokom leta često svede na uzan kanal pored Obreža.

Selo Kupinovo je nastalo kao podgrađe grada Kupinika. Podigli su ga Ugri u XIII veku a početkom XV veka ga preuzima despot Stefan Lazarević. Posle propasti države despota Đurđa Brankovića Kupinik postaje prestono mesto njegovih naslednika. Tada je podignuta crkva svetog Luke koja postoji i danas i smatra se da je najstarija u Sremu. Pored crkve je sačuvana stara trščara sa slamnatim krovom, ambar i peć za pečenje hleba. Ambar i plot su ukrašeni lepim cvetnim ukrasima izrezbarenim u drvetu. Rezbarenjem u drvetu je ukrašeno i nekoliko preostalih ambara sa kotobanjama, delo čuvenog majstora Paje Čarapića iz Kupinova. Ova spratna spremišta za kukuruz su nekad bila karakteristična za sva sremska domaćinstva. U centru Kupinova se nalazi spomen česma iz koje u dva mlaza izbija topla arterijska voda. Voda je sumporovita a kažu da ima i gvožđa pa je dobra za probavne organe, kožna oboljenja, reumatizam… Spisak je poduži, ali voda nije zvanično verifikovana pa terapiju koristi svaki bolesnik po svojoj proceni.

Tekst: Dragan Bosnić

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Vojvodina, Obedska bara

Oceni članak

0