Dunavom kroz Bačku Palanku

Autor
Dunavom kroz Bačku Palanku Dunavom kroz Bačku Palanku

Locirana u JZ delu Bačke. Opštinu Bačka Palanka čine 12 naselja, od kojih 10 u Bačkoj i 2 u Sremu. Administrativno-ekonomsko i kulturno središte grada je Bačka Palanka.

Pored Dunava, opštinsku teritoriju presecaju dva plovna kanala hidrosistema Dunav -Tisa - Dunav (kanal Bački Petrovac – Karavukovo, kod Despotova kanal Novi Sad – Savino Selo, kod Mladenova je kanalisana bačka rečica Mostonga). Reka Dunav koja ima najveću prirodnu turističku vrednost povezuje našu opštinu sa zapadnom, centralnom i severnom Evropom sa jedne i Crnim morem i istočnom Evropom sa druge strane. Pruža izizetne mogućnosti razvoja izletničkog, tranzitnog, manifestasionog, a pre svega nautičkog turizma. Tok reke Dunav prolazi teritorijom opštine u dužini od oko 35 km (1315 rkm – 1280 rkm), pri čemu na poslednjoj trećini te dužine teritoriju opštine čine obe obale Dunava (Neštin). Na tom delu plovnog puta smeštene su 4 marine - privezišta čije lokaciej imaju izvanredne prirodne predispozicije za razvoj nautičkog turizma. Bačka Palanka se nalazi na 1298. kilometru. Do naselja se dolazikroz zeleni pojas u kome je rezliveno nekoliko rukavaca Dunava.

Najznačajniji rukavci su „Tikvara“ i „Bager“. Oba rukavca su plovna za čamce. Na 1298,8 kilometru je ulaz u „Tikvaru“, a untar rukavca su uređena dva privezišta za čamce i velika peščana plaža. Centar naselja je udaljen oko 400 m od rukavca i pruža široke mogućnosti za snabdevanje turista – nautičara. Za jahte sa dubljim agazom preporuka je da se koriste privezišta i pristan u kanalu „Bager“ na 1295. kilometru.

Ispod Fruške Gore tok Dunava je isprepleten nizom ostrva: ostrvo Govneš, Zeleno ostrvo, Velika ada, Neštinska ada i drugi pravi su raj za nautičare i ljubitelje ribolova.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Backa Palanka, Vojvodina, Dunav, Tisa

Oceni članak

0