Polazna | Srpski | Korisne informacije | Velikani o Srbiji i Srbima

Velikani o Srbiji i Srbima

Autor
Velikani o Srbiji i Srbima

Lako je lepo pričati o sebi, ali je ipak bolje kada zaslužite da neko priča dobro o vama, pogotovo kada su to velikani iz celog sveta koji su bili pokretači svetske misli i inovatori koji su pokretali razvoj čovečanstva.

Neki od tih velikana su bili zadivljeni Srbijom i Srbima kao što su Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mileva Ajnštajn- Marić ili Miomir Vukobratović, koji su rođeni na ovim prostorima i često su svoju domišljatost objašnjavali uslovima u kojima su odrasli.

„Ima zemalja koje ponekad danima čuvaju svoje tajne od putnika i ne pokazuju mu ništa osim svoje spoljašnjosti...a onda mu odjednom bace ključ i kažu mu da ide kuda želi i vidi sve što može. Takva je ova zemlja.“- Rebeka Vest o Srbiji u putopisu „Crno jagnje i sivi soko“.   

„Grane su pustile novo korenje i ako im bude dozvoljeno da se razvijaju rašće smelo kao jedan od prvih kraljevskih cvetova Evrope“, o Srbiji piše Hans Kristijan Anderson u knjizi Pesnikov bazar posle proputovanja kroz Srbiju.

Nikolaj Rimski-Korzakov komponuje „Srpsku fantaziju“ 1867.

Osamdesetih godina 19. veka Petar Ilić Čajkovski inspirisan „Srpskom Fantazijom“ Nikolaja Rimskog-Korzakova, komponuje „Srpsko-ruski marš“ kao doprinos srpsko-turskom ratu. U isti taj rat kao dobrovoljac odlazi ruski oficir Rajevski koji je bio uzor Tolstoju za lik Vronskog u romanu Ana Karenjina.
„Srpsko-ruski marš“, poznatiji kao "Marš slovena" možete preuzeti na sledećoj adresi: http://www.hymn.ru/god-save-in-tchaikovsky/index-en.html

Fridrih Niče krajem 19. veka komponuje „Srpski marš“!

Mnogi naučnici bi se složili da je Nikola Tesla izmislio- 21. vek.
Nils Bor je jednom prilikom rekao: Teslini genijalni pronalasci duboko su uticali na čitavu našu civilizaciju.
Mnogi biografi Marka Tvejna tvrde da je njegov zadnji roman "Misteriozni stranac" upravo posvecen Nikoli Tesli, čiji je bio prijatelj i inspiracija iz detinjstva .

Džon Stačel osnivač i urednik Ajnštajnove kolekcije rukopisa, tvrdi da je Mileva Marić-Ajnštajn bila nešto više od zapisničara i matematičara i da je aktivno učestvovala u teorijskom postavljanju teorije relativiteta, možda čak i postavila teoriju!

Bil Gejts je o Mihajlu Pupinu svojevremeno rekao „Informatička revolucija u Sjedinjenim Američkim Državama je nezamisliva bez otkrića Mihajla Pupina“ koji je bio osnivač NAC-e, preteče američke svemirske agencije poznate pod imenom NASA.

Ičiro Kato, osnivač japanske robotike kaže za prof. Miomira Vukobratovića da je njegov rad izuzetno uticao na osnove robotike u Japanu. Čak su i inžinjeri Honde priznali da su osnove za razvoj njihovog, za sada najrazvijenjeg humanoidnog robota postavili na osnovu rada Miomira Vukobratovića, profesora instituta Mihajlo Pupin u Beogradu i tvorca „tačke nultog momenta“, metode u robotici koja je omogućila hod humanoidnih robota.

 

Ako niste pronašli informaciju koju ste tražili, ili imate sugestiju šta još dodati na stranicu, molimo Vas da nam pošaljete putem formulara. Hvala!

Ime i prezime:
E-mail:
Vaš predlog:
 
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Nema tagova za ovaj članak

Oceni članak

3.67

Newsletter