Dugo putovanje na Babin zub

Autor
Stara planina - Babin zub Stara planina - Babin zub

Na visovima Stare planine sneg se obično zadržava do Đurđevdana. Tada pastiri ritualno prinose žrtvu Svetom Đorđu, zaštitniku pastira i kreću u planinu. Taj običaj je i danas očuvan u selima oko Kalne, pre svega u Vrtovcu i Baltaberilovcu. Žrtveno jagnje se privodi kod male crkvice posvećene Svetom Đorđu u Vrtovcu. Paganski ritual se obavi na hrišćanski način uz prisustvo sveštenika, domaćina i obaveznih trubača koji posle litije zabavljaju prisutne. Vremenom je taj običaj prerastao u manifestaciju Molitva pod Midžorom, koju slavi knjaževačka opština sa mnogobrojnim gostima sa strane. Pored rituala žrtvovanja jagnjeta i njegovu konzumaciju u vidu jagnjeće čorbe, manifestacija obuhvata program folklornih društava, nadmetanje u tradicionalnim pastirskim igrama i pripremanje starih jela sa obaveznom degustacijom. Mora se priznati da stada koja izlaze na pašnjake više nisu tako brojna jer je sve manje pastira a i oni su sve stariji.

Kada je Stara planina postala zabrinjavajuće stara, napravljen je plan o razvoju turizma. Pre više od dve decenije je izrađen projekt o izgradnji velikog skijaškog centra na Babinom Zubu. Ispod najveće krljotine Babinog Zuba već postoji planinarski dom i hotel koji je napravila EPS. Postoji i prilazni put od Kalne dugačak 30 kilometara. Potencijalna skijališta se nalaze u neposrednoj blizini hotela a izdašan izvor vode je udaljen pedesetak metara. Projekat je predviđao skijaški centar za 9 000 posetilaca sa pratećim objektima kao što je to urađeno na Kopaoniku. Mana svih dobrih planova je što se ne ostvare baš uvek ili se pomere za neka bolja vremena. Tako je i plan o skijaškom centru na Babinom Zubu čekao dve decenije. U međuvremenu je planina začtićena kao Park prirode a postoji nominacija za zaštitu kod UNESCO. Zbog ekoloških ali i praktičnih razloga odustalo se od gradnje velikih smeštajnih kapaciteta na Babinom Zubu. Deo smeštajnih kapaciteta će biti podignut na prilazima žičara a računa se i na trenutne i buduće kapacitete Knjaževca, Pirota, Kalne kao i seoskih domaćinstava Crnog Vrha, Baltberilovca, Vrtovca i drugih sela koja su počela da se bave ovim vidom turizma. Napravljene su prve skijaške staze sa uspinjačama na lokacijama Konjarnik, Sunčana dolina i Markova livada na Babinom zubu. Staza na Markovoj livadi je dugačka 250 metara i opremljena je bebi ski liftom. Polazi sa samog vrha i postoji laka i teška varijanta staze. Sunčana dolina je okrenuta ka jugu i na njoj se nalazi ski lift sidro. Dužina skijališta iznosi oko 630 metara i postoji varijanta lake, srednje i teške staze. Staza Konjarnik je nastavk prethodne dve. Postoji teška i srednje teška staza u dužini od 1155 metara. Skijalište opslužuje četvorosedna žičara sa pokretnom trakom za ukrcavanje kapaciteta 1500 skijaša na sat. Nalazi se ispod platoa na kome su podignuti hotel i planinarski dom.

Pomenute staze su uređene do početka februara ali zbog nepovoljnih vremenskih prilika state su svečano otvorene 18 februara kada su skijaši mogli besplatno da koriste skijalište. Do kraja sezone će žičara raditi po potrebi, zavisno od vremenskih uslova i posete. Sneg na Babinom Zubu nije izneverio ni ove godine mada je činjenica da ga ima znatno manje nego što je uobičajeno. Da pomenemo da ga na visinama ispod hiljadu metara uopšte nema.

Trenutni smeštajni kapaciteti u hotelu i planinarskom domu su oko 140 ležaja. Hotel je uglavnom popunjen a u planinarskom domu povremeno ima mesta. Telefoni hotela su 019 731 780 i 019 731 781 a broj planinarskog doma je 019 732 543. Selo Crni Vrh je udaljeno 14 kilometara od Babinog Zuba i u njemu se nekoliko domaćinstava bavi turizmom. Baltaberilovac i Vrtovac su još desetak kilometara dalje a Kalna je udaljena 30 kilometara od Babinog Zuba i u njoj je moguće prenoćiti u konaku Talisman. Trenutno jedini prevoz do Babinog Zuba organizuje Turistička organizacija Knjaževca od zgrade Opštine svakog vikenda u devet sati ujutro sa povratkom u 17 sati popodne. Cena povratne karte je 250 dinara a za sve potrebne informacije pitati TO Knjaževac na telefon 019 735 230.

Od Knjaževca do Babinog Zuba vodi 30 kilometara dug put koji vodi kroz deo koji se zove Budžak. Uprkos imenu put je vrlo zanimljiv i vodi pored Trgoviškog Timoka, izletišta Baranica, Donje Kamenice sa lepo oslikanom Bogorodičnom crkvom i manastira Svete Trojice u Gornjoj Kamenici. Zanimljiva su i ostala naselja, posebno Baltaberilovac sa dobro očuvanom seoskom arhitekturom.

tekst: Dragan Bosnić

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Stara Planina, ski centar, Istocna Srbija

Oceni članak

0