Levačke priče

Autor
Šumadija Šumadija

Levač je južni deo Šumadije tik uz Zapadnu Moravu. Stisnut je između Juhora i Gledićkih planina a na Veliku Moravu izlazi preko brežuljkastog Temnića. Krenuo sam tragom rozeta moravske škole a završio sakupljajući priče iz Levačkog kraja. Selo Bela Voda se nalazi na pola puta između Trstenika i Kruševca ali na levoj obali Zapadne Morave. Poznato je po majstorima kamenorescima koji i danas prave čuvene rozete. Posetio sam majstora koga zovu Rade Neimar i otkrio šta sa jednim čekićem, dva dleta i beskrajnim strpljenjem može da se napravi od kamena. Majstor Rade je napravio lepe rozete ali relativno male pa sam krenuo put Ljubostinje koju krasi jedna od impresivnijih rozeta.

Manastir Ljubostinju su po predanju podigle kneginja Milica i ljube palih kosovskih junaka tako što je svaka od njih donela po jedan kamen a posle su u manastiru zajedno tugovale i oplakivale svoje muževe. Postojii romantičnija verzija da su se Milica i Lazar prvi put tu sreli pa mesto ljubovi obeležili prelepom crkvom.

Dvadesetak kilometara severnije od Ljubostinje se nalazi manastir Kalenić. Da zanemarimo istoriske činjenice i da se vratimo priči koja kaže da je manastirsku crkvu podigao mladi Lazarev sin Stefan i da je ona toliko blještale da se konj ispod kneza propeo i on je pao na zemlju. Mesto gde je knez pao i danas zovu Kneževo Bupilo a majstori su crkvu kalili da smanje bljesak i zato je manastir nazvan Kalenić. Do manastira sam došao u ranim popodnevnim satima i crkva je tako nestvarno blještala da sam se pitao da li su majstori uopšte nešto uradili. Rozeta na Kaleniću je manjih dimenzija od one na Naupari, ali je nestvarno bogata i sa crkvenim vratima čini čudesan sklad.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Sumadija, manastiri

Oceni članak

0