Jagodina

Autor
Jagodina Jagodina

Locirana na putu E-75 i pogodna za tranzitni turizam, bogata istorijom i tradicijom, Jagodina je danas ipak najpoznatija po jedinstvenom Aqua parku, muzeju voštanih figura, žirafi iz zoo vrta i njenom preduzimljivom gradonačelniku.

Grad Jagodina se nalazi u centralnoj Srbiji, u središnjem delu Pomoravlja, na reci Belici. Udaljen je 156 km od Beograda, a 62 km od Kragujevca. Smeštena je u plodnoj kotlini okruženoj Gledićkim planinama, Juhorom i Crnim Vrhom. Tik uz Jagodinu je i autoput E-75, a kroz grad prolazi železnička pruga kojom se srednja i centralna Evropa povezuju sa južnom Evropom i Azijom.

Prvi sačuvani pisani podatak o postojanju naselja potiče iz XIV veka. Reč je o pismu kneginje Milice koje dokazuje da se vladarski dvor nalazio na Đurđevom brdu, kraj samog naselja. U XV veku Jagodina pada pod Tursku vlast i postaje značajna trgovačko-zanatska kasaba. Nakon iseljavanja Turaka iz Jagodine, četiri veka kasnije, grad doživljava brz razvoj, postavši centar Pomoravlja u političkom, privrednom i kulturnom pogledu. Danas je Jagodina moderan industrijski grad. Mnoga arheološka otkrića se turistima mogu prezentovati u Zavičajnom muzeju u Jagodini. Nadaleko poznat je i jedinstveni muzej naivne umetnosti, osnovan 1960. godine. Likovna zbirka broji više od 2500 dela i svrstava se među najznačajnije zbirke naivne umetnosti u svetu. Najvažnije ličnosti iz naše istorije, kulture, nauke i sporta predstavljene su u muzeju Voštanih Figura. Još neke od kulturno-istorijskih znamenitosti su i Hajduk-Veljkov konak, Hram svetog arhangela Mihaila, zadužbina kneza Miloša i Saborna crkva Svetog Petra i Pavla. U poslednjih par godina, Jagodina je znatno napredovala. Zahvaljujući preduzetnom i inovativnom gradonačelniku, Aqua park u Jagodini je prvi takav park u Srbiji, otvoren je zoo-vrt i preuređen je park Potok – Đurđevo brdo. Značajni kulturni događaji, vredni posete su „Dani komedije“, „ Muzička jesen“ kao i „Oktobarski sajam naivaca“. Nedaleko od Jagodine nalazi se čuveni manastir Jošanica, koji je po predanju osnovao knez Lazar.

Ukoliko želite da posetite i upoznate ovaj grad, preporučujemo vam smeštaj u Jagodini. Isto tako, Visit Serbia rezervacioni sistem vam pruža mogućnost da pronadjete hotel u Šumadiji.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Sumadija, Jagodina, Aqua park, muzej

Oceni članak

0

Newsletter