Vodopadi Sopotnice - Voda vrednija od sreće

Autor
Reka Ibar Reka Ibar

Kada put i pruga za Podgoricu napuste prostrane pašnjake Zlatibora i Zlatara zavlači se u uzanu klisuru Lima. Brza reka i mračna klisura, u koju se sunce probija samo sredinom dana, nisu preterano zanimljiv prizor. Magla često ispunjava klisuru i čini je još mračnijom i sumornijom. Lokalni putevi i staze koji se kao puzavice izvijaju iz rečnog kanjona dopiru do sasvim drugačijeg prizora. Siva, neprozirna magla na ivicama kanjona postaje dugačak, vijugav oblak koji se spustio na beskrajne pašnjake obasjane suncem. Pašnjaci su prošarani bukovim i četinarskim šumama i mnogobrojnim potocima. Voda je veliko bogatstvo planina Ozren, Jadovnik i Zlatar.

Nekad davno je Bog sa planine ponudio pastirima da izaberu – žele li vodu ili sreću. Vredni pastiri su bez razmišljanja izabrali vodu. Bog je ispunio svoje obećanje i na visovima Jadovnika otvorio nebrojene otvore iz kojih je voda pokuljala na sve strane. Prelila se preko velikih stena, obrušila u duboke provalije i smirila se tek u vodama Lima Sopot vode ne prestaje ni za najvećih suša, jer zime na Jadovniku traju dugo a snegovi su veliki. Vodopadi Sopotnice su najlepši u proleće, posle obilnih kiša koje tope snegove. Nemerljive količine vode se obrušavaju ka Limu uz buku koja isključuje mogućnost bilo kakvog razgovora.

Izvori Sopotnice se nalaze na visini od oko 1000 metara, iznad istoimenog sela. U izvorišnom delu reka pravi nebrojene manje vodopade sa kojih se voda sakuplja u tri veća toka. Vodopadi koji od njih nastaju su najatraktivniji i visoki su preko 20 metara. Vidljivi su sa prostrane livade pa su najčešće na meti foto aparata retkih posetilaca. Na sledećem nivou se nalaze dva vodopada koji imaju više vode ali ih krije gusta vegetacija. Na četvrtom nivou je vodopad koji je sakupio svu vodu i koji je nekad bio najlepši. Na žalost, on je uništen nekontrolisanim vadjenjem sige. Siga, bigar ili sedra nastaje igrom vode, sunca i krečnjaka. To je fina, meka, šuplikava stena žućkasto-braon boje. Nastala je taloženjem kalcijum karbonata. Od sige sa Sopotničkih vodopada su napravljena mnoga zdanja od kojih je svakako najznačajnije ćuprija na Drini i Vaznesenjska crkva manastira Mileševa. Vodopadi Sopotnice su danas zaštićeni i zabranjeno je vadjenje sige iz njih na bilo kakav način.

Snagu vode su meštani dugo koristili za pokretanje valjarica i vodenica. Kasnije je napravljena i centrala u donjem toku Sopotnice. Kod Sopotnice reč donji tok ima i bukvalno značenje jer dužina toka je neznatno veća od visine njenog pada. Pojavom savremenih mlinova u dolini Lima vodenice na Sopotnici su pale u zaborav. Kasnije su tri obnovljene ali kao turistički objekti.

Selo Sopotnica je put dobilo pre tri ipo decenije. Put od železničke stanice u Lučicama, na Barskoj pruzi je dug pet kilometara ali zbog oštrih krivina je preporučljiv samo za manja vozila. Od Ivanja vodi 16 kilometara dug put koji je znatno bolji ali i on je problematičan za nešto duže autobuse. Pored seoske škole je napravljen udoban planinarski dom a nekoliko domaćinstava prihvata turiste kojima nudi udoban smeštaj i lokalne specijalitete po vrlo povoljnim cenama. Sopotnica je poznata po dobrim mlečnim proizvodima, planinskoj jagnjetini, pitama od zelja, sira i heljde. Livade su prekrivene lekovitim biljem, jestivim pečurkama a u šumi se lako nalaze ćuplja stable u kojima su pčele ostavile med. Poseban specijalitet koji se putniku namerniku obavezno nudi je rakija od divljih krušaka. Ipak ono što na svakog posetioca ostavlja najveši utisak je gostoljubivost ovih gorštaka i osmeh koji ni za momenat ne nestaje sa njihovih lica.

Već nekoliko godina planinari iz Prijepolja organizuju Eko–kamp u Sopotnici, u poslednjoj dekadi meseca jula. Tokom desetodnevnog kampovanja se organizuju pešačke ture po Jadovniku i kanjonu Mileševke, rafting niz Lim, vožnja planinskim biciklima, slobodno penjanje na prirodnoj steni (uz vodopad), planinsko trčanje, obuka u paraglajdingu i sl. Ove godine, od 14 do 22 avgusta, u saradnji sa Planinarskim savezom Srbije se organizuje i Medjunarodni tabor sličnog sadržaja.

Dragan Bosnić

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Zapadna Srbija, vodopadi, reka Lim, Sopotnica

Oceni članak

0