Planina Tara

Autor
Tara Tara

Na zapadu Srbije, gde reka Drina pravi dve najveće krivine, nalazi se planina Tara. Reka je okružila planinu sa tri strane i stvorila klisuru duboku do hiljadu metara. Strme padine obrasle gustim šumama su je učinile gotovo nepristupačnom . Jugoistočna strana, koja se preko prevoja Šargan naslanja na Zlatibor, je malo prohodnija. Zaboravljena od vremena Tara je sačuvala bogato nasledje iz perioda pre ledenog doba. Medju visokim, tananim stablima nebrojenih smrča i jela na Tari se posebno izdvaja omorika, carica svih endemita Evrope.

Osim omorike na planini se nalazi još 16 endemita a gotovo trećina vrsta iz flore Srbije se nalazi na Tari. I životinjski svet Tare je brojniji i raznovrsniji nego na drugim planinama. Suri orao je uobičajeni ukras neba nad Tarom, medvedi se bezbrižno brčkaju po Zaovinskom jezeru a u dubini šume tetreb još pada u ljubavni trans. Na zaravnjenom vrhu Tare su zborovali hajduci pa je po tome najviša tačka planine dobila ime Zborište. Sa vrha pogled daleko dopire i nenajavljeni gosti se mogu lako uočiti. Ispod vrha, na severozapadnoj strani Tare je selo Zaovine, a pored njega veliko veštačko jezero. Vode tog jezera pokreću turbine reverzibilne hidrocentrale Bajina Bašta. Svojevremeno su proroci iz Kremne, Miloš i Mitar Tarabić rekli – Kad Drina kod Bajine Bašte bude premošćena na dva mjesta i kad potekne uz Taru, a u istom danu se poklope Veliki petak i Djurdjevdan, tih godina će nastupiti nekakav velikački belaj. Sto godina kasnije Drina je pregradjena na dva mesta a voda iz akumulacionog jezera je potekla uz Taru i napunila Zaovinsko jezero. Godine 1983. su se poklopili Veliki petak i Djurdjevdan a prethodna Jugoslavija je polako krenula u sunovrat… Naselje Kremna se nalazi na suprotnoj strani Tare, na prevoju Šargan. Zaseok Tarabića se ušuškao u uvali pored puta koji od Kremne vijuga ka Tari. Kuća u kojoj su živeli Mitar i Miloš još postoji. Malo je izgubila od autentičnosti a i potomci ne mogu da vide tako daleko koliko su mogli da vide njihovi preci. Doduše, ljudi ispredaju nova proročanstva koja se pripisuju prorocima i koja potvrdjuju njihovu vidovitost.

Pretpostavlja se da je Tara bila svetilište Kelta koji su nekad živeli u Kapedunumu, odnosno Užicu. Drugo veliko svetilište Kelta se nalazilo na planini Tari u Irskoj. Kada su došli Sloveni sa svojim bogovima tražili su za njih nova svetilišta. Bog Tar je izabrao planinu Taru za svoje svetilište i dao joj je svoje ime.

U planinu vode četri puta; tri od Bajine Bašte ka Predovom krstu, Mitrovcu i Kaludjerskim barama i jedan od Šargana do Kaludjerskih bara. Putovanje od Bajine Bašte do Mitrovca u zimskom periodu je svojevrsna avantura. Put vodi pored modrozelene vode Drine do brane na Perućcu. Tu na najstrmijoj strani planine je napravljen put koji nebrojenim serpentinama savladjuje uspon od oko 900 metara. Pogled sa kote 1080 metara na savladan put i jezero u podnožju Tare je nezaboravan ali izaziva i vrtoglavicu.

Na Mitrovcu se nalazi nekoliko paviljona i koliba Centra dečijeg letovališta i oporavilišta iz Beograda, Lovački dom i zgrada Nacionalnog parka. Visoka osunčanost, prijatna klima i vazduh ispunjen mirisom četinara čine ovo mesto idealnim za odmor zdrave i oporavak bolesne dece.
Od Mitrovca do Kaludjerskih bara vodi put ali je on tokom zimskih meseci najčešće neprohodan. Na Kaludjerskim barama se nalazi turistički centar sa hotelima “Omorika”, “Beli bor” i “Javor”. U neposrednoj blizini se nalazi “Tara centar”, istraživačko-obrazovni punkt Zavoda za zaštitu prirode Srbije koji je otvoren za sve obrazovne grupe iz zemlje i inostranstva.

Put od Perućca, kanjonom reke Dervente vodi do Predovog krsta. Tu se nalazi planinarska kuća i lovački dom. Bilješka stena je jedan od najlepših delova Tare. Sa tog vidikovca, obraslog omorikama se pruža nezaboravan pogled na Perućko jezero.

Tekst: Dragan Bosnić

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Tara, Zapadna Srbija, jezero, planina

Oceni članak

0