Reka Jerma

Autor
Manastir Poganovo Manastir Poganovo

Reka Jerma izvire kod sela Klisura, par kilometara istočno od Vlasinskog jezera. Prelazi u Bugarsku, probija Trnovsko Ždrelo i potom se vraća nazad u Srbiju. Tu ona razdvaja masiv Greben i Vlaške planine. U prostranom Pirotskom polju Jerma se uliva u Nišavu. Pored reke su Rimljani pravili svoje letnjikovce a srpska vlastela manastire. I jedni i drugi su imali oko za lepotu klisure i potrebu za lekovitim banjskim vodama.

Zvonačka banja je posećivana i u rimskom periodu. Nalazi se na strmim obroncima Vlaške planine, kod naselja Zvonce, na nadmorskoj visini od 670 metara. Tragovi rimskog prisustva su vidljivi na svakom koraku. Kažu da je 1904. godine pronađen bazen iz rimskog doba koji je bio tako dobro očuvan da se koristio bez ikakve adaptacije do 1922. godine. U centru banje se nalazi hotel “Mir”. Ovo lepo i moderno zdanje se nalazi na strmoj padini i ima atraktivan pogled na masiv Asenovo kale koji se nalazi na drugoj rečnoj obali. Na oštrom, 1032 metra visokom vrhu Asanovog kalea se nalaze ostaci grada koji je izgradio despot Stefan Lazarević.

Greben i susedna Vlaška planina su nekad bili spojeni ali ih je Jerma razdvojila i napravila jednu od najlepših rečnih klisura u Srbiji. Klisura je izuzetno uzana i do reke se probija samo podnevno sunce. Kroz kanjon reke prolazi i put ali zbog skučenog prostor najveći deo puta se provlači kroz tunele. Posle dva kilometra probijanja kroz uzanu klisuru, reka izlazi na proširenje na kome se nalazi manastir Poganovo.

Manastir Poganovo je zadužbina sestrića cara Dušana, Konstantina Dejanovića Dragaša i njegove kćeri Jelene Dragaš. Jelena je kasnije postala žena vizantijskog cara Manojla Drugog Paleologa i ona je završila manastir posle očeve smrti. Tada je već bila monahinja Hipomena. Crkva je posvećena Svetom Jevanđelisti Jovanu Bogoslovu i nastala je 1395. godine. Zografi nisu ostavili svoj potpies tako da nije poznato ko je uradio ove izuzetne freske koje su stručnjaci UNESCO-a uvrstili u Svetsku kulturnu baštinu. Odmah iza manastira reka nastavlja svoj tok kroz klisuru. Kao da je znala da posle ovih stotinak metara počinje dosadna ravnica, reka je ovde bila posebno inspirativna u oblikovanju stena. Izlaz iz klisure su kao rajske dveri uobličile dve ogromne stene. Desna stena se produžava polukružno i nadkriljuje staro naselje Vlasi. U stenama iznad sela se nalazi pećina Vetrena Dupka. Četri kilometra dugi pećinski hodnici su spojeni sa 160 metara dubokim ponorom Pešterica.

Tekst: Dragan Bosnić

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

manastiri, Južna Srbija, reka Jerma, manastir Poganovo

Oceni članak

0