Dvorci Vojvodine

Autor
Dvorac Fantast Dvorac Fantast

Na teritoriji Vojvodine postoji 28 dvoraca. Neki od njih su sačuvali stari sjaj i postali su muzeji. Drugi su pretvoreni u turističke objekte ili škole. Priča o vojvođanskim dvorcima je priča o bogatim porodicama Duđerski, Lukač, Stratimirović… Dunđerski su najprisutniji u istorijskim podacima, u poeziji i legendama. Došli su iz Gackog krajem XVII veka. Kažu da je Avram Dunđer radio kao nadničar i da je iskopao ćup zlata. Njegov sin Gedeon – Geda je za taj novac kupio imanje kod Bečeja. Najbogatiji član porodice je bio Lazar Dunđerski. Imao je ćerku Lenku i bio je veliki prijatelj pesnika Laze Kostića. Laza je bio zaljubljen u Lenku, mladu, lepu i obrazovanu ćerku svoga prijatelja.

Zabranjena ljubav uslovila je ekscentrično ponašanje i bogataša Bogdana Dunđerskog. On se zaljubio u Maru, ženu svog kovača. Bogdan je kovača isplatio i kupio mu kovačnicu u Srbobranu. Za Maru, kojom nije mogao da se oženi, ali nije hteo ni da je se odrekne, sagradio je kuću pored svog velelepnog dvorca. Veliko zdanje, koje i danas dominira ravnicom, mešavina je mnogih stilova. Pored dvorca se nalazi ergela koja je u Bogdanovo vreme imala 1400 konja. Konj Fantast je 1933. godine pobedio u tri najznačajnije trke u sezoni. Uginuo je u dubokoj starosti, a dvorac, danas pretvoren u hotel, dobio je njegovo ime. Gazda Bogdan Dunđerski sahranjen je u kapeli pored dvorca, koju je oslikao njegov veliki prijatelj Uroš Predić.

Dvorac Kulpin, u istoimenom selu kraj Bačkog Petrovca, Marija Terezija dodelila je porodici Stratimirović zajedno sa plemićkom titulom. Stratimirovići su zdanje prodali porodici Senze, a ovi Lazaru Dunđerskom. Lazar ga je dao sinu Đorđu, koji je baš bio diplomirao poljoprivredu, pa je imanje pretvorio u ogledno dobro. Dvorac je danas pretvoren u izložbenu galeriju, a u zgradama ekonomata je otvoren Muzej poljoprivrede. Kraj oko Kulpina je poznat po uzgoju hmelja i sirka, od koga se prave metle. U Muzeju postoji poseban odeljak za metle, a ova ustanova je “kvalifikovana” da damama koje posete muzej izda sertifikat da nisu veštice.

U selu Ečka kod Zrenjanina nalazi se dvorac porodice Lukač. Ovaj tipični lovački dvor je sada pretvoren u hotel “Kaštel”. Bogati jermenski trgovac stokom Đorđe Lukač je imanje dobio od Marije Terezije. Đorđev sin Lazar Janoš na imanju je napravio pivaru i ergelu sa 150 konja. Zgrada “Kaštela” u svom današnjem obliku nastala je 1820. godine. Na svečanom otvaranju dvorca gostima je svirao devetogodišnji Franc List, kome je to bio prvi javni nastup. Tadašnji vlasnik “Kaštela” strasno je voleo lov, pa je zdanje ukrasio mnogobrojnim rogatim trofejima i zbirkom oružija iz celog sveta.

U Banatu, severno od Vršca, kod Starog Leca, nalazi se jedan od najlepših dvoraca Vojvodine. Podigao ga je 19o4. godine zemljoposednik Bela Botka. Kad je zapao u dugove, morao je dvorac da proda. Njegova žena to nije mogla da preboli, pa se ubila. Dvorac kupuje domaći Nemac Mai, koji ga daje ćerki. Ona se u udaje za Milana Kapetanova iz Novog Kneževca po kome je ovo zdanje dobilo ime.

Tekst: Dragan Bosnić

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Vojvodina, dvorci Vojvodine, Dvorac Fantast, Kaštel Ečka, Dvorac Kulpin

Oceni članak

0