Taorska vrela - Skrapež

Autor
Taorska vrela - Skrapež

Čuveni proroci iz Kremne, Mitar i Miloš Tarabić su pre više od sto godina rekli da će crne zmije popiti rečne izvore. Tada je to zvučalo potpuno besmisleno ali kada danas vidite crne plastične cevi koje odvlače vodu iz izvora u seoske bašte i lokalne vodovode onda upozorenje postaje shvatljivo i ozbiljno.

Selo Taor (Gornji i Donji) se nalazi na izvorištu jedne od sastavnica reke Skrapež, ispod Povlena. Pričaju meštani da je reka skrpljena od više sastavnica pa se nekad i zvala Skrpež. Do sela dolazi autobus iz Valjeva ali dobri pešaci sa malo prtljaga, mogu da krenu jutarnjim vozom od Valjeva ka Kosjeriću a potom da se prošetaju najlepšim delom Baljevskih planina. Pruga prolazi kroz slikovitu klisuru reke Gradac, koja je zaštićena kao Park prirode. Silazna stanica je Drenovački Kik. Odatle se putem, posle nepun sat vremena dolazi do sela Radanovci a potom se skreće levo ka Skrapežu. U selu Radanovci se nalazi spomenik Žikici Jovanoviću - Špancu. Spomenički kompleks je lepo uređen i sa njega se pruža pogled na obronke valjevskih planina koji se blago spuštaju ka niskoj i maglovitoj požeškoj kotlini. Do Taora put široko zaobilazi brdo pa je zgodnije spustiti se do Skrapeža i krenuti uzvodno. Pouzdan orjentir je vodenica pored trešnje, na reci. Iz vodeničkog oxaka se izvijao dim, na pragu je ležala mačka ali vodeničar nije bio u blizini.

Selo Taor je udaljeno dvadesetak minuta od vodenice. Pored stare škole se nalazi vodopad i most koji prelazi preko njega. Sve to bi moglo da izgleda izuzetno lepo da nije malo zapušteno. Utisak popravljaju retko ljubazni meštani koji putniku namerniku nude i da predahne i da se okrepi a i da mu pokažu put. Odmah iznad kuća se nalazi majdan iz koga se vadi siga i već odatle se čuje veseli žubor Taorskih vrela. Taj veseli žubor možete čuti samo u rano proleće, kad je dotok vode dosta povećan pa nešto ostane i za presahle slapove. Vrela su kaptirana za potrebe kosjerićkog vodovoda pa su turistički prospekti Srbije ostali bez svog najčešćeg motiva, zapenušanih slapova i niza od desetak starih vodenica. Ostale su još samo dve vodenice ali je pitanje dana kada će i one da se uruše. Ovih proletnjih dana, kada ima vode, ceo ambijent još ne izgleda beznadežno uništen i verovatno bi sa malo novca još moglo nešto da se uredi. Meštani pričaju da su vrela nekad bila tako jaka da je voda koja se prelivala preko bigrenih kaskada prskala i po dva metra u visinu. Zato su ljudi smatrali da slapovi imaju natprirodnu moć pa su ih zvali Rikovci. Priče su priče ali že| je očigledno jača i od priča i natprirodnih sila i od lepote.

Iznad vodenica je zaravan koja se pruža do velike stene ispod koje izvire voda. Taj deo je ograđen i pećina iz koje voda izlazi je zatvoren a retkim posetiocima je ostavljena samo česma sa dobrom izvorskom vodom. Naviše vodi staza kroz bukovu šumu sve do prevoja i prvih kuća. Odatle vodi put kojim se može stići do Valjeva sa jedne strane ili Kosjerića, Užica i Bajine Bašte sa druge strane. Kosjerić je najbliži i bilo bi šteta otići do njega a ne svratiti u Seču Reku. Mesto je poznato po seoskom turizmu i jednoj od najlepših crkva brvnara kod nas. Na temeljima spaljene crkve u Prvom srpskom ustanku, podignuta je već 1812. godine crkva posvećena Svetom Đorđu sa neobično lepim ulaznim vratima. Vrata su doneta iz Hercegovine i zovu se Zlatne dveri. Crkva je celom dužinom uokvirena nadgrobnim spomenicima iz devetnestog veka.

Kosjerić je relativno mlad grad. Prvi stanovnik grada je bio Antonije Kosijer koji je sa tri sina došao iz Kosijera (Crna Gora). Njegov spomenik se danas nalazi u centru grada. Grad preseca široka glavna ulica koja ide paralelno sa obližnjim magistralnim putem i prugom Valjevo - Požega. Tu se nalaze mnogobrojne prodavnice, hotel, autobuska stanica, restoran sa nacionalnom kuhinjom i lep park. Mesto se nalazi na idealnoj visini od oko 400 metara okruženo je šumama Subjela i poslednjih obronaka Povlena. Za turiste koji vole miran odmor, duge šetnje i dobru domaću kuhinju, dolina Skrapeža je idealno mesto.

Dragan Bosnić

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Zapadna Srbija, Taorska vrela

Oceni članak

1.00