Mećavnik

Autor
Mećavnik Mećavnik

Mećavnik grad je turističko etno-selo Emira Kusturice, sagrađeno na Mokroj Gori, u Zapadnoj Srbiji, između vrhova planina Zlatibora i Tare. Jedinstveno je i autentično svedočanstvo nekadašnjeg života i planinskog stila gradnje. Drvene kolibe su tradicionalno opremljene, a ambijent je obogaćen detaljima i autentičnim motivima iz literature Ive Andrića.

Čine ga drvene kuće tačnije brvnare koje su zadržale svu autentičnost ovog dela Srbije, neke od njih su čak i donešene iz okolnih mesta što Mećavnik gradu daje posebnu draž, jer su kao takve dobile imena po vlasnicima koji su ih darivali, kao na primer Vitorova kuća, Ostojića kuća,...i druge. Mnoge od njih su i novijeg datuma, kao što je Mala kuća pod hrastom, ali sve su sagrađene u izvornom arhitektonskom stilu.

Nameštaj u brvanarama je ručne izrade, rezbaren i maštovito oslikan, a na malim prozorima su dekorativne vezene zavesice.

Ulice u ovom gradu nose imena poznatih ličnosti kulture, nauke,sporta. Glavna ulica nosi ime Ive Andrića, a pored toga postoje ulice Ernesta Če Gevare, Dijega Maradone, Miodraga Petrovića Čkalje, Federika Felinija i Ingmara Bergmana. Jedna ulica nosi i ime jednog od najboljih tenisera na svetu, Novaka Đokovića.

U centru sela je trg popločan drvenom kockom i sečenim drvenim pragovima i okružen autentičnim brvnarama koje su prenete iz okolnih krajeva Srbije, ali i iz Republike Srpske, u vidu skeleta i postavljene na kamene temelje. 

Drvengrad ima galeriju slika, biblioteku, bioskop "Andergraund", poslastičarnicu sa domaćim kolačima, restorane, prodavnicu suvenira, crkvu građenu po ugledu na ruske crkve brvnare i posvećenu Svetom Savi.

   

Jednom godišnje ovo čarobno mesto između Zlatibora i Tare je i carstvo filmske magije, kada se organizuje Kustendorf - jedinstven festival koji se iz godine u godinu razvija i privlači sve veću pažnju.

Drvengrad je zajedno sa legendarnim parnim vozom Ćira i Šarganskom osmicom, koji vas vode kroz stenovite tesnace i visoke useke Šargana i Mokre Gore trasom na kojoj pruga pravi neobičnu putanju u vidu broja 8, jedno je od najatraktivnijih turističkih destinacija Srbije.

Mećavnik je prvi u nizu velikih poduhvata Emira Kusturice. Pored Drvengrada, tu su i Kamenigrad i Kraljevgrad. 

Smeštaj na Zlatiboru je veoma bogat i raznovrstan. Visit Serbia rezervacioni sistem vam nudi priliku da na brz i jednostavan način rezervišete hotel, vilu ili apartman na Zlatiboru. Rezervišite sada, platite na recepciji.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Zlatibor, Tara, Mecavnik, etno selo, Zapadna Srbija

Oceni članak

0

Newsletter