Kosjerić

Autor
Taorska vrela Taorska vrela

Reka Skrapež je skrpljena od više malih rečica koje izviru na južnim padinama Povlena, Maglješa i Maljena. Pored reke se provlači deonica Barske pruge koja spaja Valjevo sa Kosjerićem i Požegom. Leva rečna obala se blago izdiže ka Maljenu i poznatom odmaralištu Divčibare koje se nalazi na njegovom zaravnjenom vrhu. Na desnoj, brežuljkastoj obali se nalaze gradić Kosjerić i slikovita planinska sela. Na padinama Povlena se nalazi selo Donji Taor. Iznad sela na Taorskim vrelima počinje svoj tok najveća i najlepša sastavnica Skrapeža. Voda se preliva preko bezbrojnih bigrenih terasica i oslikava najlepši prizor Srbije.

Slikovitosti predela doprinosi desetak vodenica koje poodavno ne rade. Reka se obrušava pored seoskih kuća, pravi lep vodopad a potom lagano teče ka Kosjeriću. Taorska vrela su delimično kaptirana za kosjerićki vodovod pa se preporučuje poseta u rano proleće kada ima dovoljno vode i za vodopade i večito žedan grad.

Druga sastavnica Skrapeža je Sečica. Ona protiče kroz selo Seča Reka. Selo je poznato po crkvi brvnari koja je podignuta u XV veku a današnji izgled potiče iz perioda Prvog srpskog ustanka. U crkvi se nalaz više vrednih ikona a posebno su zanimljive «zlatne dveri» donete iz Hercegovine. Crkva je okružena oslikanim nadgrobnim spomenicima – krajputašima. Selo ima dugu turističku tradiciju zbog koje je nagrađeno «Turističkim cvetom», priznanjem koje se dodeljuje za razvoj turizma.

Turizam je razvijen i u selima i na levoj obali Skrapeža. Mionica i Skakavci se nalaze na rečici Mionica koja se spušta sa Maljena, protiče pored Subjela i kod Kosjerića se uliva u Skrapež. Meštani kažu da je njihov kraj najlepši u proleće, kada priroda oživi a potoci pune Skrapež sa vodom.

Tekst: Dragan Bosnić

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Zapadna Srbija, Taorska vrela

Oceni članak

0