Udahnite punim plućima - Mionica

Autor
Mionica Mionica

Pokojni satiričar Vib je zapisao da Seljaci prodaju žito a kupuju hleb, prodaju mleko a kupuju sir, pa ispada da seljaci na selu žive samo zbog čistog vazduha. Nažalost čist vazduh nije dovoljan za život pa su sela opustela. Ostali su samo starci a deca seoskim dvorištima protrče samo tokom vikenda ili nekog praznika. Pa i seoske kuće su trošne i vremešne kao njihovi domaćini. Zato je pravo iznenadjenje kad u relativno zabačenom selu vidite imanje dostojno elitnih gradskih četvrti i domaćicu mladu i lepu kao da je sišla sa modne piste.

 

Selo je Mionica kod Kosjerića a domaćica je Marija Luković. Iako studira bankarstvo i menadžment, namerava da ostane na selu i da se bavi turizmom. Lepi predeli Subjela i Divčibara, atraktivno domaćinstvo, izvrsna hrana i ljubazni domaćini nagoveštavaju jednu lepu i uspešnu priču. Početak te priče je ispričala Marija.

Turizam u Mionici nije nepoznato zanimanje. Komšija se bavi njime već četvrt veka. Gosti su ćesto svraćali do imanja Luković da kupe med, rakiju, kajmak ili pršutu. Poseta po poseta, reč po reč i otac Mileta je vremenom svoju lepu kuću prijavio turističkoj organizaciji. Potom je izvršena kategorizacija i 2002 godine porodica Luković je počela da se bavi seoskim turizmom. Otac održava porodično domaćinstvo, majku Milicu gosti pominju po izvrsnoj kuhinji a ćerka Marija je preuzela na sebe marketing. Nastupa na sajmovima, kontaktira TV stanice, novine … Član je lokalnog udruženja za seoski turizam čije su aktivnosti dovele do povećavanja broja zainteresovanih domaćinstava koja bi se bavila turizmom. Na taj način bi se u selu otvorila nova radna mesta i selo bi dobilo nove sadržaje. Poboljšana je i saradnja sa Turističkom organizacijom Kosjerića i Opštinom koja je popravila put a planira izgradnju bazena u Mionici. Turistička organizacija Srbije je tokom 2005. godine sprovela anketu za domaćinstva koja se bave seoskim turizmom. Domaćinstvo Lukovića je ušlo u uži krug i ponudjeno je tokom sajma u Berlinu i na inostranom tržištu. Pogodnost je što je Turistička organizacija Srbije napravila internet prezentaciju domaćinstava što je pored dobre ponude jedan od najznačajnijih uslova poslovanja.

Domaćinstvo Lukićevih se nalazi na obroncima Maljena, petnest kilometara daleko od Divčibara sa kojima je spojeno dobrim putem. Na jugu se izdiže Subjel, vrh sa alkom za koju je po predanju Noje vezivao svoju Arku. Domaćinstvo se nalazi na lepoj prostranoj padini ispod četinarske šume. Pored lepe prostrane kuće se nalazi nekoliko objekata od kojih je najzanimljiviji stari vajat koji je pretvoren u prijatan i vrlo udoban apartman sa kupatilom. Dobro iskustvo sa starim vajatom je navelo Lukićeve da podignu još nekoliko takvih vajata i njihova izgradnja je u toku. U neposrednoj blizini ali strogo odvojeno se nalazi i seosko domaćinstvo što je zanimljivo njihovim najčešćim posetiocima, porodicama sa malom decom. Za tu ciljnu grupu Lukići planiraju da naprave i bazen za kupanje. U neposrednoj blizini njihovog imanja se nalazi izvor sa termalnom vodom. Za mnoge posetioce je zanimljiva varijanta pravljenja zimnice a specijalitet kraja je kolač od šljive. Ljubitelji zdrave hrane će potražiti divlje plodove kojih ima u izobilju. Domaćin Mileta se inače godinama bavio gljivama kojima obiluje obližnja četinarska. Pomenimo i mogućnost lova i planinarenja. Od prošle godine je Turistička organizacija Kosjerića premestila manifestaciju Čobanski dani u Mionicu što je selu dalo dodatnu atraktivnost.

Srbi su gostoljubivi ljudi, vole gosta dobro da nahrane, napoje i zabave. Marija Luković je svojim gostima ponudila sve to ali bez uobičajenih improvizacija. Njeni gosti se rado vraćaju i dovode nove. Ono što je dobro za nju je da nije postala jedan u nizu neprepoznatljivih bankarskih službenika već respektovana dama u krugu turističkih radnika. Sa srećom!

Tekst: Dragan Bosnić

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Divcibare, Zapadna Srbija

Oceni članak

0