Polazna | Srpski | Destinacije | Top destinacije | Dunavom kroz Srbiju

Dunavom kroz Srbiju

Autor
Dunavom kroz Srbiju Dunavom kroz Srbiju

Dunav nije najveća, ali je svakako najznačajnija evropska reka. Dunav ulazi u Vojvodinu u svom srednjem toku na 1433. kilometru, gde je tromeđa između Republike Mađarske, Republike Hrvatske i Srbije a izlazi kod u ušća Nere u njega. U ovom delu svog toka Dunav ima sve karakteristike nizijske reke. Razliva se pri većem vodostaju i krivuda stvarajući brojna rečna ostrva i rukavce. Izmedju brojnih rukavaca i bara nastaju jedinstvene oaze prirode koje nastanjuju brojne biljne i životinjske vrste.

Sva mesta u priobalju Dunava u Vojvodini imaju bogat lovni i ribolovni fond. Ovde se sreću retke vrste ptica kao i kapitalni primerci jelena i divljih svinja. Po svom prirodnom bogatstvu najznačajniji su: Nacionalni park Fruška gora, Apatinski rit, Karađorđevo, Petrovaradinsko - Koviljski rit i Deliblatska peščara. U ovim zonama nalaze se brojna lovišta do kojih se može doći i čamcem kroz rukavce Dunava. U mestima uz Dunav prisutne su najčešce i pravoslavne i katoličke crkve kao i hramovi drugih verskih zajednica sagrađeni najčešće u periodu od 17. do 19. veka. Mnogi od njih ukrašeni su vrlo vrednim ikonostasima, freskama i ikonama.

Dunav delimo na 5 funkcionalnih celina (regiona):

1. Gornje podunavlje (od Bezdana do B. Palanke)

Gornje Podunavlje obuhvata prostor od Bezdana do Bačke Palanke, sa mestima Bački breg, Bezdan, Bački Monoštor, Sombor, Apatin, Bač, Bačka Palanka, kao i banja Junaković. Ovu regiju odlikuju velike zelene površine, očuvana priroda, zaštićena prirodna dobra, močvarna područija, brojni rukavci i druge prirodne lepote tako da se može reći da je očuvana priroda glavna odlika ovog regiona.

Apatin je gradić poznat po proizvodnji piva koja datira još od 1756. godine i po specifičnom načinu i tradicii proizvodnje specijaliteta od rečne ribe, takmičenjuma u ribolovu i spremljanju specijaliteta od ribe.

Bačka Palanka je jedan od lovnih i ribarskih centara podunavlja i Srbije,a u blizini Bačke Palanke se nalazi Karađorđevo, specijalni rezervat prirode sa jednom od najvećih ergela konja u Evropi. Bačka tvrđava – prema nekim letopisima građena u 9. veku, razvijala se u srednjem veku i bila jedna od najećih tvrđava u panoniji. Podignuta je na ostrvu i sa svih strana je bila opkoljena vodom, pa se prilazilo pokretnim mostovima. Danas je to najstarija srednjevekovna tvrđava u Vojvodina.

Sombor kao grad bogate i raznovrsne kulture, baroknih fasada, daleko čuvenih tamburaša i umetnika koje su inspirisali, kao i velikih zelenih površina. U katoličkoj crkvi u Somboru se nalaze orgulje koje su druge po veličini u evropi.

2. Fruškogorsko podunavlje  (od Čelareva do Nove Pazove i leva i desna strana)

Fruškogorsko podunavlje obuhvataju gradovi Beočin, Futog, Novi Sad, Sremski Karlovci, Titel, Irig, Inđija, Novi Karlovci i Stara i Nova Pazova. Ova regija ima veliki broj razvijenih gradskih jezgara sa bogatom kulturom i tradicijom, široko rasprostranjena močvarna područija, tako da ovaj deo Dunava obiluje raznovrsnim kulturno-istorijskim atrakcijama, gastronomskom ponudom koja odražava različitost kultura i tradicija i brojnim staništima zaštićenih vrsta. Veliki broj najrazličitijih turističkih motiva i njihova koncentrisanost su glavne odlike ove regije.

Fruska Gora je nekadašnje ostrvo, sada planina visoka 539m. Predstavlja kulturno-istorijsku i ekolšku celinu, što je razlog za proglašenje Fruške gore za nacionalni park. Poznata je po plemenitim vrstama grožđa, vrhunskim vinima i veselim vinarima koji po tradiciji prenose sve najbolje iz grožđa u vino. Fruškogorski manastiri su posebna vrednost ovog područija, ali i Srbije i Evrope.

Od prirodnih celina se izdvaja Bač, kao opština  pod šumama koje se odlikuju mnoštvom najraznovrsnijih primeraka biljnog i životinjskog sveta.

Novi Sad je drugi najveći grad u Srbiji, grad boema i tradicije. Nazvan je “srpska Atina” zbog velikog broja kulturnih dobara na obalama Dunava. Jedna od najznačajnijih atraktivnosti je Pertovaradinska tvrđava, druga najveća tvrđava Evrope, zvana “gibraltar Dunava”.

3. Beograd sa izletištima (od Batajnice do Grocke i leva i desna strana sa Pančevom, Lazarevcem...- u krugu od 50ak km)

Beograd je proglašen od Evropske unije za grad budućnosti jugoistočne Evrope, a može se i reći da je grad prošlosti jer je naseljen već 7 milenijuma! Jedinstven je po nonšalantnoj atmosferi i mešavini arhitektura, kulturnog nasleđa, naroda. Beograd je uvek u pokretu, danju i noću, a hedonizam je prisutan u svim aspektima života. Jedini je glavni grad Evrope na dve velike reke, pa je veliki broj restorana, kafića i klubova na splavovima odličan način da uživate u Beogradu sa voda, danju i noću, sedam dana u nedelji! Jednostavno Beograd je neponovljiv. Kao glavni grad ima tradiciju dugu 600 godina. Beograd je grad brojnih kulturnih dogadjanja poput koncerta, pozorišnih predstava, Beograd je i grad galerija, muzej, sporta. Okolina Beograda predstavlja veliki kontrast u odnosu na Beogradsku gužvu, pa se najlepše provoditi vreme naizmenično u gradu i grojnim gradskim izletištima.

Vinča je arheološki lokalitet u jednom od predgrađa Beograda. Vinča predstavlja mlađeneolitsku i ranoeneolitsku kulturu Evrope. Bila je najrasprostranjenija neolitska kultura sa najvećim naseljem do tada na svetu. Po nekim istraživanjima su koristili prvo pismo na svetu. Arheološko nalazište u blizini Vinče spada u jedno od najznačajnijih i najvećih praistorijskih nalazišta u Evropi. U blizini Vinče je nastalo veliko urbano naselje koje je bilo središte jedne od prvih civilizacija, a na tom prostoru je neolit Evrope dostigao svoj vrhunac. Presek kulturnih slojeva u Vinči (oko 10 metara), je svedočanstvo o nastanku, blistavom usponu, ali i nestanku jedne kulture.

4. Donje podunavlje (od Smedereva do Golubca i leva i desna strana)

Ovaj deo Dunava je zadnja dva milenijuma jedno od najznačajnijih geo-političkih i vojno-strateških regija Evrope i sveta. Ovaj deo dunava je zajedno sa đerdapskom regijom najbranjenije područije Evrope čiji su svedoci brojne sačuvane tvrđave i ostaci utvrđenih gradova: Smederevska, Golubačka, Fetislam, Diana, Ramska tvrđava, kao i Viminacijum, Srebrno jezero, Belocrkvanska jezera i brojne druge atraktivnosti. Dovoljno je reći da je u vreme rimskog carstva vekovima ovo područije bilo najstabilnija granica i pored brojnih napada raznih naroda. Smederevo je grad grožđa, vina i viteštva, najveći srednjevekovni grad na Dunavu i najveća ravničarska tvrđava Evrope. Smederevo je grad koji je nastao u 14. veku, sa tvrđavom podignutom u 15. veku koja je takođe i jedna od najočuvanijih!

U ovom regionu se nalazi Viminacijum jedino veliko rimsko naselje iznad koga nije sagrađeno novo naselje, pa predstavlja ogroman izvor sačuvanih građevina i artefakata iz rinskog perioda. Viminacijum je bio glavni grad rimske provincije Gornje Mezije i legijski logor. Veličina i značaj Viminacijuma proistekao je iz izuzetno povoljnog geografskog položaja u sistemu odbrane severnih granica Rimske imperije, spletu saobraćajnih komunikacija i trgovačkom prometu. Najznačajniji ostaci grada nalaze se na desnoj obali Mlave, gde su bili vojni logor i naselje, izgrađeni u drugoj polovini 1. veka.

Golubac - prvi put se spominje 1335. godine. - jedna od najlepših srednjevekovnih tvrđava. Sagrađena je na desnoj obali Dunava, oko 5 km istočno od istomene varošice. Predstavlja izuzetnu zaostavštinu vojne građavine srednjeg veka. Tokom burne istorije srednjeg veka njom su naizmenično vladari Srbi, Mađari i Turci.

Srebrno jezero je jedno od najpoznatijih turističkih izletišta u Srbiji. Ima lepe peščane plaže, hotel i kamp pored jezera. Jezero je zapravo rečni rukavac Dunava na 2 km od Velikog Gradišta. Zahvaljujući blizini Beograda (129 km) i ostalih gradova širom Srbije postalo je veoma popularno za turiste i ribolovce. Dugačko je 14 km., prosečne širine oko 300 m. Nekada je bilo rukavac Dunava, a sada je zatvoreno dvema branama. Bogato je ribom (som, smuđ, šaran, amur…) i pominje se u Ginisovoj knjizi rekorda jer je iz njega izvađen najveći šaran, težak oko 44 kg. Uslovi za sportove na vodi su idealni. Leta 2000. na Srebrnom Jezeru je počelo održavanje prvenstva Jugoslavije u skijanju na vodi.

Belocrkvanska jezera se nalaze u jugoistočnom delu Vojvodine. Nedaleko od Bele Crkve smešteno je 7 veštačkih jezera nastalih su vadjenjem šljunka sa dna Panonskog mora. Jezera sa okolinom su veoma pogodna za rekreaciju i izlete. Izuzetno su bogata ribom (amur, smudj, šaran, som,) te su za ljubitelje sportskog ribolova pravi izazov. Najpoznatije je gradsko jezero, koje raspolaže betoniranim plažama, vaterpolo igralištem, skakaonicama, kao i autokampom. Posebna vrednost je čista i bistra voda koja se retko gde sreće.
 

5. Đerdap (od Lepenskog vira do Prahova)

Ovaj region najvećim delom obuhvata nezagađena prirodna područija, ali i veliki broj arheoloških lokaliteta. Ova nezagađena prirodna područija su glavni elementi nacionalnog parka Đerdap.

National park Đerdap je jedan od najlepših nacionalnih parkova u Evropi, park sa najstarijom geoloskom istorijom u Evropi, najduza kompozitna dolina u Evropi, sa tri klisure, dva kanjona, i tri kotline, najveca i najstarija vodena probojnica u evropi u kojoj je Dunav najdublji i najuzi, najveci prirodnjacki i arheoloski muzej u prirodi Evrope, najveci, najstariji i najbolje izrazeni zbeg reliktne flore, faune i vegetacije, prostor sa najvecim biodiverzitetom unutar jednog ekosistema, najstarije neolitsko naselje, nastalo pre vise od 8.000 godina, park sa najvecim brojem istorijskih spomenika iz vremena Rimskog limesa na Dunavu!

Diana - građena 100.-101. godine - rimski utvrđeni grad na desnoj obali Dunava podignut kao Trajanova baza za ratove protiv dačkih plemena i radi obezbeđivanja plovidbe Dunavom. Predstavlja jedan od najvećih i najočuvanijih kastruma- rimskih utvrđenja.

Trajanova tabla - postavljena oko 100. godine - nalazi se na prirodnoj skoro vertikalnoj steni na obali Dunava, u blizini današnjeg Kladova. Postavio je budući rimski imperator Trajan kao svedoćanstvo završenim radovima na izgradnji vojnog puta kroz klisure Dunava zbog bržeg napada na Dačane.

Trajanov most - građen 103.-105. godine - najveći u rimskom carstvu! Izgrađen na reci Dunav tokom drugog Trajanovog pohoda na Dačane, koji je trebalo da mu obezbedi dovoljno zlata i srebra da postane rimski imperator, što mu je baš na taj način i uspelo. Bio je dugačak 1127 metara sa lukovimavisoko iznad vode i 20 stubova visine 45 metara i širine 20 metara. Izgradio ga je čuveni Apolodor iz Damaska. Izgled mosta je uklesan na Trajanovom mostu u rimu, a planira se i hologramski most preko ostataka temelja na istom mestu gde je bio originalni.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Fruska Gora, Gornje Podunavlje, Sombor, Novi Sad, Vinča, Dunav, Beograd, National park Djerdap, Lepenski vir, Srebrno jezero

Oceni članak

0

Newsletter